Legendeinstruktøren bag ‘Eksorcisten’ og ‘The French Connection’, William Friedkin, er død

Legendeinstruktøren bag ‘Eksorcisten’ og ‘The French Connection’, William Friedkin, er død
William Friedkin i Cannes i 2016. (Foto: Clemens Bilan/Getty Images)

Hollywood har i dag mistet en af de mest indflydelsesrige skikkelser i 1970’ernes New Hollywood-bevægelse.

William Friedkin, manden bag hovedværkerne ‘The French Connection’ og ‘Eksorcisten’, er gået bort i en alder af 87 år. Det skriver Variety.

Han nåede at afslutte sin sidste film, ‘The Caine Mutiny Court-Martial’ med Kiefer Sutherland, der får premiere senere på måneden ved Venedig Film Festival.

Friedkin tilhørte sammen med folk som Francis Ford Coppola, Steven Spielberg og Martin Scorsese gruppen af nyskabende instruktører, der i 1970’erne førte amerikansk film ud af en større identitetskrise.

Friedkin fik sit store gennembrud med politi-klassikeren ‘The French Connection’, der vandt fem Oscar-statuetter i 1971, inklusive en statuette til Friedkin for bedste instruktør.

Hans næste store hit blev gyseren ‘Eksorcisten’, der omsatte for over 500 millioner dollars ved billetlugerne og var med til at indvarsle blockbuster-æraen i Hollywood.

Af hans mindre kendte, men også ekstremt seværdige film, kan blandt andet nævnes den nervepirrende ‘Sorcerer’ fra 1977, ‘Cruising’ med Al Pacino fra 1980 og politifilmen ‘To Live and Die in L.A.’ fra 1985.

Undervejs i karrieren bevægede sig længere og længere væk fra den økonomiske og kritiske succes, han havde opnået med ‘The French Connection’ og ‘Eksorcisten’, men han fastholdt sit stilistiske raffinement til det sidste.

I 00’erne og 10’erne instruerede han blandt andet krigsfilmen ‘Rules of Engagement’ med Samuel L. Jackson og Tommy Lee Jones og den kontroversielle ‘Killer Joe’, hvor Matthew McConaughey anslog de første takter af sin renæssance med en fuldkommen psykopatisk præstation. Han instruerede også løbende tv-serier, blandt andet episoder af ‘CSI’.

Soundvenue mødte Friedkin i 2014, da han var i København i forbindelse med hedengangne CPH PIX. Her fortalte han blandt andet om, hvordan Hollywood har forandret sig i årenes løb, og hvordan en dansk mesterinstruktør inspirerede ‘Eksorcisten’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af