1. ’Poker Face’
Rian Johnsons modernisering af ‘Colombo’ er en af de mest fornøjelige hyggekrimier i nyere tid.
Natasha Lyonne spillede servitricen Charlie Cale, der bruger sin særlige evne til at spotte en løgn i en god sags tjeneste: Hun opklarer mordmysterier hos alt fra en texansk kødrestaurant til et heavy metal-band undervejs på sin roadtrip-flugt fra de grumme casino-ejere, hun er stukket af fra.
Der er så meget charme og veloplagt detaljerigdom i miljøtegningerne, at man nemt lader sig forføre. Man kender gerningsmændene i starten af hvert afsnit og har derfor god tid og mulighed for at følge Charlies intelligente sammenstykning af brikkerne.
Som han også viste i ’Knives Out’, kan Rian Johnson sine genrekoder til tåspidserne, og Lyonne er perfekt grovkornet og godhjertet i hovedrollen.
2. ‘Smothered’
Selvom navnet Monica Heisey ikke nødvendigvis ringer en klokke hos vildt mange mennesker, er hendes cv næsten garanti for et godt grin.
Som manuskriptforfatter har canadieren tidligere skrevet for serier som ‘Schitt’s Creek’ og ‘Workin’ Moms’. I 2023 debuterede hun som både romanforfatter med skilsmissekomedien ‘Really Good, Actually’ og som serieskaber med ‘Smothered’, der er blevet udnævnt til noget af det bedste, der er sket for den romantiske komediegenre længe.
Heisey har et genialt blik for komiske situationer, som man mærker allerede fra første møde med hovedkaraktererne i ‘Smothered’. Den kaotiske Danielle (der er så træt af fuckboys, at hun overvejer et »sweeties only«-skilt på sin vagina) bonder med den mere strømlinede og lidt ældre Jon (der har »energi som en med knirkende knogler« ifølge sine yngre kollegaer) under en tilfældig karaoke-duet, hvorefter de beslutter sig for at have en storslået affære, der på mindre romantisk vis bliver rammesat til at vare præcis tre uger.
At udvikle følelser på en stakket tidsfrist er et velkendt genregreb, men ‘Smothered’ går veje, man ikke nødvendigvis kan regne ud.
3. ‘Fellow Travelers’
Nærstuderer man de internationale mediers lister over de bedste serier i 2023, vil titlen ’Fellow Travelers’ dukke op overraskende hyppigt.
Den ringer næppe de helt store klokker herhjemme, men er altså landet på SkyShowtime med fortællingen om en affære mellem de to mænd Hawkins Fuller og Timothy Laughlin i det politiske miljø i Washington D.C. fra 50’erne til 80’erne.
De spilles af Matt Bomer og Jonathan Bailey, der har fået glødende ros for rollerne. »Et komplekst, intimt, fængslende og visuelt slående portræt af pinsel og drifter«, skrev Variety i deres anmeldelse.
4. ‘I Hate Suzie’
Anmelderhittet kom noget forsinket til Danmark, men var ventetiden værd.
Vi møder den tidligere barnestjerne Suzie Pickles, der er henrykt over en karriereændrende rolle som Disney-prinsesse. Kort efter nyheden brænder alt dog sammen, da et seksuelt billede af hende bliver lækket og offentliggjort i medierne.
Serien er fortalt som de ti sorgstadier, og første forrygende episode er et langt chok over skandalen, der ruller, mens en farce af et fotoshoot samtidig har invaderet hendes hus. Et ‘Succession’-værdigt stresskammerspil, hvor det mærkes, at seriens hovedforfatter Lucy Prebble har været med til at skrive selvsamme HBO-hit.
Den er ubehageligt betagende, velskrevet, sort og sjov fra allerførste afsnit foruden et afgørende fix for fans af ‘Fleabag’ og ‘I May Destroy You’.
5. ‘Yellowjackets’
Som en slags ‘Lost’ til en ny tid er ‘Yellowjackets’ den bingeværdige fortælling om et highschool-pigefodboldhold, der i 1996 styrter ned med et fly midt i et gigantisk skovområde. De overlevende piger og deres hårdt sårede træner søger ly i en forladt jagthytte, men hjælpen udebliver – og snart melder sulten og desperationen sig.
Serien springer mellem ’96 og 2021, hvor vi følger fire af pigerne som voksne. Vi ved, at de endte med at tilbringe 19 lange måneder i vildnisset. Men hvordan kom de hjem? Og hvilke midler de måtte ty til for at klare vinteren?
’Yellowjackets’ er spækket med smægtende mystik og overraskende iskolde gys. Hypen dalede ved sæson 2, men første sæson er svær ikke at se til ene, når man først er gået i gang.
6. ‘Twin Peaks’
For dem, der har undret sig over, hvor man nutildags kan forlyste sig med David Lynchs mystifistiske kultklassiker, er svaret SkyShowtime.
Her finder man således både Lynch og Mark Frosts oprindelige mesterværk om mordet på Laura Palmer i den lille nordamerikanske bjergby – og den vandedelende opfølger ’Twin Peaks: The Return’ fra 2017.
Sidstnævnte skal man nok kun se, hvis man især elskede de mere udsyrede (læs: uforståelige) elementer fra de første sæsoner, mens vi vel næppe behøver skrive, at især første sæson er et absolut must for kulturaficionadoer med respekt for sig selv.
7. ‘Yellowstone’
Den mest populære serie på amerikansk flow-tv de senere år er Taylor Sheridans moderne western med Kevin Costner i forgrunden.
Det var serien, der etablerede det Taylor Sheridan-verse, som har været kronjuvelen i Paramounts seriekatalog, med stærk appel til de amerikanske red states.
Men er man bare det mindste til oldschool western-historier med et moderne twist, kan alle andre så absolut også se med på denne fortælling om patriarken John Dutton, hans fire børn og alle de fjender, der prøver at vriste landet fra ham i Montana.
8. ‘1883’
Vi bliver i Taylor Sheridan-land med hans måske mest vellykkede serie, hvor han skruer tiden godt tilbage i Dutton-familiens tidslinje. I 1800-tallet rejser James Dutton fra Texas mod Oregon for at starte et nyt liv. På rejsen får han hjælp af de to ekssoldater Shea og Thomas.
Her er vi i helt klassisk westernterritorie med en nybyggerfortælling i årene efter borgerkrigen, der afrundes over én sæson, og hvor særligt Sam Elliott gør stort indtryk i rollen som Shea.
9. ‘Kodenavn: Annika’
ShowTimes første skandinaviske egenproduktion var denne krimiserie, der i bedste ’Broen’-stil udspiller sig på tværs af to nordiske lande, her Sverige og Finland.
Her møder vi den finske efterforsker Emma Haka, som går undercover som kunsteksperten Annika for at undersøge potentiel svindel i det svenske kunstmiljø.
Annika tillader Emma at kanalisere en personlighed ud, der ellers ligger hende fjernt – selvsikker og forførende.
»Det er fedt at se, hvordan Emma langsomt mister sig selv i sin rolle, og hvordan hendes verden kolliderer med Annikas ekstravagante tilværelse«, lød det i Soundvenues anmeldelse.
10. ‘The Office’
Og her snakker vi den amerikanske version – med Steve Carrell som den ulideligt selvfede kontorartikelvirksomhedschef Michael Scott og en perlerække af komiske vidundere i birollerne, fra John Krasinski til Rainn Wilson og Mindy Kaling.
En af tidernes mest elskede og dyrkede komedieserier nogensinde behøver vel næppe yderligere introduktion. Den er stadig sjov. Perfekt tryghedsgensyn til en sygedag på sofaen.
11. ‘City on a Hill’
Denne lidt undervurderede serie fik aldrig nogen stor seerskare herhjemme, og selvfølgelig kan den ikke stå distancen, hvis man sammenligner den med forbilledet ’The Wire’. Men mindre kan også gøre det.
Vi befinder os i et kriminalitetsramt Boston i starten af 90’erne, hvor Kevin Bacon spiller den gennemrådne FBI-agenten Jack Rohr, hvis korrupte og racistiske fremfærd krydses med den nye sorte statsanklager Decourvy Ward, der sin idealisme til trods ser sig nødsaget til at indgå en pagt med djævelen.
Det bliver til en nervepirrende politisk spændingsserie over to stramme sæsoner.
12. ‘I’m Dying Up Here’
Ligeledes underkendt er den Jim Carrey-producerede serie om et komikermiljø i 70’erne, hvor en række unge standuppere forsøger at slå igennem på en comedy-club ledet af den karismatiske Goldie (Melissa Leo).
Trods en vaklende start lykkes serien over to sæsoner med at skabe et fængende univers, hvor man sidder med hjertet i halsen, hver gang en af komikerne indtager scenen i den troværdige skildring af comedy-miljøet. Og ja – man griner rent faktisk hyppigt af deres jokes.
13. ‘The Good Fight’
Efter ’The Good Wife’ kom en spinoff, der på mange måder var originalen overlegen. Serien følger den erfarne stjerneadvokat Diana Lockhart, der efter sit fald fra tinderne i slutningen af ’The Good Wife’ kommer ind i et sort advokatkontor drevet af en helt anden idealisme, end hun er vant til.
Man behøver ikke have set forlægget for at sætte pris på de intelligente udfoldelser af retssager, kontorintriger og USA’s store tematikker, som spinoffen sætter i værk. Det er både oplysende og ekstremt underholdende.
14. ‘Escape At Dannemora’
Hele 12 nomineringer røg i kurven på fængselsserien ’Escape at Dannemora’, heriblandt til de centrale skuespillere Patricia Arquette, Benicio Del Toro og Paul Dano og til Ben Stillers instruktion.
Serien tager udgangspunkt i en virkelig sag, hvor to fanger stak af fra det topsikrede Dannemora-fængsel efter at have gravet sig ud gennem tunnelerne under fængslet. Blandt andet med hjælp fra fængselsvagten Tilly, som fangerne kurtiserer, og som ser en chance for spænding og lidenskab som afbræk fra sit utilfredsstillende liv.
Det er en opsigtsvækkende historie, som Stiller & co. forløser inciterende ved at fokusere på det umage trekantsdrama, så man får en underlig sympati med de tre ellers utiltalende personager.
15. ‘Mayor of Kingstown’
Samme år som Jeremy Renner medvirkede i Marvel-serien ‘Hawkeye’ på Disney+, spillede han hovedrollen i denne mindre omtalte serie.
Og de to fortællinger kunne nærmest ikke være mere forskellige. Selvom Renner i ‘Mayor of Kingstown’ da også skyder et par enkelte pile afsted – gamle vaner dør sjældent.
Serien følger McLusky-familien i Kingstown, Michigan, hvor fængselsindustrien er den eneste blomstrende branche. Her agerer McLuskyerne magtmæglere mellem politi, kriminelle, indsatte, fængselsvagter og politikere. Efter farens død overtager den ældste bror, Mitch (Kyle Chandler), rollen som byens uofficielle borgmester. Han er kendt for sin diplomatiske og robuste natur. Mens den yngre bror, Mike (Renner), er mere impulsiv med en fortid som indsat.
’Mayor of Kingstown’ frembringer et mørkt og pessimistisk blik på USA. Fik vi nævnt, at den er skrevet af en vis Taylor Sheridan?