1. ‘A Real Pain‘
Jesse Eisenberg instruerer, forfatter, producerer og spiller hovedrollen i en af Sundance-festivalens mest roste film, ’A Real Pain’.
De to fætre David (Eisenberg) og Benji Kaplan (Kieran Culkin) besøger Polen for at gå i fodsporene af deres jødiske ophav og besøge deres nyligt afdøde bedstemors barndomshjem.
De to mænd er hinandens modsætninger. David er stille og kalkulerende, mens Benji er den højrøstede og selskabelige type, hvis bramfri natur konstant irriterer hans fætter. På deres tur lærer de en hel del om Anden Verdenskrig, holocaust, jødedom – og hinanden.
Searchlight Pictures var hurtige til at slå kløerne i, da de købte rettighederne for 10 millioner dollars til filmen, som L.A. Times kalder for et »skarpt, sjovt og rørende højdepunkt på årets Sundance-festival«.
Eisenberg vandt prisen for bedste manuskript. Han debuterede som instruktør med ’When You Finish Saving the World’ fra 2022.
2. ‘Love Lies Bleeding‘
Efter den psykologiske gyser ‘Saint Maud’ fra 2019 – som Soundvenues anmelder gav seks stjerner – er instruktør Rose Glass nu aktuel med opfølgeren, ’Love Lies Bleeding’.
Året er 1989. Bestyreren af et træningscenter Lou (Kristen Stewart) falder pladask for den hårde bodybuilder Jackie (Katy O’Brien). Deres kærlighed er stormfuld, men deres ambitioner er forskellige. Jackie drømmer om at tage til Californien og starte på en frisk. Lou derimod er stavnsbundet til den New Mexico-by, hvor handlingen udspiller sig – hendes far styrer nemlig byens kriminelle underverden.
Der er lagt op til stoffer, vold og sex i den A24-producerede film, der beskrives som »skør, vild og uforudsigelig« af IndieWire.
3. ‘Exhibiting Forgiveness‘
Maleren Titus Kaphar har taget springet fra billedkunst over til filmverdenen og er nu aktuel med sin instruktørdebut, familiedramaet ’Exhibiting Forgiveness’.
Kunstneren Tarrell (André Holland) lever et idyllisk liv med sin kone Aisha (Andra Day) og deres søn. På papiret en skøn tilværelse, men Tarrell har nogle dæmoner fra sin opvækst, der ligger fjernt fra den virkelighed, han lever i nu. Minderne om hans voldelige far plager ham.
Hjemme hos Tarrells mor, som er i gang med at flytte ud, dukker Tarrells far op efter 15 år med et ønske om at forsone sig med sin søn. Tarrell sættes i en ubekvem situation, splittet mellem kærligheden til sin mor og hadet til sin far.
Variety roser filmen for at være et »feel good-drama«, der »styrer uden om klichéerne«.
4. ‘Sasquatch Sunset‘
Riley Keough og Jesse Eisenberg som Bigfoot?
Det er, hvad man kan forvente i David og Nathan Zellners nye absurde komedie ’Sasquatch Sunset’.
Filmen følger en sasquatch-familie (der foruden Keough og Eisenberg også tæller instruktør Nathan Zellner og Christophe Zajac-Denek) i deres daglige liv i det nordvestlige USA. Man er med, når den usandsynlige kvartet af sasquatches strejfer rundt og spiser, kommunikerer og underholder hinanden.
En hangout-film med Bigfoots lyder på papiret som et af de mere bizarre indslag fra dette års Sundance-festival. Det har ikke afholdt den anerkendte instruktør Ari Aster og hans danske producer Lars Knudsen fra at give deres kreative besyv med som executive producere.
I 2011 screenede Zellner-brødrenes fire minutter lange ’Sasquatch Birth Journal 2’ også på Sundance. Sasquatch-fascinationen har altså ikke lagt sig for de to brødre, og godt 13 år efter kalder Deadline deres spillefilm for en »varm og excentrisk komedie«.
5. ‘The Outrun‘
På den lille øgruppe Orkney i det nordlige Skotland vender Rona (Saoirse Ronan) tilbage til barndomshjemmet efter mere end et årti i London. Hun var oprindeligt en aspirerende biolog, men fristelserne i storbyen var for mange, og hendes liv endte i en ond cyklus af fester og alkoholmisbrug.
Nu skal Rona starte på en frisk med et liv i ædruelighed, i skarp kontrast til det vilde liv i storbyen.
Det er præmissen for ‘The Outrun’, der er baseret på forfatter Amy Liptrots erindringsbog af samme navn fra 2016 og instrueret af det tyske talent bag ’System Crasher’, Nora Fingscheidt. Filmen er blevet rost i flere medier, og særligt Ronans skuespil beskrives af The Guardian som »en af hendes bedste præstationer«.
6. ‘I Saw the TV Glow‘
»Et arthouse mesterværk«, kalder Mashables Jane Schoenbruns A24-film ’I Saw the TV Glow’.
Den forsigtige teenager Owen (Justice Smith) kæmper med at bryde ud af sin skal i den 90’er-forstad, hvor handlingen udspiller sig. Da han møder den ældre Maddy (Brigette Lundy-Paine), bliver han introduceret til sci-fi-showet ’The Pink Opaque’. Serien påbegynder en identitetsrejse for den unge Owen, hvor virkelighed og fiktion blandes sammen.
På rollelisten finder vi musikere som Phoebe Bridgers, Lindsay Jordan (Snail Mail) og Limp Bizkit-frontmanden Fred Durst.
Jane Schoenbrun har tidligere lavet den ligeledes roste film ’We Are All Going to the World’s Fair’, som vi desværre endnu ikke har fået til Danmark.
Forhåbentligt kommer både den og den nye snart til hjemlige breddegrader. ’I Saw the TV Glow’ blev en af de absolut mest hyldede på årets festival i Utah.
7. ‘It’s What’s Inside‘
Netflix lå ikke på den lade side, da gyseren ’It’s What’s Inside’ fik premiere på årets festival. Streaminggiganten købte rettighederne til filmen for 17 millioner dollars kort tid efter verdenspremieren.
Greg Jardins debut handler om en gruppe twentysomethings, der mødes igen, otte år efter de dimitterede fra universitetet, fordi et par fra venneflokken skal giftes. Shelby (Brittany O’Grady) kæmper for kæresten Cyrus’ (James Morosini) opmærksomhed. Cyrus, derimod, er mere interesseret i porno og influenceren Nikki (Alycia Debnam-Carey) fra vennegruppen.
Da den mystiske Forbes (David Thompson) dukker op, tager aftenen en uventet og uhyggelig drejning.
8. ‘Super/Man: The Christopher Reeve Story‘
Sidste år på Sundance fik dokumentaren ’Still: A Michael J. Fox Movie’ – om 80’er-ikonet Michael J. Fox og hans kamp med Parkinsons – premiere. Nu er tiden kommet til en dokumentar om skuespilleren Christopher Reeve, der fik sit folkelige gennembrud som Superman i 1970’erne og 80’erne.
Dokumentaren ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’ fokuserer på den folkekære skuespillers liv. Den fortæller historien om Reeve som søn af en tyranniserende far, som lykkeligt gift familiemenneske, som den fotogene Superman og som offer for en forfærdelig rideulykke, der paralyserede ham fra nakken og ned.
Filmen, der blev mødt med stående bifald på festivalen, er af Collider blevet kaldt en »rørende og dragende dokumentar, der viser, at en sand helt er en, der gør det bedste, de kan, med de midler, de får«.
Rettighederne til dokumentaren er allerede landet hos Warner Bros. Discovery, der måtte slippe knap 15 millioner dollars.
9. ‘A Different Man‘
Endnu en gang har A24 fingrene i en hypet film på dette års Sundance.
I Aaron Schimbergs ’A Different Man’ lider den aspirerende skuespiller Edward (en uigenkendelig Sebastian Stan) af neurofibromatose, en sygdom, der medfører enorme hævninger i ansigtet. Afskåret fra omverdenen sidder han alene i sin nedfaldne lejlighed. Da dramatikeren Ingrid (Reinate Reinsve) flytter ind, øjner Edward en mulighed for et venskab og en samarbejdspartner.
Da Edward får mulighed for at blive behandlet for sin lidelse, vender det op og ned på hans tilværelse. Pludselig starter et nyt kapitel i Edwards liv, hvor han ikke længere eksisterer i kraft af sin lidelse, men glæden er kortvarig, da han finder ud af, at Ingrid arbejder på et teaterstykke om hans liv.
Filmen, som IndieWire kalder »strålende og hylende morsom«, bliver også screenet på den nært forestående Berlin Film Festival, hvor den er i spil til at vinde hovedprisen.
10. ‘In the Summers‘
Alessandra Lacorazzas delvist selvbiografiske debut ’In The Summers’ var den store prisvinder på årets Sundance Film Festival.
Først vandt Lacorazza prisen for bedste instruktør, dernæst vandt filmen hovedprisen for fiktion.
’In the Summers’ handler om to søstre og strækker sig over flere somre, mens de rejser til New Mexico for at besøge deres far. Faren Vicente (spillet af den puertoricanske rapper Residente) forsøger at vinde sine døtres gunst, men hans utilregnelige opførsel og alkoholisme besværliggør denne ambition. Som somrene går, og de to søstre bliver ældre, glider de længere fra deres far og hinanden.
Coming of age-fortællingen bygger på tematikker som kønsidentitet og familieforhold pakket ind i et latinamerikansk udgangspunkt.
Variety roser instruktionen og skriver, at de »underspillede intime scener introducerer Lacorazza som en instruktør med en behændighed for at skabe karakterudvikling fra indlevet adfærd frem for dialog«.