’Game of Thrones’-skabere om deres nye Netflix-serie: »Vi vil ikke lade frygt styre vores valg«

Efter den omdiskuterede afslutning på ’Game of Thrones’ tackler David Benioff of D.B. Weiss nu igen et stort bogforlæg med Netflix-serien ’3 Body Problem’. De indrømmer, at de er nervøse for modtagelsen, men ikke så meget fra Twitter som fra bøgernes kinesiske ophavsmand. Det forklarede de, da vi talte med duoen og medskaber Alexander Woo op til premieren.
’Game of Thrones’-skabere om deres nye Netflix-serie: »Vi vil ikke lade frygt styre vores valg«
Eiza González i '3 Body Problem' (Foto: Netflix)

’Game of Thrones’-skaberne David Benioff og D.B. Weiss er tilbage – nu for Netflix, der skyndte sig at tegne en 200 millioner dollars dyr aftale med duoen i kølvandet på HBO-seriens succes.

I deres første Netflix-serie ’3 Body Problem’ har Benioff og Weiss slået sig sammen med manuskriptforfatter og producer Alexander Woo, der tidligere har stået bag horroroverlevelsesserien ’The Terror’ – og den markerer noget af et genreskift for de tre skabere.

De tre serieskabere Alexander Woo, David Benioff og D.B. Weiss (Foto: Netflix)

Serien er et maksimalistisk sci-fi-værk, der dykker ned i store filosofiske spørgsmål, hvis fortælling transcenderer tid, sted og virkelighed. Det brede cast, imponerende CGI-effekter og den storladne scenografi vidner om, at Netflix har gravet dybt i lommerne for at give trioen de bedste muligheder for at realisere visionen.

Vi følger et omfattende persongalleri bestående af fem Oxford-alumner, indbyggerne af et VR-spil, en lyssky milliardær og en politimand og hans chef, der forsøger at opklare en række mystiske selvmord blandt højtprofilerede videnskabsmænd verden over. Samtidig springer serien i kronologien og tager os tilbage til 1960’ernes Kina.

Liu Cixins bogserie ’Rememberance of Earth’s Past’, som ‘3 Body Problem’ er baseret på, har en stor fanskare i hjemlandet Kina, men er mindre udbredt i Vesten. Med bøgernes detaljerige univers har fans ofte erklæret den ufilmatiserbar, men er der noget, vi ved Benioff og Weiss kan finde ud af, er det at fortolke digre romanværker.

Selv håber skaberne, at deres fortolkning vil resonere med både nye seere og fans af forlægget, forklarer de, da jeg fanger dem over en Zoom-forbindelse til et interview om deres nye serie.

»I en perfekt verden vil de ting, der vækker genklang hos bogens fans, også resonere med det nye publikum. I en serie vil du bygge noget til folk, der ikke har læst bøgerne. Det er målet med enhver filmatisering«, forklarer D.B. Weiss.

‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

’Game of Thrones’-elefanten i rummet

Det er svært snakke om og med forfatterduoen David Benioff og D.B. Weiss uden at italesætte den kritik, duoen blev mødt med efter afslutningen på ’Game of Thrones’. Der er få fortilfælde på serier, der efter så massiv medvind er blevet efterladt med så stort et backlash, og det er svært at vurdere, om serien vil blive husket for de første sæsoners banebrydende kvalitet eller som en serie, der tabte alt på gulvet.

Selvom Benioff og Weiss generelt har været tilbageholdende med at udtale sig negativt om seriens afslutning, havde serieskaberne dog med den oplevelse i rygsækken betænkeligheder ved modtagelsen af deres nye sci-fi-satsning. Men de understreger, at udfordringen med at få realiseret bogen til serieformat var noget, der bekymrede dem mere.

’Game of Thrones’ affødte stærke reaktioner fra fans. Nu dykker I ned i endnu en højtelsket franchise. Er I bekymrede for lignende emotionelle reaktioner?

Benioff: »Hvis vi får nogen reaktion overhovedet, vil jeg være glad. Der har været tider, hvor det har været hårdt, men vi er her stadig. I virkeligheden er vi ekstremt heldige, at vi får lov til at lave serier, som vi elsker«.

»Det mest vigtige for os er ikke at lade frygt blive dét, der styrer vores valg – om det er kreative valg eller valget om, hvilke bøger vi fortolker. En af de ting, der tiltrak os ved ’3 Body Problem’, er netop, hvor skræmte vi var over det. Udover fansenes forventninger er det også bare en virkelig vanskelig historie at få rigtig på skærmen«.

‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

»Det er klart, at der er en nervøsitet, fordi hvad nu hvis alle hader det, men det tager vi os af til den tid. Twitter tager vi os af til den tid«.

Hvad diskuterede I mest under arbejdsprocessen på projektet?

Woo: »Vi gik alle ind i det her projekt med samme tilgang. Vi vidste, at bøgernes måde at fortælle på i sig selv er nonlineær, og at mange af karaktererne slet ikke møder hinanden. Når du laver en serie, vil du gerne have karaktererne som centrum for fortællingen. Det er dét, der får publikum investeret«.

»En af grundene til, at folk havde så passionerede reaktioner i forhold til ’Game of Thrones’, var, at de holdt af karaktererne. Og grunden til, at de bekymrede sig så meget, er, fordi karakterarbejdet allerede var på plads fra begyndelsen«.

»Så mange af vores diskussioner i starten handlede om, hvordan vi fik karaktererne i centrum, så publikum kunne lære dem at kende, forstå deres indbyrdes forhold til hinanden og få publikum til at bekymre sig om dem fra et tidligt stadie. Forhåbentlig vil det på den måde medføre, at de er dybt, dybt investeret i hver enkelt karakter ved slutningen af serien«.

Kærlighed til videospil

Et bærende element i serien er opdagelsen af et virtual reality-spil, der aktiveres ved hjælp af et metallisk headset. Når karaktererne placerer headsettet over hovedet, kommer de ind i en immersiv VR-verden.

Det er her, de første gang konfronteres med seriens titulære trelegemeproblem – et uløseligt gravitationsvidenskabeligt paradoks, der omhandler de uforudsigelige bevægelser af tre legemer med samme masser, som påvirker hinanden.

Jess Hong og John Bradley i ‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

Hvordan arbejdede I for at sikre, at videospilssekvenserne blev attraktive for et mainstream-publikum og samtidig spændingsfyldte?

Weiss: »Videospillet i bogen var en af de ting, der tiltrak os mest. Spil var formative for os i løbet af vores opvækst, og det er stadig noget, jeg virkelig nyder, når jeg har tid til dem«.

»Det, der var særligt udfordrende, var, at videospillene i bogen er gåder, som karaktererne skal løse. Så vi ville gerne have, at gåderne i serien var dragende, på samme måde som de er i bogen. Og det var en af de ting, vi brugte allermest tid på«.

Fik skaberens velsignelse

Produktionen af ’3 Body Problem’ har været på tegnebrættet siden sommeren 2019, hvor Benioff og Weiss imellem en tætpakket pressetour til Japan fik tid til at læse Liu Cixins bøger. Kort efter kom den verdensomspændende pandemi, der lagde flere produktioner øde og besværliggjorde fysiske møder.

Første gang Benioff, Weiss og Woo havde kontakt med Liu Cixin, var over et Zoom-møde, hvor nerverne sad ude på tøjet.

»Vi var alle lidt nervøse over at skulle møde ham. Det var under pandemien, så vi kunne ikke mødes ansigt til ansigt. Vi elskede hans bøger, men havde ingen anelse om, hvordan han var, eller hvad hans forventninger var til serien. Til vores store lettelse var han overraskende åben. En af de første ting, han sagde, var: ’Jeg er en kæmpe fan af ’Game of Thrones’«, forklarer Alexander Woo.

‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

Hvilke noter og råd fik I fra Liu Cixin omkring filmatiseringen?

Woo: »Han forstod, at tv-formatet er anderledes fra bogformatet, og at vi ville være nødt til at lave nogle ændringer og tilpasninger for at få det til at passe«.

»Han var meget spændt på at se os visualisere mange af de ting, han kun havde skrevet som ord på en side. I bogen er det jo op til læseren at forestille sig, hvad han forsøger at formidle. På skærmen er det os, der skal realisere dét, som folk skal se«.

Benioff: »Han gav os sin velsignelse, og på en underlig måde lagde det et større pres på os at høre ham sige: ’Jeg stoler på jer’. For der havde ikke været noget ’3 Body Problem’, hvis det ikke var for Liu Cixin. Alt dette kommer ud af hans hjerne, så jeg er meget mere bekymret over hans mening, end jeg er over folk på Twitter«.

’3 Body Problem’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af