’Mikkels kamp mod dæmonerne’: MMA-kæmperen Mikkel har en forfærdelig fortid – men dokumentaren om ham er fuld af håb

’Mikkels kamp mod dæmonerne’: MMA-kæmperen Mikkel har en forfærdelig fortid – men dokumentaren om ham er fuld af håb
'Mikkels kamp mod dæmonerne'. (Foto: TV 2 Echo)

25-årige Mikkel Emil slås indædt for at blive professionel MMA-kæmper og bokser, mens han gennem videoprojektet, der bliver til den nye dokumentarserie ’Mikkel mod dæmonerne’ på TV 2, bokser med fortidens skygger.

For vejen til oktagonen har været lang og hård for den unge mand.

Gennem barndommen blev han seksuelt misbrugt af sine to ældre stedbrødre og har siden da både levet med den psykiske skade, det forvoldte i form af PTSD, og et lokalsamfund, der tvivlede på hans historie og spyttede på ham, efter de to overgrebsmænd blev kendt skyldige i retten, som han har fortalt TV 2 i en artikel.

Heri forklarer han også, at han begyndte at tage stoffer i en tidlig alder, blev smidt ud af sin skole som 14-årig og fortsatte en deroute mod hjemløshed.

Dokumentaren møder ham et langt mere solidt sted. Drengen er blevet en ung mand, der reflekterer over sin opvækst og snakker åbent om den. Tårerne triller ofte, men det er ikke en ren pinselshistorie.

‘Mikkels kamp mod dæmonerne’. (Foto: TV 2 Echo)

Gerningsmændene beskrives hverken med billede eller navn, og selve overgrebene afspejles gennem Mikkels følelser snarere end udpenslende beskrivelser.

I stedet er Mikkel den uomtvistelige hovedperson i sin egen historie, som handler om at kæmpe sig op gennem traumerne og stå med rank ryg på trods af alle uretfærdighederne.

’Mikkel mod dæmonerne’ spejler opbygningen af klassiske sportsfilm som ’Karate Kid’ og ’Rocky’ med den store kamp til sidst.

Mikkels finale sker i kamparenaen og ved som foredragsholder at presse sig selv til at snakke om sit liv, men ikke ved at konfrontere dem, der har gjort ham galt, som det var omdrejningspunktet i ’En tavs historie’, der effektfuldt italesatte, at op mod hvert tredje seksuelle overgreb mod børn begås af andre børn.

Snarere placerer dokumentaren en stor portion magt hos Mikkel selv. Det er imponerende at se ham bevæge sig ud af mørket skridt for skridt, mens han nærmer sig et professionelt gennembrud som sportsmand.

‘Mikkels kamp mod dæmonerne’. (Foto: TV 2 Echo)

Ikke mindst foranlediget af den empatiske forsorgshjemsforstander Nicolai Kubel Olesen, der agerer Rafiki-agtig vejviser og sceneinstruktør foran kameraet, hvor han giver Mikkel opgaver, der tvinger ham til at reflektere, samtidig med at de forvandles til flotte vignetter i dokumentaren, der reelt er instrueret af debutanten Simon Anker.

Opgaverne kan bestå i at trække kampesten ad en landevej, se sig selv i øjnene i et spejl eller holde et foredrag, og de giver både enorm gevinst for Mikkel og løfter dokumentarens billedsprog op på et højere niveau af poetisk æstetik.

Noget af det stærkeste, makkerparret foretager sig, er at beskue Mikkels barndomshjem, der ligger på hans daglige gå-rute til MMA-træningscenteret.

Mikkel har glemt meget fra barndommen, men husker alle hjemmets detaljer, hvor han siger, han er blevet misbrugt i alle rum, mens hele familien har været hjemme.

‘Mikkels kamp mod dæmonerne’. (Foto: TV 2 Echo)

De to overgrebsmænd, der efter en skilsmisse ikke længere er Mikkels stedbrødre, har udstået deres straf og færdes nu frit i samfundet, mens Mikkel stadig må bearbejde sine sår og stå imod omverdenens tvivl.

Heldigvis er der mange sejre på vejen, og lige så ofte den unge mand bryder ud i gråd af følelsernes intensitet, lige så ofte breder der sig et stort, smittende smil på hans ansigt, når han har indfriet endnu et personligt mål.

Serien viser mænd fra nogle af deres bedste sider. Åbne, empatiske og rummelige. Ikke mindst i MMA-miljøet, der ellers dyrker en af klodens mest voldsomme sportsgrene, er der højt til loftet og støtte til dem, der arbejder hårdt.

At flytte fokus mod succeserne og Mikkels personlige udvikling frem for hans værste oplevelser og gerningsmændene bag giver dokumentaren en hjertevarm og håbefuld fremdrift.


Kort sagt:
’Mikkels kamp mod dæmonerne’ fejrer en misbrugsoverlevers sejre i MMA-oktagonen såvel som i hjernen og gør ham til hovedpersonen i sin egen succeshistorie.

’Mikkels kamp mod dæmonerne’. Dokumentarserie. Instruktion: Simon Anker. Medvirkende: Mikkel Emil, Nicolai Kubel Olesen. Spilletid: Tre afsnit á 30 minutter. Premiere: Kan ses på TV2 Play.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af