KOMMENTAR. Da jeg så det første afsnit af P3-konceptet ‘Udstillet’, var jeg faktisk imponeret.
Præmissen er enkel, men smart. På tre store elektronisk vægge bliver en kendt kvinde mødt af hele sit online-liv.
I bedste tilfælde kan vi reflektere over, hvordan hun er blevet udstillet, har været med til at udstille sig selv, og imens hun reflekterer over det, er hun igen udstillet – men i sidste ombæring anno 2024 med eksklusiv kommentatorret. I det værste taler vi til gengæld ‘Presselogen’ med kun én debattør møder øv-versionen af ‘Her er dit liv’.
Det lovende første afsnit handler om i dag 27-årige Caroline Petersen, der som kun 18-årig droppede ud af gymnasiet for at være med i ‘Paradise Hotel’ i 2016.
Her blev hun ikke mindst kendt for sin medbragte vibrator, som hun uden en snert af skam fremviste og brugte. På landsdækkende tv blev det vist til tonerne af Daimis ‘Jeg kommer’.
I stedet for et ry som sexpositivt forbillede blev hun bare til »Onani-Caroline« i Ekstra Bladets spalter.
Da vi møder hende i 2024, lægger hun ikke skjul på, at realitykarrieren har haft livslange ødelæggende konsekvenser for hende i form af depression og social angst.
Men hun har også den bramfrihed i behold, der i sin tid gjorde hende til reality-stjerne. Derfor gør det stort indtryk at høre hende fortælle sin egen historie færdig, mens hun græmmes og går i dialog med sit yngre jeg og de medier, der drev rovdrift på det.
De to resterende programmer kunne lære meget af Caroline fra ‘Paradise’s reflektionsniveau.
Hvem udstiller hvem?
Allerede i afsnit to om influencer Line Hoffmeyer begynder konceptet at halte.
For her er det evnen til at forplumre grænsen mellem at blive udstillet og at stille sig til skue, der imponerer.
Hoffmeyer har søgt at aftabuisere alt fra at være hjertetransplanteret, ufrivilligt barnløs og gift med en 20 år ældre mand, hvilket hun har fået grænseoverskridende reaktioner på fra sine følgere.
Men med navnet ‘Udstillet’ antyder DR-programmet et kontroltab, der simpelthen ikke giver nogen mening, når det bliver brugt om en person, hvis virke er og bliver at dele personlige detaljer fra sit liv online.
Der er siden FreeBritney lidt gået sport i at reclaime fortællingen om kvindelige kendisser. Når ‘Udstillet’ er mest mudret viser det tendensens slagside som feministisk gavebod, hvor der er Oprah-biler til alle, der har oplevet modstand.
Måske skulle programmet bare have heddet ‘Kendt’?
Jeanette Ottesens syndsforladelse
I afsnit tre om Jeanette Ottesen falder konceptet fuldstændigt fra hinanden.
Her er der nemlig lagt i ovnen til den store syndsforladelse for den tidligere OL-vinder, der kom nederdrægtigt i fedtefadet i 2021, hvor hendes fadæse af en selvbiografi ‘Fri’ skabte shitstorm.
»Jeg er gået fra at være Danmarks svømmedarling til at være det sorte får«, lyder hendes virkningsfulde teaser-replik. Desværre viser den sig at handle om Ottesens opgør med træneren Mark Regan og grimme metoder. Programmet når også forbi svømmerens kritik af de manglende forhold for kvindelige atleter.
Sager, hvor Ottesen udstilles som en helt og – om end de er fortjente eksempler på, at hun er en stærk kvinde – ikke dem, hun er blevet udstillet for?
De står i skarp kontrast til de fem minutter, der bruges på at tale om ‘Fri’, hvor Ottesen blev udstillet for at udstille kollegaen Lotte Friis. Selvom hovedpersonen ifølge sig selv »ikke er sådan«.
Vi kommer ikke noget, der minder om spadestikket dybere.
Udover at være blevet udstillet på måder, de er dårlige til at reflektere over, har de i alt fire medvirkende (vi har et program med forsidefrue Jackie Navarro til gode) desuden også hundredetusindvis af Instagram-følgere til fælles, som de tjener penge på via sponsoreret indhold. Den profitable del af at være udstillet fylder sjovt nok heller ikke så meget.
Havde ‘Udstillet’ været mere vellykket, kunne det have været en relevant modvægt til ukritiske formater som ‘Stories for millioner’. I stedet bliver det endnu et mislykket safe space for influencere.
‘Udstillet’ kan ses på DRTV.