Spoiler alert: Denne artikel beskriver handlingen i andet spil, ‘The Last of Us: Part II’, og vil altså muligvis spoile nogle af de ting, der sker i den kommende sæson 2 af tv-serien.
Da spillet ‘The Last of Us’ udkom i 2012, blev det rost til skyerne og bredt hyldet, med adskillige spilpriser og flotte anmeldelser til følge.
Det skyldtes ikke kun, at det var et sjovt skydespil med zombier. Historien blev således hyldet. Ja, jeg skrev endda mit bachelorprojekt om, hvordan skuespillet i spillet kunne røre én til tårer på linje med de bedste, Oscar-værdige film.
Trods spilfilmatiseringernes bredt omtalte forbandelse var det derfor heller ingen overraskelse, at HBO-serien ‘The Last of Us’ fik både ros og priser, da den ramte os i starten af corona-epidemiens tredje år.
Men 14. april har anden sæson så premiere efter lang ventetid. Den bygger på andet spil i serien, og her kan man rolig sige, at det hele bliver lidt mere kompliceret …
Review bombing og dødstrusler
Spillet ‘The Last of Us: Part II’ blev review bombet – altså bombarderet med negative brugeranmeldelser online – af folk, der slet ikke havde spillet det endnu.
Spilmagasinet PushSquare rapporterede dagen efter udgivelsen i 2020, at spillet lå med en brugerscore på 3,4 på Metacritic baseret på over 20.000 brugeranmeldelser. Spillet tager cirka 30 timer at gennemføre. Anmelderne var ellers næsten lige så glade som for det første spil, så … Hvad gik galt?
Først og fremmest – og nu kommer der for alvor spoilers! – blev det lækket med store spekulationer som resultat, at hovedpersonen Joel (i serien spillet af Pedro Pascal) døde i starten. Spekulationer, der viste sig at være sande. Joel bliver i spillet brutalt myrdet foran Ellie af en nyintroduceret karakter, Abby. Abby er datter af en af de læger, Joel dræber i slutningen af første spil for at redde Ellies liv.
Samtidig var der en læk om, at spillet indeholdt en transkarakter, hvilket fik mange til at gætte på, at det var Abby, på grund af hendes muskuløse kropsbygning. Og hvorfor skulle netop inklusionen af en transperson drive så mange gamers til had? Well, hvis du stiller dette spørgsmål, kender du nok ikke så meget til online gamerkultur.
Hvis man keder sig, kan man hoppe ind på Metacritic, hvor man med egne øjne kan læse nogle af de hadefulde brugeranmeldelser, som stadig tikker ind den dag i dag.
Samme modstand mod queer-tematiker kunne ses, da første sæson af tv-serien havde premiere, og de to afsnit med LGBTQ+-historier blev da også review bombet, selvom de blev elsket af de fleste anmeldere, heriblandt os på Soundvenue.
Der var en transkarakter i andet spil, men det var ikke Abby. Alligevel blev Abby-hadet ikke mindre af, at hun blev hovedpersonen af anden halvdel af spillet (det var altså hende, spilleren styrede). Her forsøgte spilskaber Neil Druckmann at humanisere Joels morder og vise, at hun ligesom ham er menneskelig og blot drevet til umenneskelige gerninger af kærlighed og hævn.
Kulminationen kom, da skuespilleren bag Abby, Laura Bailey (som vandt en BAFTA for sin præstation), modtog adskillige dødstrusler online, fordi hun havde dræbt alles yndlings-Joel og ødelagt spilserien. Nogle af truslerne gik endda også imod hendes nyfødte søn.
Laura Bailey talks about how people threaten her new born son when The Last of us part 2 launched.
Man this breaks my heart 😞 pic.twitter.com/R5zfShzlhF
— Pyo 5️⃣ (@mrpyo1) February 2, 2024
Den reelle kritik
Gemt mellem den hadefulde retorik gemte der sig en mere velfunderet kritik. Udover at nogle spillere følte sig snydt af markedsføringen af spillet, der pegede i retning af, at man skulle spille Joel mere, var der også en kritik af, hvordan karakteren Abby blev præsenteret.
Hendes introduktion i starten af spillet gør det svært ikke at hade hende (som karakter, ikke skuespiller), og derefter styrer man i lang tid Ellie i jagten på Abby. Ellie søger hævn, og det gør man som spiller derfor også. Men cirka halvvejs inde i spillet skifter man til at styre Abby, som bliver jagtet af Ellie.
I Abbys sektioner af spillet finder man ud af, hvorfor hun dræbte Joel. Ligesom Joel skød sig igennem hospitalet for at redde Ellie i slutningen af første spil, var Abby motiveret af hævnlyst. Den samme hævnlyst, som nu er ved at overtage Ellie. Men hvis man havde fordelt sektionerne, hvor man styrer Abby, mere ud igennem spillet og eventuelt havde lært hende bedre at kende, før hun dræber Joel, havde spillerens had til hende måske ikke været lige så stort.
Der var også en række klager over mindre plothuller, der ledte til Joels død, som måske bliver skrevet anderledes i serieudgaven.
Hvad er ændret?
Craig Mazin og Neil Druckmanns HBO-serie har med første sæson vist, at de satser stort på inklusion og repræsentation med afsnittene ‘Long, Long Time’ og ‘Left Behind’.
Begge inkluderede homoseksuelle kærlighedshistorier, som ikke var med i første spil. Førstnævnte var i hvert fald ikke italesat på samme måde som i serien, og sidstnævnte afsløredes først i DLC’en (Downloadable content, en slags udvidelse til spillet, udgivet et år efter) af samme navn som afsnittet.
Spillets fader er altså selv en af hovedkræfterne bag serien, så man kan ikke brokke sig over, at spillets vision ødelægges af HBO. Og med næste sæson kommer Ellies seksualitet til at spille en endnu større rolle, end den allerede har gjort.
Det er tydeligt, at HBO har været bevidste om hadet til Abby. Isabela Merced (som spiller Ellies kæreste Dina i sæson 2) fortalte til en podcast, at Kaitlyn Dever – som spiller Abby i serien – fik ekstra sikkerhed på settet.
Men har de ændret noget på karakteren? Neil Druckmann vil uden tvivl gerne undgå endnu en omgang dødstrusler til skuespilleren bag Abby, men det ville heller ikke ligne ham at bukke under for presset fra den slags mennesker.
Umiddelbart kan man i castingen af Kaitlyn Dever se, at serie-Abby ikke umiddelbart får den samme muskuløse kropsbygning, som gjorde så mange fans vrede, da spillet kom. Men om det er en bevidst reaktion, eller blot fordi hun var den bedst egnede til rollens følelsesmæssige udtryk, er svært at sige.
Dever blev faktisk diskuteret som en potentiel Ellie før castingen af Bella Ramsey. Og karaktererne er et spejl af hinanden som to kvinder, der mister hver sin faderfigur på grund af en overbeskyttende kærlighed. De er begge hævngerrige, hvilket skaber en ond cyklus, og det understreges kun, hvis de også ligner hinanden.
Det dybere lag
Hvordan serien kommer til at håndtere Abby som karakter, må vi se. Men det ville ikke undre mig, hvis hun fik mere tid og mulighed for tidligt i sæsonen at skabe sympati for karakteren.
Og med hensyn til spillets transkarakter, er det endnu ikke afsløret, om vedkommende er med i serien. Portrætteringen i spillet endte faktisk også med at få kritik, ikke kun fra transfober, men også fra transpersoner, fordi den fokuserede for meget på den forfølgelse, karakteren oplevede som følge at være trans. Jeg er i hvert fald spændt på, hvordan de håndterer både denne og Abbys historie i sæson 2.
Og før fans går i selvsving over de samme kritikpunkter, som ramte andet spil, når nu serie-toeren kommer, så husk lige Neil Druckmann egen udtalelse fra tiden omkring spillet ‘The Last of Us: Part II’s udgivelse:
»På overfladen ser det måske ud som en simpel hævnhistorie, men som du dykker mere ned i spillet, vil dybere temaer dukke op. Det er en historie om besættelse og længderne, vi vil gå for retfærdighed og de mennesker, vi elsker – hvornår er det tid til at give slip? Og hvornår skal man holde fast for enhver pris? Det er historien om traumer, forløsning og empati […] Vi håber, dette spil vil inspirere den samme filosofiske debat, som vi havde, mens vi lavede det«.
’The Last of Us’ sæson 2 har premiere på Max 14. april.