INTERVIEW. »Go big, or go home«, lyder Diêm Camilles livsmotto.
Og den indstilling har betalt sig. Med en blanding af talent, frækhed og høje ambitioner har hun på få år arbejdet sig op fra statist til skaber af og hovedrolleindehaver i sin egen DR-serie, ‘Bad Bitch’, og nu også som skuespiller i en række store internationale produktioner.
Lige nu er Diêm aktuel i tredje sæson af den store fantasyserie ‘The Wheel of Time’ på Prime Video, og til sommer kan man se hende i ’Fargo’-skaber Noah Hawleys ventede ‘Alien: Earth’-serie, den første tv-serie i ’Alien’-universet.
Hun spiller også med i miniserien ‘Washington Black’, der senere får premiere på Disney+. Lidt af et hattrick for en skuespiller, som ellers har haft få prominente roller herhjemme.
Så hvordan er det lykkedes skuespilleren at banke døren ind til det forjættede udenlandske land?
Hvor kom ambitionen om at arbejde internationalt fra?
»Jeg har villet være skuespiller, siden jeg var 10 år. Og fordi jeg ikke så nogen på de danske skærme, der lignede mig, tænkte jeg, at så er der jo plads til mig«.
»Men som teenager begyndte jeg at drømme om at arbejde i USA og være med i highschool-film, som jeg så rigtigt mange af dengang. Jeg følte mig forbundet med den amerikanske kultur og med de karakterer, jeg så på amerikansk tv. Både fordi der var mere diversitet, men også fordi karaktererne var mere loud. Jeg blev altid gjort til den mærkelige i klassen, fordi jeg er det, som danskerne ville kalde højrøstet. Men jeg er fra en kultur, hvor jo mere du larmer, jo mere elsker du den person, der sidder foran dig«.
»Amerikanske film og serier har også et ret uklassisk og omfavnende ambitionsniveau, hvilket jeg også har. Jeg har aldrig set mig selv i den danske jantelov, for jeg har altid vidst, at jeg var noget særligt. Derfor kunne jeg i højere grad relatere til den amerikanske go big or go home-mentalitet. Jeg synes, man skal gøre sit bedste forsøg på at skabe en forskel for sig selv og andre i det her liv, og hvis det ikke lykkes, kan man altid gå hjem bagefter«.
Imposter-syndrom for første gang
Du fik en række mindre roller herhjemme i film og serier som ’Friheden’, ’Sommerdahl’ og ’Den store stilhed’. Hvad gjorde du for at udvide med internationale roller?
»Jeg besluttede mig for at få en agent, fordi jeg ikke følte, at udbuddet herhjemme matchede mit potentiale«.
»Jeg spurgte min veninde Sandra Yi Sencindiver, om det var ok, at jeg rakte ud til hendes agent, Amy O’Neill fra Thrive Talent i England. Hun var egentlig ikke på udkig efter min type lige nu. Men hun blev så imponeret over mit talent, og at jeg havde sendt hende en række scener, jeg selv havde skrevet og filmet, fordi jeg ikke havde nok materiale til mit showreel, at hun tog mig ind, efter jeg havde bevist, at jeg kunne lave en engelsk accent«.
»Hun er pissedygtig og ved præcis, hvordan hun skal sælge mig, og hun har skaffet mig rigtigt mange castings. Det fantastiske er, at engelske agenter også fungerer som managers, så det hele handler ikke bare om penge, men også om mine drømme og velvære«.
Hvad var så din første internationale rolle?
»Det var en rolle i en ny eventyrserie, som kommer på Disney+, der hedder ’Washington Black’. Jeg var i Mexico og filme den i sommeren 2022, og det var en vild oplevelse. Jeg blev fløjet på business class til Mexico og blev checket ind på et diamanthotel, hvor der blev serveret champagne, så snart jeg kom ind ad døren«.
»Det er første gang, jeg oplevede at have imposter-syndrom. Da jeg stod i min badekåbe og kiggede ud over Mexico City, tænkte jeg, hvad fanden laver jeg her? Jeg fortjener på ingen måde det her job«.
»Så snakkede jeg med min kæreste og min mor, der bare opfordrede mig til at nyde min succes. Så jeg besluttede mig for at lave mit ‘Pretty Woman’-moment, hvor jeg satte mig i badekarret med min champagne og sagde til mig selv, ’I earned this, bitch’«.
»Jeg synes, der ligger en taknemmelighed i at sige til sig selv, at man fortjener det, man får. Og takke dig selv for aldrig at have givet op. Det gjorde jeg, og det gik også mega godt med at spille rollen. Jeg skulle spille en vestafrikansk kriger, og det betød meget for mig at finde ind i de rødder, der ellers ligger langt fra mig, fordi jeg har boet i Danmark så længe. Jeg genfandt en stolthed over det kongerige, jeg kommer fra«.
Skal ryste på hovedet af hyggeracisme
Hvordan var det at arbejde på en stor international produktion?
»Det er så internationalt, og man kan ikke gå to meter uden at møde en fra en by, du aldrig har hørt om. Jeg synes, man lærer en masse af at arbejde sammen med mennesker, der ikke er ligesom dig. Og så følte jeg en enorm tryghed og tillid til de mennesker, fordi vi alle kommer med samme udgangspunkt om at være taknemmelig for at være blevet håndplukket til det her projekt. Jeg følte mig ydmyg, men fik også en selvtillid over, at jeg var der af en grund. Jeg havde allerede bevist det, jeg kunne, og nu skulle jeg bare have det sjovt med det«.
Er det din generelle følelse ved at arbejde internationalt?
»Ja, jeg føler et meget anderledes pres, når jeg arbejder internationalt i forhold til, når jeg arbejder i Danmark. På en international produktion føler jeg et kollektivt pres for, at produktionen bliver god. Det er et pres, jeg godt kan bære, for det er bare dejligt at vide, at jeg har et ansvar«.
»I Danmark føler jeg et pres på flere niveauer. Jeg føler, at jeg som menneske hele tiden skal sørge for den gode stemning. Hvis der falder en diskriminerende eller hyggeracistisk bemærkning, skal jeg bare ryste på hovedet, for vi skal have det hyggeligt. Jeg skal ikke være besværlig, for så får jeg ikke flere jobs«.
»Der er også et pres i forhold til, at jeg ofte selv skal fikse mit hår, rette mine øjenbryn og lægge den rigtige tone foundation, fordi der ikke er andre, der kan finde ud af det. Jeg kan ikke bare gå ind og være skuespiller«.
»Endelig føler jeg et stort pres over at skulle præstere, fordi det er let for danske producenter og instruktører at sætte mig en boks: Diêm var god til at spille sassy black girl i ‘Bad Bitch’, det er det, hun kan. Hver gang, jeg får en rolle, forsøger jeg at spille den så godt, at de tænker, gad vide om hun også kan spille det omvendte eller spille en anden nuance af det her. Det betyder, at jeg ikke bare skal gøre et godt stykke arbejde – jeg skal gøre det bedre end godt. For Danmark er bare et lille land med en mindre referenceramme, mens jeg i udlandet har mange andre muligheder, hvis projektet bliver noget lort«.
»De tre niveauer af pres er ret hårdt, og jeg mærker det med det samme, når jeg flyver ind i lufthavnen fra et internationalt job«.
Sårbarhed er styrke
Vil du fortælle om din oplevelse på ‘The Wheel of Time’?
»Jeg gik til casting på fem roller inden for et år, inden jeg fik rollen som Tsutama Rath. Men jeg var meget optimistisk, fordi min agent fortalte mig, at det betød, at casteren rigtig godt kunne lide mig og prøvede at placere mig. Castingen til den femte rolle gik vildt godt. Jeg kom til kemiprøve med ham, jeg skulle have spillet over for, og jeg troede på, at den landede jeg sgu. Det gjorde jeg ikke, men så tilbød de mig den her rolle, som jeg fik uden at gå til casting«.
»Jeg spiller Tsutama Rath, som er leder af den største gruppe af kvinder med magiske evner, kaldet Red Ajah. Det er en gruppe af kvinder, hvis job er at finde og neutralisere mænd, der har magiske evner. Min karakter virker umiddelbart til at være blevet ond, men faktisk er hun stadig god og redder endda to mænd i første afsnit, hvilket går imod det, hun står for«.
»Jeg kan godt lide, at min karakter er en leder, men at hun også er en beskytter og viser sin sårbarhed. Som mørk kvinde er det vigtigt for mig, at jeg får lov til at være sårbar, for det at være stærk er ikke spændende for mig. Jeg er en stærk person, og i min kultur er jeg opdraget til ikke at måtte græde og at rejse mig op, nærmest inden jeg er faldet. Derfor er det vigtigt for mig at vise, at sårbarhed er en styrke. Som skuespiller skal jeg have lov til at vise mennesket og hjertet bag karakterens skjold«.
»Det følte jeg, at jeg fik lov til her. Derudover var det bare sejt at få æren af at spille Tsutama, fordi universet af forfatteren Robert Jordan er så kæmpestort og spændende, og fordi fantasy er min yndlingsgenre«.
Hvorfor?
»Jeg er vokset op med ‘Den uendelige historie’ og ‘Harry Potter’, som virkelig er min yndlingsfantasy. På trods af, at den handler om en lille hvid dreng, som bliver smidt ind i en magisk verden, kunne jeg genkende mig selv i den. Jeg var en lille mørk pige, der kom fra varme og kollektivisme i Elfenbenskysten til kolde, individualistiske Danmark. Her skulle jeg lære at begå mig og forstå koderne. Det føltes som en magisk verden, fordi alt var muligt, men det var også hårdt«.
»Jeg blev kaldt mærkelig i skolen, og det tog mig noget tid at gå fra at tænke, at jeg var mærkelig, til at vide, at jeg var noget særligt. I fantasy er alle særlige, og derfor følte jeg mig hjemme i det«.
De danske token jobs
Hvad kan du fortælle om dit arbejde i ‘Alien: Earth’?
»Jeg må desværre kun fortælle, at den kommer på Disney+ til sommer, og at jeg er med i hovedcastet. Vi er et stort hold med skuespillere i alle aldre og fra alle nationaliteter, men på en måde, der giver mening for historien og ikke bare er en afkrydsning af mangfoldighedsparametre«.
»Det er en anden grund til, at jeg elsker internationale castings: Jeg ved, jeg bliver valgt på grund af mit talent og håndværk, hvor jeg i Danmark godt kan spekulere over, om jeg er blevet valgt, fordi de har brug for mere farve i produktionen. Nogle gange tager jeg imod den slags token jobs, fordi det åbner en dør for mig selv eller andre. Men jeg vil helst bare være et menneske«.
Hvad drømmer du om at opnå herhjemme?
»Jeg drømmer om at instruere mere. Skuespillet kan noget særligt i forhold til at mærke efter i min krop, hvordan jeg har det, og bearbejde alt det, jeg har oplevet i mit liv. Men det at instruere passer godt til min måde at tænke på. Jeg er ekstremt visuel og detaljeorienteret, og jeg har altid været en historiefortæller. I skolen fik jeg altid at vide, at jeg skulle komme til pointen hurtigere«.
»Jeg har lige instrueret en kortfilm, der hedder ‘Barbershoppen’. Der kunne jeg mærke, at det giver mig en frihed til at være den super visuelle, detaljeorienterede, krøllede person, jeg også er. Mit store mål lige nu er at skrive, instruere og spille i min egen spillefilm«.
Hvad drømmer du om som skuespiller?
»Jeg glæder mig til den dag, hvor man ikke behøver at skabe en fantasiverden for, at en som mig kan spille en hovedrolle. Det er jo primært i fantasy og sci-fi, vi ser meget diversitet, og de genrer laver vi meget lidt af i Danmark, fordi det er dyrt. Men vi kunne jo sagtens arbejde diversitet ind i drama-, krimi- og komediegenren, som vi producerer virkelig meget af«.
»Der er begyndt at komme mere action i Danmark, hvor især brune mænd kommer mere på skærmen – og de shiner for vildt, som i den aktuelle ‘Hele vejen’, en kæmpe chef af en film. Det er fantastisk, men vi mangler det sidste skridt til også at caste afrikanere og asiatere i dansk film og tv. Vi kan ufatteligt meget mere end at spille stripper, prostitueret eller koloniseret«.
»Jeg tror, der ligger en frygt for, at folk ikke kommer i biografen, hvis det ikke er de mest kendte ti skuespillere, der spiller hovedrollerne. Det er virkelig ærgerligt. Hvorfor ikke vise, at vi er stolte af, at vi har forskellige baggrunde her i Danmark?«
»Der er en tendens til, at vi nyder godt af andre kulturers musik, mad og tøj. Man elsker at rejse til andre lande, og herhjemme går man glad ud for at spise indisk, afrikansk og sharwarma. Hvis du synes, min mad er fantastisk, min musik er fantastisk, og min glæde er fantastisk, hvorfor skulle jeg så ikke også være fantastisk at arbejde sammen med? Lad os komme derhen. Det bliver en meget sjovere legeplads«.
»Jeg synes i det hele taget, vi skal blive bedre til at lade os inspirere af de fede film og serier fra hele verdenen, vi bruger så mange af vores vågne timer på at se. Go big or go home, baby!«
’The Wheel of Time’ sæson 3 kan ses på Prime Video. ’Alien: Earth’ kommer på Disney+ til sommer. ’Washington Black’ kommer på Disney+ på et endnu ukendt tidspunkt.