Kan du stadig nå at blive rig på Bitcoin?

Fra lyssky valuta til et internetfænomen med millionærpotentiale. Kryptovaluta er blevet det 21. århundreds genvej til både rigdom og konkurs.
Kan du stadig nå at blive rig på Bitcoin?
Bitcoin. (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)

Man kan ikke længere bevæge sig online uden at høre om Bitcoin. Ja, faktisk er der en god chance for, at du slet ikke kan bevæge dig nogen som helst steder uden at høre om det.

Kryptovalutaen er blevet et globalt fænomen, der lever lige så meget på sin hype som sin egentlige funktionalitet, og stjerner lige fra Lionel Messi til DJ Khaled (som i øvrigt endte i en penibel sag over det) har kastet deres kærlighed på forskellige former for digital valuta.

Men hvad er egentlig op og ned i den digitale kryptojungle? Hvor starter man, hvis man vil satse på (endnu) et krypto-boom? Og burde Elon Musk være din nye investeringsrådgiver?

Vi giver dig svarene – eller vi forsøger i hvert fald, for i kryptojunglen ved man aldrig helt, hvad man kan forvente.

Hvad er kryptovaluta?

I Danmark har vi kroner, i USA har de dollars, og på internettet har man kryptovaluta.

Her er ingen fysiske sedler eller mønter, men derimod digitale penge som kan bruges til at købe alt lige fra spil hos Microsoft til virtuelle genstande hos Reddit.

Selv nogle fysiske butikker tager imod krypto-betaling, men der er endnu langt mellem mulighederne i Danmark.

Bitcoin er i dag den mest populære kryptovaluta efterfulgt af Etherum, men det anslås, at der findes mere end 4.000 forskellige slags kryptovaluta.

Det unikke ved kryptovaluta er, at den sikres med kryptografi på en såkaldt blockchain – en kæde af blokke bestående af databaser, der registrerer og logger alle hændelser.

Dette gør det praktisk talt umuligt at fuske med eller forfalske kryptovaluta, for modificeres én blok, rammer det hele kæden.

Hvorfor er kryptovaluta det nye sort?

Kryptovaluta startede som et privatlivs-fokuseret og ideologisk alternativ til traditionelle pengeformer, men siden har hype taget over, især med den himmelflugt som Bitcoins har været på de seneste år.

På grund af den voldsomme stigning i værdi har kryptovaluta fået ry for at være en lukrativ investeringsmulighed, hvor man hurtigt kan blive millionær.

Det er blevet et get rich quick-fænomen, som hele tiden antager en ny form.

Det er en populær trend, vi ser mere og mere (blandt andet med GameStop-kontroversen tidligere på året), hvor en aktie – eller altså kryptovaluta – lever højt på hype, blandt andet takket være personligheder som Elon Musk eller fællesskaber som Reddit, og mindre på logik.

Det har resulteret i mange (også knuste) drømme om hurtige penge, for med den massive opmærksomhed bliver især Bitcoin samtidig misbrugt til adskillige scams.

Okay, men hvor starter jeg så?

Vil du handle med kryptovaluta, kræver det en såkaldt wallet – også kendt som en digital pung, der enten ligger online eller på en fysisk enhed som en USB-nøgle.

Et godt udgangspunkt er denne guide, hvor du kan indtaste dine behov (også selvom du er på helt bar bund), samt denne opsamling over de mange forskellige muligheder.

På grund af den høje sikkerhed omkring kryptovaluta er det i øvrigt vigtigt, at du husker, hvor din wallet befinder sig, og hvordan du får adgang til den.

Er den først væk, får du den ikke igen – hvilket har resulteret i adskillige skrækhistorier om folk, der har mistet kryptovaluta for millioner.

Bør mit første køb være Dogecoin?

Lige nu snakker alle om Dogecoin, fordi Elon Musk snakker om Dogecoin. Af samme årsag er den i skrivende stund steget med mere end 7.000 procent siden starten af året.

Dogecoin, der er opkaldt efter det ikoniske doge-meme, er ekstremt volatil, fordi den stiger og falder – nogle gange i takt med Musks humør.

Da Musk (som i øvrigt kalder sig selv The Dogefather) optrådte i ’SNL’, faldt den uden forklaring på trods af, at han nævnte den flere gange.

Der er med andre ord stor risiko forbundet med at investere i Dogecoin, og det er ikke til at vide, om den katapulteres til nye højder eller styrtdykker med et brag.

Apropos Elon Musk, kan jeg ikke bare følge hans råd?

Nej. Elon Musk er notorisk kendt for at trolle folk på Twitter, og især med Bitcoin har der været en del kontrovers, hvor Musk er blevet anklaget for kursmanipulation og såkaldt pump and dump – et strategisk træk, hvor man pumper kursen op for derefter at sælge med stor profit.

Desuden har Elon Musk en klar interesse i, at Bitcoin klarer sig godt. Tesla opkøbte nemlig sidste år Bitcoin for en værdi af ni milliarder kroner.

Og husk så lige, at Elon Musk ofte misbruges til krypto-scams. Dukker han op i din indbakke med et løfte om en fordobling af din Bitcoin-beholdning, er det naturligvis for godt til at være sandt.

Er der noget med, at kryptovaluta bidrager til klimakrisen?

En bærende del af Bitcoin er, at hele konceptet og opsætningen er afhængig af helt vanvittig mange tekniske kræfter.

Dette har resulteret i såkaldte mining farms – fabrikker fyldt med computere – med et ekstremt højt energiforbrug, der ofte kører på fossile og miljøskadelige brændstoffer som kul.

Problematikken blev understreget, da en kulmine i Kina blev oversvømmet i april og dermed ikke kunne levere kul til den lokale strømforsyning. Ulykken lukkede ned for en tredjedel (!) af den globale Bitcoin-computerkraft.

Så kan jeg stadig nå at blive rig på Bitcoin?

Lad os sige det sådan: Du kan lige så hurtigt tjene en million kroner på Bitcoin, som du kan tabe en million.

I dette forår blev kursen på blot en måneds tid næsten halveret. Omvendt var den i løbet af det foregående år næsten tidoblet.

Så det kræver altså en god portion tålmodighed og ikke mindst is i maven – især når Elon Musk tweeter. Og der er absolut ingen garantier.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af