Jeg fik alle mine politiske nyheder på TikTok i en uge – her er, hvad jeg lærte

Soundvenues Julie Horup har observeret valgkampen på TikTok, hvor der hverken er plads til nuancer eller debat, men de stærkeste profiler derimod brager af sted uden konkurrence.
Jeg fik alle mine politiske nyheder på TikTok i en uge – her er, hvad jeg lærte
Kvinde tjekker sin mobil. (Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash)

KOMMENTAR. TikTok er blevet folketingsvalgets mest hippe platform – i hvert fald hvis man skal tro, hvad der bliver sagt og skrevet om det sociale medie.

»Vi står foran det første TikTok-valg«, skrev Politiken for nylig, imens Børsen i september opfordrede til at komme på TikTok, inden der blev udskrevet valg, så man ikke haltede bagefter allerede fra starten af.

Og selvom der kan sås tvivl ved, hvorvidt tjenesten vil gøre en forskel i stemmeboksen, så er hypen på sin plads, for det sociale medie er efterhånden en direkte kanal til førstegangsstemmere og fremtidens vælgere.

Næsten en fjerdedel af unge mellem 12 og 29 år bruger nemlig dagligt TikTok, og når de 15-24-årige logger på, bliver de hængende i knap en time hver dag.

Men kan man blive klogere på det forestående valg, hvis man primært befinder sig på TikTok? Kan det skubbe krydset til højre eller venstre? Eller er det hele bare et viralt cirkus?

Det satte jeg mig for at finde ud af ved at lukke alle andre apps og udelukkende hente mine politiske indspark på TikTok i ugen efter, at Mette Frederiksen udskrev folketingsvalget.

Her er fem ting, jeg lærte:

1. Politik på TikTok er cringe, men underholdende

Humor er subjektivt, og naturligvis er der grænser for, hvad man finder sjovt, især når det hele ses igennem røde eller blå briller på en platform, der trives med de store kontraster, og hvor en gylden mellemvej bare ikke trækker likes nok.

Men der er altså sjove indslag på TikTok, når politikerne prøver at vinde vores gunst, og egentlig er det ret komisk at se Alex Vanopslagh og Rosa Lund udveksle fordomme om hinandens partier i en ’Hot Ones’-inspireret stand-off, selvom man måske i sidste ende håber på, at de begge kløjes i deres chilier.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og hvad med Morten Messerschmidt, der tydeligvis har set sig nødsaget til at hoppe med på TikTok-trenden ved at forvilde sig ind i en knastør q&a, der er så tåkrummende, at ens tæer aldrig helt bliver helt lige igen.

Det er et minut og 16 sekunder, du aldrig får igen, men spørgsmålet er, om du ville være foruden den oplevelse, eller om den faktisk gemmer på en sarkastisk form for tortur, som alligevel kilder lidt i latterbulen?

Nogle gange gemmer den bedste humor sig nemlig i det ufrivilligt sjove, hvor man ikke nødvendigvis griner ad indholdet på den måde, det var tiltænkt, men fordi det er så tosset, at man ikke kan andet end at flække sammen.

Og det skal man faktisk ikke kimse ad. For som Morten Reimar, tidligere spindoktor for Venstre, forklarede, da vi interviewede ham op til valgkampen, så er det kun »positivt, hvis det lykkes at få nogle til at interessere sig for politik, og hvis TikTok kan være med til det, så er det kun godt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Nyhedsmedierne er fraværende

Imens TikTok efterhånden byder på en del partier og politikere (en uofficiel liste ved valgudskrivelsen opremser i alt 65 politiske profiler), så har overraskende få medier indfundet sig på det sociale medie.

For selvom Zetland, Ekstra Bladet og TV2 Echo mere eller mindre gør det fortrinligt, så er det skræmmende, at ingen af de større dagblade er til stede. Ikke kun for at bekæmpe den enorme mængde falske nyheder, som TikTok kæmper med (20 procent af alle videoer indeholder angiveligt misinformation), men også for at give et mere nuanceret billede af den politiske debat under folketingsvalget.

Der er nemlig meget at forholde sig til, når politikerne prøver at servere deres budskaber i småbidder, der er nemme at sluge og endnu nemmere at fordøje, hvis man som modtager ikke er bevidst omkring, hvad der er faktisk er sandt eller falsk – eller i hvert fald lige på kanten, hvor politik har en tendens til at befinde sig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@ekstrabladetdk

Mette har udskrevet valg – og i år bliver det endnu vildere 🤯 #Folketingsvalg2022 #FV22 #fyp #fypdk #ekstrabladet

♬ original sound – ekstrabladetdk

3. TikTok er ikke en god debatplatform

Man kunne fristes til at deklarere, at ingen sociale medier egner sig til en god og værdig politisk debat, men TikTok skraber alligevel bunden, og når der nu har været så meget snak om behovet for demokratisk debat, er det beskæmmende, hvordan platformen er blevet en kampplads fyldt med mudderkastning.

For TikTok kan faktisk bruges til en vis debat, hvis bare man er villig til at interagere med sine følgere, svare på deres spørgsmål i kommentarsporet eller lave opfølgende klip. Men i stedet fungerer mange af videoerne lige nu blot som envejskommunikation, hvor budskabet fyres af sted med drømme om at gå viralt, inden der logges af igen.

Det blev især tydeligt efter den første partilederdebat, da Nye Borgerlige greb chancen med en video af statsministeren, som udtalte, at »det vigtigste ved dette valg er danskerne og jeres tryghed«, hvorefter der blev klippet til Pernille Vermund, som straks tog til genmæle: »Det vigtigste er at komme af med Mette Frederiksen og få en borgerlig statsminister«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Som regel resulterer brugen af Tiktoks funktioner som stitches og duetter i komiske og sjove indslag, men når politikerne bruger det til at angribe hinandens ideologier og standpunkter, påtvinger det en negativ tone i den overordnede debat, som de fleste formentlig glædeligt ville være foruden.

Tag bare netop Nye Borgerlige, der i tre ud af fire videoer, siden valget blev udskrevet, har fikseret på Mette Frederiksen frem for at præsentere deres egne konkreter budskaber, hvilket mest af alt efterlader en tvivl om, hvorvidt de faktisk har noget at byde ind med.

Især fordi det tydeligvis kan lade sig gøre at lave TikTok-videoer, som både klarer sig godt, og som samtidig holder sig fra at sparke nedad, men derimod sigter mod reelle problemer – tag bare Samira Nawa, der oftest sætter sig selv i fokus frem for at trække på andre (eller Konservative, som har en lalleglad bromance kørende mellem to folketingskandidater)

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Autenticitet fungerer

Det kan godt være, at folketingsmedlem Karina Lorentzen (SF) ikke er den største stemmesluger, og med sine i skrivende stund ’blot’ 1.638 følgere er hun heller ikke ligefrem en TikTok-stjerne. Men det burde hun måske være.

For selvom den 48-årige politiker promoverer sit partis valgprogram som grøn klimapolitik (ved at vise, hvordan hun har vasket og genbrugt sine tidligere valgplakater), så forfalder hun sjældent til udmattende beefs med andre politiske profiler.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I stedet har Lorentzen travlt med at agere som en typisk TikTok-bruger med nogle af tidens mest virale tendenser, som hun kobler sammen med sine politiske budskaber og hverdagen på Christiansborg, imens hun glædeligt tager dialogen i kommentarerne – som da en bruger skriver, at hun stemmer LA, hvortil Lorentzen overskudsagtigt svarer: »Det vigtigste er, at man stemmer«. 

Er det sjovt? Måske mest, hvis du allerede sætter dit kryds ved SF. Men det er altså forfriskende med Lorentzens autenticitet, når man er blevet træt af Rosa Lund og Alex Vanopslaghs will they/won’t they-eskapader.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Hvad sker der for ’Daddy Alex’?

Apropos Alex Vanopslagh, så er vi simpelthen nødt til at snakke om de unge kvinder og teenagepiger, der har kastet sig over semiliderlige hyldester til LA-formanden, som nu bare kaldes Daddy Alex.

For som de TikTok-kyndige vil vide, så er der våde trusser i farvande, når tonerne af Ms. Krazies ’A Gangster’s Wife’ lyder, og der synges »daddy let me know that I’m your only girl / the only man that I need in this gangster world«.

Det indikerer nemlig, at brugeren (ofte en kvinde) skal til at vise sin partner (oftest en mand) frem og understrege, hvor lækker han er.

Og ja, det er da bare endnu en typisk TikTok-trend, som Vanopslaghs fans og Liberal Ungdom nu har lavet deres spin på, men det er også en indikation af, at dette folketingsvalg mere end nogensinde før er personbetinget frem for partibetinget – man sælger sig selv, før man sælger sit parti.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af