Studieåret er skudt i gang og efter et par sprutmarinerede introuger, er det ved at være på tide at få de gode vaner lagt, hvis du skal klare kampen mod pensum og fremdriftsreformer.
Din pengepung er allerede ved at blive rippet af alle de bøger du skal købe, dit skrivebord (digitalt som analogt) er ved at flyde over af ustrukturerede noter og mapper og dine vægge er tapetseret med post-its med ting, du skal huske. I alt rodet kan du ikke finde dit studiekort, du kan ikke huske basal grammatik og din hjerne kan pludselig ikke regne. Alt dette til sammen, kan gøre enhver angst for de kommende eksaminer.
Men tag en dyb indånding og åbn din smartphones app-butik. De fleste studieudfordringer kan nemlig overkommes med hjælp fra en app. Vi har lavet en guide til de bedste apps, der hjælper dig gennem skoleåret uden at drukne i noter og pasta med ketchup – og de er naturligvis alle gratis.
[facebookvideo datahref=”/1404537356503600/videos/vb.1404537356503600/1508237316133603/?type=1″]
1. Find, køb og sælg studiebøger
Semesteret starter typisk med en lang liste af bøger der skal anskaffes og der er ikke rigtig nogen vej udenom.
Men der er hjælp at hente i form af for eksempel appen Codex. Med den kan du købe og sælge brugte studiebøger og nemt søge og forhandle med andre studerende. Man kan vælge at søge i sit nærområde, så man nemt kan lave en hurtig handel.
Hvis du insisterer på at købe nye bøger, findes appen Billige Bøger, der ganske enkelt sammenligner priser på nye bøger i forskellige danske bogshops, hvilket er ganske nyttigt, da der kan være stor forskel på priserne på bøger i de forskellige butikker.
Alternativet til at købe bøgerne, hvis du bare skal bruge dem kortvarigt, eller lige vil se om det er værd at købe inden, er appen Københavns Biblioteker, som egentlig bare er app-versionen af samme webside, hvor du nemt og hurtigt kan søge, finde og låne bøger, samt se åbningstider på nærmeste bibliotek i København.
2. Styr på dine lektier og skema
Noget af det, der kan virke mest uoverskueligt i begyndelsen af et nyt studie eller studieår, er det heftige bombardement af skemaer, dokumenter, opgaver og alt det som hører sig til studielivet, du rammes af netop som du er trådt ind på studiet. Heldigvis findes der også apps, der kan hjælpe dig med at holde styr på alle disse oplysninger.
Med myHomework Student Planner kan du nemt holde styr på dit skema samt lektier og opgaver. Den kan forbindes til alle dine devices og du kan bruge appen uden internetforbindelse. Du kan indstille appen til at sende dig påmindelser om dine lektier og når du har gjort din pligt, kan du krydse opgaven af og få et øjebliks tilfredsstillelse.
Appen rummer også andre funktioner, der er smarte, hvis man er amerikansk studerende og har en lærer der benytter den forbundne app Teachers.io, hvor skema, information, lektier og opgaver automatisk ville være samlet til de studerende – det kunne være ret lækkert at få til Danmark.
Men appen kan altså stadig være effektiv, hvis man bare sørger for manuelt at notere sit skema og sine lektier.
Tilsvarende findes der apps til mange af de større uddannelsesinstitutioner i Danmark, hvor alt om studiet er samlet og du nemt kan logge ind og se dit skema. Københavns Universitet har eksempelvis appen MyUCPH.
myHomework Student Planner findes til både Android og iOS.
3. Styr på dine noter
Hører du til en af dem der stadig skriver noter i hånden eller har et uoverskueligt virvar af noter liggende i en rodet mappe på din laptop? Så er det måske på tide at prøve noget nyt. Evernote er et nemt og effektivt værktøj til at tage og holde styr på dine noter. De fleste vil nok foretrække at skrive noter på deres computer, og derfor synkroniserer Evernote automatisk mellem dine forskellige devices, så hvis du pludselig får en idé på vej hjem fra skole eller hurtigt skal finde tidligere noter frem, har du altid dette lige ved hånden via din smartphone.
Det er nemt at tilføje links, artikler, billeder og tekst fra internettet og andre dokumenter, og du kan dele og diskutere dine noter med andre brugere, eksempelvis din studiegruppe eller hvem du ellers giver adgang til.
Der findes også en premiumversion af appen, hvor man får adgang til flere nyttige funktioner eksempelvis offline adgang og mere lagerplads. Findes både til Android og iOS.
4. Styr på dine dokumenter
Der findes næsten ingen studier, hvor man ikke i et eller andet omfang er i en studie- eller læsegruppe og på et tidspunkt skal lave opgaver, projekter eller lignende sammen, hvor det er en stor fordel at kunne dele sine noter med hinanden.
Dropbox og Google Drev er begge programmer hvor man nemt kan dele noter, dokumenter, slideshows, pdf-filer og så videre og som synkroniserer mellem dine forskellige devices.
Google Drev er fedt og virkelig brugbart hvis man skal skrive opgave sammen. I stedet for at man sidder i hver sit dokument, sender på kryds og tværs til gennemlæsning og til sidst skal klippe/klistre det hele, kan man med Google Drev skrive i det samme dokument samtidig og se ændringer i realtid. Det er virkelig smart og tidsbesparende.
Google Drev findes til både Android og iOS.
5. Tips til dine opgaver
Opgavetips er udviklet af Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek og den er ret god at have ved hånden i mange forskellige situationer, specielt når du skriver opgaver – hvilket du nok ikke kan komme udenom.
Du kan søge svar på spørgsmål og få tips til litteratursøgning, metoder, kildehenvisninger, litteraturlister og meget mere. De forskellige uddannelsesinstitutioner har ofte forskellige krav til opgaver, så start med at finde ud af, hvad lige præcis din underviser eller uddannelsesinstitution vil have, og supplere med de gode råd fra appen.
Findes til både Android og iOS.
6. Hjælp til grammatik
Det danske sprog er finurligt, og vi kan alle komme i tvivl om grammatik, tegnsætning og kommaregler. Dansk Sprognævn har samlet de mest typiske dansksproglige udfordringer i deres app Sproghjælp, så du nemt kan slå op og få forklaringer på, hvorfor og hvornår det hedder nogen eller nogle og ligge eller lægge.
Appen giver dig nogle simple huskeregler, så du forhåbentlig aldrig kommer i tvivl og laver samme fejl igen.
Appen er enormt simpel, og består af en liste over de mest almindelige udfordringer i det danske sprog, og en god og uddybende forklaring på det man ønsker uddybet i et meget simpelt og pædagogisk sprog som alle kan forstå.
Find den både til Android og iOS.
7. Hjælp til regnereglerne
Appen Regneregler fungerer efter samme princip som Sproghjælp og kan anvendes som en opslagsbog over matematikkens formler og begreber. Du kan finde forklaringer og uddybelser af den mest basale matematik i et sprog, alle kan være med på. Appen har også indbygget regnemaskiner indenfor de forskellige kategorier, hvor alle mellemregninger forklares.
Appen er ganske simpel, og du kan vælge på en liste eller bruge søgefunktionen til hvad du har brug for at få uddybet. Den henvender sig nok særligt til de studerende, der ikke bruger matematik hver eneste dag.
Appen har også et spil, hvor du for eksempel kan øve tabeller, hvis du ikke lige fik fulgt ordentligt med i folkeskolen eller bare har brug for en dukset overspringshandling.
Find til både Android og iOS.
8. Styr på dine rabatter
Der findes studierabatter rigtig mange steder, men det kan være svært at finde rundt i, og man glemmer ofte at spørge, og det er jo ærgerligt når man lever på budget. Heldigvis har nogle studerende lavet appen Studiekort og rabat Studiz, der samler alle rabatter ét sted, sammen med dit digitale studiekort, så du altid har dit bevis lige ved hånden.
Du kan via GPS finde studierabatter i dit nærområde, og du kan søge i forskellige kategorier, blandt alt fra restauranter, tøjbutikker, tandpleje, træningsfaciliteter og meget mere – også online tilbud. Appen viser også eksklusive tidsbegrænsede deals som kan indløses i en bestemt tidsperiode samt alle online rabatkoder. For at få dit studiekort via appen, skal du oprette dig og bekræfte din status som studerende.
Studiz har også en hjemmeside, hvor du kan læse blogindlæg fra andre studerende, der deler deres tips og oplevelser som studerende.
Findes til Android og iOS.
9. Styr på din økonomi
Når du nu har fundet ud af alle de rabatter og procenter du kan få alle vegne, kan det godt være svært at begrænse sig og holde styr på hvor pengene forsvinder hen. Lommebudget er en simpel app til at holde styr på dit sparsomme studiebudget. I starten af måneden skriver du dit disponible beløb ind, og hver gang du bruger penge, noterer du det i appen. Her skal du notere beløb, kategorisere dit køb samt svare på om det var nødvendigt eller en luksus.
Appen taler til den dårlige samvittighed, men når du har overblikket kan den muligvis få dig til at tænke over, hvor pengene forsvinder hen.
Via overbliksfunktionen kan du også danne dig et billede af hvad du bruger dine penge på, og se om der er overvægt af luksus. Og vigtigst af alt kan du få tips til, hvordan du sparer penge og lever på budget.
Lommebudget findes både til Android og iOS.
10. Styr på dine nerver
Selvom det godt kan virke fjernt lige efter studiestart, så kommer eksamenstiden uundgåeligt på et tidspunkt – og det tilmed snart for de fleste. Derfor har Studenterrådgivningen lavet appen Eksamensangst, der kan hjælpe med håndtering af angst og stress i forbindelse med eksaminer samt i din hverdag som studerende.
Den indeholder gode råd, værktøjer og teknikker til at gå til eksamen, planlægge sin tid mest hensigtsmæssigt og sove bedre.
Du kan teste dig selv, spille spil der får dig til at falde til ro og lave instruerede vejrtrækningsøvelser og så kan du gemme dine favoritøvelser i appen, så du hurtigt kan finde dem frem når du mest har brug for at få styr på dine nerver. Appen er generelt et brugbart værktøj i alle situationer hvor man kan have brug for at få ro og kontrol, og ikke kun i studierelevante situationer.
Appen findes til både Android og iOS.
Læs også: Ti apps, der kan hjælpe dig i form efter sommerferien