Sorry, men vi skal ikke redde vores yndlingstøjmærker nu, vi skal ændre vores vaner

Mange brands er pressede af krisen og udsalgene lokker, men forhåbentlig ender coronakrisen med at accelerere den bæredygtige omstilling, ikke bremse den.
Sorry, men vi skal ikke redde vores yndlingstøjmærker nu, vi skal ændre vores vaner
Fra Wood Woods SS20-kollektion. (Foto: Wood Wood)

Da flere danske tøjmærker som Ganni, Wood Wood og Soulland genåbnede deres butikker i torsdags, lød der også en stille appel fra nogle af dem: »Vi håber, alle vores kunder har forståelse for situationen, og at nogle endda vil støtte op om deres lokale brands og kigge forbi vores butikker«.

Fire-fem ugers coronalukning har sat deres tydelige spor over alt i vores økonomi, og nu håber mange, at der kan blive sat gang i hjulene igen. At vi vil forbruge lidt ekstra, nærmest som et tegn på solidaritet.

Men mens et lille shopping-spree sikkert også kunne føles som et plaster på isolationssåret, så ville det være ærgerligt at glemme hele det bæredygtighedsfokus, der endelig var under opsejling, før den verdensomspændende krise ramte os.

Med andre ord, vi skal ikke ud og ‘forkæle’ os selv med en masse tøj – eller andre ting – vi ikke har brug for under et påskud om at hjælpe vores yndlingsmærker og økonomien i gang igen. I stedet vil denne midlertidige stopklods og tænkepause forhåbentlig være med til at sætte fokus på usunde vaner.

»Vi luger ud i de dårlige vaner, vi har som branche og virksomhed. For eksempel laver vi hvert år op til 15 salgskollektioner, som rejser verden rundt. Det stopper og bliver digitalt«, sagde Nicolaj Reffstrup fra Ganni i sidste uge til Politiken.

»Alle har også været enige om, at det er voldsomt, at så mange mennesker mødes flere gange om året til modeuger i New York, London, Paris eller Milano. Hvis vi i branchen kan få virtuelle showrooms til at fungere, vil det være en positiv udvikling«.

Mens han ikke lige frem lovede at skrue ned for mængden af kollektioner og tøj, så udviste Reffstrup i hvert fald den form for eftertanke, som coronakrisen bør føre med sig.

Lokkende udsalg

Men det bliver svært. Mange virksomheder er i knæ, og flere vil sikkert blive nødt til at lukke. For os forbrugere venter der det ene lokkende udsalg efter det andet, som gør sig ekstra til over for vores egen økonomi, der sikkert også er mærket af situationen.

»Krisen er en katalysator, der vil chokere branchen mod forandring – nu er tiden til at gøre sig klar til en verden post-coronavirus«, skriver branchemediet Business of Fashion og analysefirmaet McKinsey & Company i deres deres fælles rapport, ‘The State of Fashion 2020 – Corona Update’.

En skjorte fra Soullands ‘Over/Out’-kollektion, der er lavet af upcyclede restmaterialer.

Rapporten peger på, at i stedet for hurtige udsalg kan nogle brands måske gribe tidens (i hvert fald pre-corona) fokus på upcycling og bruge nogle af varerne på deres bugnede lagre til at skabe nye, mere salgbare ting i stedet for at fodre udsalgskulturen.

Business of Fashion og McKinsey & Company konkluderer også, at kun de stærkeste vil overleve, og at modebranchen vil være endnu mere nødsaget til at forandre sig – også fordi vi forbrugere gør det. Både af økonomiske årsager og fordi krisen har skubbet yderligere til vores voksende antiparti mod overproduktion og overforbrug af unødvendigt tøj af dårlig kvalitet.

»Virussen kan ses som en repræsentation af vores samvittighed… den belyser, hvad der er så forfærdelig galt med samfundet, og det bliver tydeligere dag for dag«, har den hollandske trendforsker Li Edelkoort sagt ifølge rapporten. »Den lærer os at sætte farten ned og ændre vores måde at leve på«.

Lad os håbe det.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af