Sofie Riise Nors deler sine yndlingsbøger: »Da jeg læste den, var det ligesom om, der bare var noget, der faldt på plads inde i mig«

Forfatter og illustrator Sofie Riise Nors har erstattet YouTube-videoer inden sengetid med bøger om alt fra feminisme til sanselige myter. Her anbefaler hun sine favoritter.
Sofie Riise Nors deler sine yndlingsbøger: »Da jeg læste den, var det ligesom om, der bare var noget, der faldt på plads inde i mig«
Sofie Riise Nors. (Foto: Malene Nelting)

MINE YNDLINGSBØGER. Sofie Riise Nors har vildt travlt for tiden. Faktisk er det en slags »10 ting på én gang«-periode for forfatteren og illustratoren, som lige nu er aktuel med en tegneserie på Nikolaj Kunsthal. Den er en del af udstillingen ‘Breaking Darkness’, der er en hommage til Lars von Triers kunstneriske arbejde.

Tegneserieforfatteren har dog kastet et mere kritisk blik på den hæderkronede filmskaber – især hans fremstilling af kvindelige karakterer. Fordi hun ikke selv kunne deltage, ved hun ikke, om den blev taget godt imod til udstillingsåbningen.

»Men jeg ved, at Peter Aalbæk var der, og jeg var sådan lidt… Har Peter Aalbæk og Lars von Trier læst den? Det giver mig da lidt et sug i maven, fordi jeg virkelig går til den«, siger Sofie Riise Nors.

Som forfatter og illustrator har hun gjort sig bemærket med feministisk og normkritisk satire. Det gælder både i hendes foreløbigt to bøger og på hendes populære Instagramprofil. Sofie Riise Nors debuterede i 2021 med sin første graphic novel, ‘Sexmagasinet vol. 1’, hvor forfatteren selv optrådte som talkshowvært i et lyserødt opgør med patriarkatet. Sidste år blev den fulgt op med ‘Jeg var din muse’, som fik fem stjerner i Soundvenue.

Litteratur spiller en vigtig rolle i hendes liv. Hun læser især, når hun skal sove. For nogle år siden var hun sygemeldt og kom i den forbindelse i kontakt med en søvnterapeut, der opfordrede hende til at finde en bog frem, når hun skulle sove, i stedet for at lytte til Youtube-videoer, som hun ellers havde for vane. 

»Så gjorde jeg det, og min søvn har bare aldrig været bedre«.

Her fortæller Sofie Riise Nors, hvilke bøger hun læser, inden hun slukker natlampen.

Den seneste bog, der har gjort indtryk på mig

»Den seneste bog, jeg har læst, er en slags fagbog. Det er ‘Mating in Captivity’ af Esther Perel  (den belgisk-amerikansk psykoterapeuts bog er oversat til ‘Erotisk intelligens’ på dansk, red.), som handler om, hvorvidt man kan begære det, man allerede har, og hvad det er for nogle forventninger, vi har til parforholdet i dag«.

‘Mating in Captivity’ af Esther Perel. (Foto: Yellow Kite)

»For at opretholde begær i et parforhold bliver du nødt til at skabe noget distance, siger hun. Der er nødt til at være et element af mystik og andethed, for at din partner kan blive ved med at være interessant for dig«.

»Jeg er bare obsessed med Esther Perel. Hun har en podcast, der hedder ‘Where Should We Begin?’, og jeg hører det bare morgen, middag og aften. Hun linker ligesom alt til »the erotic mind«, og det synes jeg er virkelig interessant. Hvordan vores selvværd, vores professionelle selvopfattelse, måden vi er på med vores venner, og måden vi er på med vores kæreste – alle de her ting – kan kobles til sådan et erotisk selvbillede, vi har, og det er bare fucking spændende«.

En bog langt flere burde læse

»Da jeg fortalte mine følgere, at jeg var begyndt at researche den græske mytologi, var der rigtig mange, som anbefalede mig at læse ‘Kirke’ af Madeleine Miller. Den slog bare benene væk under mig. Den handler om en kvinde, der hedder Kirke og er en mindre gudinde fra den græske mytologi«.

‘Kirke’ af Madeleine Miller. (Foto: Grønningen 1)

»Madeleine Miller har skrevet flere bøger om den græske mytologi, hvor hun tager fat i nogle af de karakterer, som aldrig er blevet fortalt om fra deres eget perspektiv. Og det er jo særligt kvindelige karakterer, fordi de er blevet læst med så meget patriarkalsk bias og så oversat med endnu mere bias. Så hun reclaimer det der kvindelige narrativ, der er i en mytologi, som er blevet fortolket meget patriarkalsk«.

»Hendes sprog er bare så sanseligt og så poetisk, og hun har virkelig beskrevet den her ø, Kirke bor på, så jeg nærmest har kunnet dufte skoven, hun er i, og kunnet dufte havet. Hun har en affære med guden Hermes, og man kan nærmest mærke den berøring, hun beskriver, på sin egen hud. Hendes sprog er så sanseligt og poetisk. Jeg er utrolig inspireret. Jeg tror aldrig, jeg har læst en bog, som jeg har kunnet mærke fysisk og følelsesmæssigt så meget«.

Min go-to anbefaling

»Én af de bøger, som har været meget formativ for min feminisme, hedder ‘Revolting Prostitutes’ af Molly Smith og Juno Mac. Jeg læste den i forbindelse med, at jeg skrev ‘Sexmagasinet’. Det var nok der, jeg var i den største udvikling rent feministisk. Det var der, jeg var ved at finde ud af, hvilken slags feminist jeg var, og hvad jeg mente om alting«.

‘Revolting Prostitutes’ af Juno Mac og Molly Smith. (Foto: Verso)

»Den handler om, hvad arbejde er, hvad sex er, og hvad arbejde i en kapitalistisk verden er. Hvilke rettigheder har sexarbejdere forskellige steder i verden, og hvad er det for nogle vilkår, der gør, at kvinder vælger at lave sexarbejde?«

»Da jeg læste den, var det ligesom om, der bare var noget, der faldt på plads inde i mig, hvor jeg ligesom forstod klassesamfund, fattigdom, arbejde og køn«.

Den sjoveste bog, jeg har læst

»Jeg er jo kæmpe fan af Liv Strömquist. Hun er virkelig mit satiriske forbillede. Hun er en svensk, feministisk tegneserieforfatter. Jeg er ved at lave en tegneserie til en antologi, hvor jeg har fundet en af hendes bøger frem, fordi der står noget i den, som jeg skal bruge. ‘Lille spejl på væggen der’, hedder den«.

‘Lille spejl på væggen der’ af Liv Strömquist. (Foto: Cobolt)

»Hun er utrolig sjov, og hendes streg er meget karikeret og humoristisk. Liv har en meget tør humor, og hun er virkelig i stand til at forklare meget komplekse ting meget enkelt med en nærmest anti-intellektualiseret tilgang til sproget. At forklare meget intellektuelle ting på en dumb it down-agtig måde er med til at fremhæve en absurditet i det, hun forklarer, og det fremhæver, hvor dumt det egentlig er. Hendes bøger er lidt ligesom mine på den måde, at hun hele tiden anvender teorier og virkelige historier og hiver alle mulige eksempler ind fra alle mulige steder«.

Bogen, jeg læser igen og igen

»Det er lidt specielt, fordi det faktisk ikke er litteratur. Det er en illustrationsbog, der hedder ‘The Book of Bock’. Den er lavet af en illustrator, der hedder Frank Höhne og handler om at være illustrator. Og så handler den om at være en struggling artist, og hvordan du holder gejsten oppe, når det hele bare er one long hustle«. 

‘The Book of Bock’ af Frank Höhne. (Foto: Gestalten)

»Den bog betyder bare vildt meget for mig. Det er lidt ligesom med ‘Revolting Prostitutes’. Det var et virkelig vigtigt moment for mig i min udvikling som tegner. Frank Höhne viste mig så mange nye måder at tegne, eksperimentere og kombinere billeder og tekst«.

»Den er helt klart på listen over meget vigtige værker for mig personligt. Som kreativ og som menneske. Selvom man ikke er illustrator, så er det også bare en megafed coffee table book, som man kan have liggende fremme. Den er også vildt sjov. Han bruger enormt meget humor i sine tegninger. Så det er en kæmpe anbefaling – både for kreative og for ikke-kreative«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af