Der går næsten ikke en dag, uden at et nyt mode-collab bliver annonceret. Supreme og North Face. Wood Wood og Disney. Og så videre. Oftest handler den slags samarbejder om marketing, om at dele målgrupper.
Men nu ser det ud til, at Demna Gvasalia og resten af Vetements-holdet har fundet ind til kernen af modesamarbejdet. For når Vetements giver deres bud på næste års sommertøj den 3. juli som en del af haute couture-modeugen i Paris, så er størstedelen af kollektionen skabt i samarbejde med 18 forskellige brands, skriver The Cut.
Der er tale om Carhartt, Levi’s, Canada Goose, Eastpak, Reebok, Alpha Industries, Comme des Garçons, Champion, Schott, Juicy Couture, Manolo Blahnik, Brioni, Lucchese, Mackintosh, Church’s, Dr. Martens og Kawasaki.
Og der er netop tale om vidensdeling, når Gvasalia har allieret sig med Carhartt for at lave arbejdsbukser, Brioni for at lave jakkesæt og bruger Canada Gooses viden og produktionsteknikker til at skabe parka-jakker.
Vetements er blandt andet blevet kendt for at sy vintage Levi’s-jeans om og for at lave bomberjakker a la Alpha Industries, men i oversize-fit. Men i stedet for at ‘stjæle’ fra de andre brands og få tøjet lavet på fabrikker i Italien, så er Gvasalia denne gang gået direkte til de originale mærker for at bruge deres viden og maskiner. Hans tidligere tilgang skyldtes ganske enkelt, at han ikke var kendt nok til at blive taget seriøst af de andre brands.
Men det er han i den grad nu, og de nye samarbejdspartnere bliver til gengæld udfordret af Vetements-looket og Gvasalias tilgang til design. For eksempel fik skodesigneren Manolo Blahnik at vide, at de ville ødelægge hans stilletter, og Brioni, at de skulle håndterer produktionen af deres jakker på en helt anden måde. »Skrædderne har virkelig nydt muligheden for at arbejde uden for deres komfortzone«, fortæller Justin O’Shea fra Brioni til The Cut.
Efter at have revolutioneret modebranchen og for alvor fået streetwear ind på catwalken, skubber Gvasalia altså igen til grænserne. Designmæssigt fortsætter han dog den proportionsforvrængende tilgang, der indtil nu er blevet brandets vartegn.
»For mig er det en sæson, der slutningen på et kapitel for brandet og starten på et nyt«, siger han til The Cut.
Det nye kapitel kunne godt betyde billigere tøj, for mens Gvasalia før har fortalt, at en af grundene til, at deres jeans koster omkring 8-9.000 kroner, er, at det tager seks skræddertimer at lave dem, så må det formodes, at Levi’s kan gøre det billigere, når de er vant til at sælge jeans til en tiendedel af prisen.
Så er spørgsmålet selvfølgelig, om Vetements er interesseret i lavere priser. Demnas bror, Guram Gvasalia, har tidligere fortalt, at brandet, ligesom streetwear-brands som Supreme og Palace, bevidst arbejder med kun at slippe små partier ad gangen, og den høje pris er selvfølgelig også med til at opretholde en eksklusivitet.
Som altid bliver det i hvert fald spændende at følge Vetements’ næste træk.
Læs også: Vetements sætter mere tøj til salg – bare rolig, du har ikke råd