Dystopi og morbiditet er efterhånden blevet Tim Faith Hancock og Jannik Wikkelsøe Davidsens ting, når de sender modeller ned af catwalken under Copenhagen Fashion Week. For Han Kjøbenhavns tilgang til showformatet, som i øvrigt altid danner grundlag for utallige fortolkningsmuligheder, står efterfølgende altid mindst lige så tydeligt i erindringen som selve tøjet.
Duoen har trods alt haft en model, der begik fiktivt selvmord med en overdimensioneret pistol på catwalken. Og alt var ved det sædvanlige, da deres AW17-kollektion blev vist på CIFF’s showscene i sidste uge.
Store rotter gik tur med kamphunde inden showstart, og som showets store finale orkestrerede rotterne en massehængning af mennesket, mens modellerne stod linet op for at overvære seancen. Publikum blev tavse, men fattede samtidig hurtigt mod til at skyde mobilbilleder og bevæge sig videre i modeugeskemaet. (Se et sammenklip nedenfor.)
Midt i dysterheden præsenterede Han Kjøbenhavn en kollektion, der igen lukkede kvinderne ind i forstadsgutternes gadedrengeunivers.
Vi mødte Tim Faith Hancock kort efter showet til en snak skjulte budskaber og den nye kollektion. Og selv om man skulle tro, at der skulle ligge et vigtigt budskab bag, før man valgte at orkestrere en massehængning, så er det i hvert fald ikke et, som Hancock ønskede at sætte ord på.
Det er efterhånden blevet jeres ting at dyrke dystopien i jeres shows, og det var ret dramatisk denne gang. Hvad er jeres overvejelser i forhold til tematikken?
»Historien er skabt ud fra et overordnet tema. Vores kollektion hedder ‘Men With Dogs Killing Rats’, så vi implementerede selvfølgelig hunde og rotter i præsentationen, og det går også igen i kollektionen. Vi prøvede så at få det modsatte frem. Altså mennesket jagter altid rotter og har et bestemt syn på dem. Vi ville gøre det smukkere. Så udstillingen var skabt for at visualisere kampen fra rotternes side. Den der ting, når vi likviderer en rotte, det gør vi altid med den største selvfølgelighed. Men hvordan er det egentlig for rotterne? Så ja, temaet er et udtryk for at vende det om, og derfor blev showet kaldt ‘Rats With Dogs Killing Men’«.
Vi ser mange designere bygge en tematik op omkring noget politisk. Var der nogle politiske overvejelser i forhold til jeres massehængning?
»Nej, det var ikke et politisk statement, men mere bare en afspejling af menneskets jagt på rotten«.
Flere steder bød kollektionen både på hunde- og rottebroderier. Kan du fortælle om den røde tråd mellem show og kollektion?
»Ofte, når en kollektion eller et show har en historie, bliver det overfladisk. Der kommer sjældent det her link mellem historien og produkterne. Man prøver ligesom bare at trække en historie ned over produkterne, men man kan sgu ikke rigtigt se det, med mindre man selvfølgelig ved det. Vores udgangspunkt var at finde metervarer, der kunne repræsentere objekterne i historien. Derfor fandt vi de broderede hundemetervarer. Vi bruger meget tweed som repræsenterer mennesket, og så blev rotterne repræsenteret i de mere rå metervarer. På den måde har vi metervarer, der repræsenterer hele historien«.
For et halvt år siden lukkede i kvinderne ind i jeres univers med en capsule kollektion, der æstetisk stadig var på mændenes præmisser. Denne gang var det mere feminint?
»Vi prøver at linke det sammen, men også møde dem (kvinderne, red.) i deres univers. Men altså, vi vil gerne have, at det er pige-consumeren, der er bekendt med vores herrekollektioner, som kommer over til os. Det er jo lidt det der tomboy med en hættetrøje under en trenchcoat. Eller et par stilletter sammen med et par boyfriend-jeans eller løbe-tights. Udgangspunktet er stadig universet på herresiden, og det bliver det ved med«.
Men kommer I til at fokusere mere på damekollektionerne?
»Den første kollektion kommer i vores egne butikker nu her. Men vi vil gerne holde det i den begrænsede størrelse, som det har nu. Du kommer ikke til at se 200 bøjler. Han Kjøbenhavn er et herrebrand, hvor damelinjen er et supplement. Også selv om potentialet måske er til, at det kunne fylde mere«.
Kollektionen leger mere med silhuetterne. De er blevet bredere…
»Variationen af pasformer er noget, som vi leger med hele tiden. Men det er klart mere signifikant nu. Det er nok en refleksion af, at vi er blevet ældre. Så føler jeg, at vores dressing af modellerne blev mere eksklusiv denne gang. Det er sådan, vi ser os selv. Det der mix, når det sporty og tailoring møder hinanden. Før har der også været en tilbøjelighed til, at vi har lavet en salgs- og en catwalkkollektion. Nu ville vi skabe én stor fælleskollektion. Alt, du så, kan købes«.
Læs også: Kvinder dominerede i Han Kjøbenhavns morbide show
Læs også: Modeugen er slut: Syv opture og tendenser – og én forhåbning