Stormzy taler om store ambitioner og turbulent opvækst i nyt, dybdegående interview

Stormzy taler om store ambitioner og turbulent opvækst i nyt, dybdegående interview
Stormzy på Roskilde Festival, 2016. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

Stormzy udgiver sit længe ventede debutalbum på fredag, og The Guardian har i den forbindelse bragt et nyt dybdegående interview med den ord-ekvilibristiske brite. Stormzy fortæller blandt andet om sin vej op af den musikalske karrierestige, sin opvækst i det sydlige London og om altid at ville gøre det bedste inden for sit fag.

En ‘god dreng’
Den 23-årige rapper har fået så hurtigt gang i karrieren, at han allerede nu kan brøste sig af tweets, der skaber forsider, og en producer, der arbejder sammen med Adele.

Men Stormzy kan også berette om en tid, hvor tingene ikke var helt så lovende – om sin vrede i forhold til sin far, der så godt som overhovedet ikke var til stede under Stormzys opvækst, og om en periode, hvor han nærmest udelukkende hang ud på gaden, begik tyveri og solgte stoffer.

Stormzy var som lille egentlig en ‘god dreng’, indtil den udvikling langsomt tog en drejning i folkeskolen. Noget han så som værende næsten uundgåeligt:
»Jeg tror altid, jeg var bestemt til at gå i den retning. Det er en sag, der kan diskuteres, fordi folk vil sige: ‘Men jeg voksede op i samme område, og jeg endte ikke dér’, men jeg tror på, at det sted jeg voksede op, den skole jeg gik på, og de folk jeg var omringet af… Det var opskriften på ‘du kommer til at gøre det her’, som om ‘det her er din vej’«.

»Respekter mig, som du ville respektere Frank Ocean eller Adele«
Stormzy havde dog øvet sig i at kaste med rimene, allerede fra han var 11 år gammel med et øgenavn, der går tilbage, til han var 13: »Jeg tænkte bare, ‘Hvad er sejt? En storm’«. Passionen hang ved op gennem teenageårene, og efter en kort periode med et 9-til-5-arbejde som projektleder ved et ingeniørfirma, trak musikken så meget i ham, at han sagde op.

Og når Stormzy sætter sig for noget, er det med en stolthed og en ambition om at nå toppen. Derfor et det nye album ‘Gang Signs & Prayer’ også et arbejde, han har gjort sig umage med, og som har til mål at vise resten af verdenen, hvor smukt en grime-kunstner kan lyde:
»Det her album er godt, det er utroligt, det er inderligt, det er virkelig sat sammen på en god måde, så strategisk, så ordentligt, så kreativt – så respekter mig på samme måde, som du ville respektere en som Frank Ocean eller Adele«.

Han har dog ikke glemt sin spæde start og slår i dag et slag for de sorte unge mænd:
»Det vigtigste for mig er mine ‘young black kings’. Og det er ikke for at udelukke unge sorte kvinder, gamle hvide mænd eller asiater eller nogle andre. Det er bare for at sige: ‘Unge sorte mænd i mit land, når det kommer til spørgsmålet om at opnå noget, er det altid jer, der kommer sidst’. Så jeg er nødt til at tale til dem, for jeg var en af dem, der altid er sidst. Og jeg siger til dem: ‘I er syge, I er vilde og I kan gøre det. I er bedre end noget, nogen nogensinde har fortalt jer, at I er«.

Læs hele interviewet med Stormzy HER.

Læs også: Stormzy leverer blændende cover af Kanye Wests ‘Ultralight Beam’ – se video

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af