Sådan reagerer musikverdenen på drabet af George Floyd

Musikere reagerer med vrede, danske artister viser solidaritet, og musikbranchen laver et blackout. Vi samler op på musikverdenens reaktion på mordet af George Floyd.
Sådan reagerer musikverdenen på drabet af George Floyd
Jay-Z. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images)

I løbet af weekenden har der verden over været chokerede reaktioner og protester i forbindelse med drabet af George Floyd, der døde den 25. maj efter en politibetjent pressede sit knæ mod hans hals i otte minutter og 46 sekunder. På en optagelse kan man høre Floyd gentage, at han ikke kan få vejret.

Både musikere og musikbranchen har efterfølgende støttet op om kampen mod racisme og politivold. Jay-Z, Beyoncé, Billie Eilish, Rihanna, Taylor Swift, Spike Lee og mange flere har alle opfordret til handling, mens pladeselskaber og streamingtjenester har lanceret egne tiltag. Der har desuden også været en massiv støtte fra danske kunstnere.

Det har været nogle hektiske dage. Vi har prøvet at samle op på nogle af de vigtigste reaktioner, opråb og tiltag fra musikverdenen.

Blackout Tuesday

Dagen i dag (tirsdag 2. juni) er udnævnt til Blackout Tuesday, efter at en bevægelse omkring hashtagget #TheShowMustPause opfordrede til, at musikbranchen lukkede ned for en dag i solidaritet med kampen mod racisme og politivold.

En række pladeselskaber har valgt at støtte op om initiativet, og et label som Interscope har decideret valgt ikke at udgive musik denne uge.

Mange, som Sony og Universal, har postet en sort firkant på deres sociale medier som tegn på, at de støtter Blackout Tuesday, men bevægelsen er vokset ud over det. En lang række kunstnere (blandt andre Rihanna, Travis Scott, Charli XCX, Drake, Diplo, Cardi B, Tame Impala, Grimes, Young Thug) har også postet en sort firkant eller andre støttebeskeder.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
View this post on Instagram

BLACKOUT

A post shared by Cardi B (@iamcardib) on

Det gælder også i Danmark, hvor folk som Kesi, Elias Boussnina, Rune Rask og Bai-D fra Suspekt, Medina, School of X, Anya, Hennedub, Dopha, Jada og utallige andre har støttet op. Det samme har massevis af privatpersoner.

Mange feeds er således mørklagte, og Blackout Tuesday er på den måde allerede blevet en del større end blot en brancheudmelding.

Musikere går på gaden

I byer tværs over hele USA (og i resten af verden) har folk protesteret mod politivold og racisme, og flere musikere har været med på gaden for at støtte op om kampen.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
View this post on Instagram

Show up.

A post shared by Nashe if ur Nasty (@tinashenow) on

Folk som J. Cole, Tinashe, Tyler, The Creator Machine Gun Kelly og Fiona Apple har deltaget i protester, mens Halsey på Instagram har beskrevet, hvordan hun er blevet ramt af gummikugler og tåregas i forbindelse med en protest.

Spotify tilføjer otte minutter og 46 sekunders tavshed til playlister

Politimanden Derek Chauvin pressede sit knæ mod George Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder – indtil han døde.

For at sætte fokus på dét forfærdelige faktum har Spotify valgt at deltage i Blackout Tuesday ved at indsætte en stilhed på netop det tidsrum i visse af deres playlister og podcasts.

Udover denne tavshedsperiode har Spotify også valgt at sætte deres sociale medier på pause hele dagen samt erstattet logoer og covers med mørklagte billeder – og så vil de promovere sorte artister yderligere.

Musikere bruger deres platforme til opråb

Det er ikke noget nyt, at kunstnere taler direkte til deres store følgerskarer, men den massive opbakning omkring denne sag har været nærmest uden sidestykke.

Rihanna har givet en ekstremt ærlig og såret udmelding (»at se mit folk blive myrdet og lynchet dag efter dag har skubbet mit hjerte til et meget mørkt sted«), Billie Eilish har tordnet mod white privilege og All Lives Matter-bevægelsen, og Lizzo opfordrer også hvide mennesker til at deltage i protesterne – »ellers er I en del af problemet«.

Listen af musikere, der har involveret sig, er utroligt lang: Beyoncé, Cardi B, Taylor Swift, Alicia Keys, Snoop Dogg, Harry Styles, Post Malone, Kim Kardashian, Ariana Grande for bare at nævne et par håndfulde.

Protestsange

Helt fra genrens fødsel har hiphop været et talerør i forhold til aktivt at kommentere på politiske og sociale forhold – fra det eftertænksomme til deciderede protestsange.

Kendrick Lamar-produceren Terrace Martin har i forbindelse med tidens begivenheder samlet blandt andre Denzel Curry og Kamasi Washington til den hektiske protestsang ’Pig Feet’, der tackler politivold, mens den intense musikvideo viser voldsomme billeder af, hvad der sker i USA’s gader.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

LL Cool J har delt en Instagram-video, hvor han rapper om George Floyd og de efterfølgende protester, mens Griselda Records-rapperen Conway the Machine har udgivet sangen ’Front Lines’, der blandt andet indeholder linjen »Cops killin’ black people on camera and don’t get charged«.

Bandcamp sender overskud til borgerrettighedsorganisation

Én ting er, at musikbranchen skaber opmærksomhed eller drosler ned, noget andet er at støtte direkte med finansielle midler. Det har musiksiden Bandcamp nu meldt ud, at de vil gøre.

Den 19. juni giver de således 100 procent af deres indtægter fra salg af musik til borgerrettighedsorganisationen NAACP’s Legal Defense Fund, der blandt andet kæmper for at få skabt retfærdighed inden for det amerikanske retssystem. Bandcamp vil desuden bruge 30.000 dollar årligt på at støtte organisationer, der kæmper for racemæssig retfærdighed og skaber muligheder for ikkehvide mennesker.

Jay-Z bruger politiske forbindelser til at presse for retfærdighed

Mange rappere har reageret på drabet af George Floyd med chok eller vrede, men få har de forbindelser, som Jay-Z har. Milliardærrapperen fra New York er som bekendt venner med Barack Obama og har før kæmpet for en række sager, hvor sorte mennesker er blevet udsat for uretfærdigheder.

I sagen omkring George Floyd har Jay-Z igen brugt sine politiske forbindelser og ringet til guvernøren i Minnesota, hvor drabet skete, og krævet, at retfærdigheden må ske til fulde. Siden er sagen blevet trappet op, og højere myndigheder er blevet kaldt ind som hjælp – hvilket Jay-Z så roste politikeren for.

The Weeknd, Drake og flere donerer til Black Lives Matter og lignende

De sociale medier er fyldt med støtte og tilkendegivelser, mens nogle musikere også støtter i form af midler. Drake har eksempelvis valgt at donere til en fond, der hjælper med kautionsbetalinger. Det har The Weeknd også – og dertil også støttet Black Lives Matter-bevægelsen samt Colin Kaepernicks ‘Know Your Rights’-kampagne.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af