Efter to singler bliver Østen namedroppet af Andreas Odbjerg: »Det har været overvældende på en god måde«

Spot Festival-aktuelle Østen er på vej med sit første album, og der er god grund til at tro, at han er et navn, der ikke har tænkt sig at forsvinde igen lige foreløbigt. Vi tog os en 15 minutter lang snak med ham om drømme, mareridt og alt derimellem.
Efter to singler bliver Østen namedroppet af Andreas Odbjerg: »Det har været overvældende på en god måde«
Østen. (Foto: Freja Jeppesen)

15 MINUTTER MED … Det sidste års tid er det gået stærkt for Østen.

Den aarhusianske musiker har fået kyndig vejledning af lærermesteren Frederik Thaae (The Minds of 99, Jada, Saveus), og under sin praktik hos producerguruen havde han en finger med i spillet på både Artigeardits ‘Længe leve’ og Barselonas ‘Væbnet hjerte’.

Nu kan han også kalde sig for udøvende, udgivende musiker. Indtil videre har vi fået singlerne ‘Regn’ og ‘Når du rører ved mig’ – to folk-randede popslaskere med et snert af den hiphop, som Østen er vokset op med.

Der er noget folkeligt og jovialt over musikken, hvilket blandt andet kommer til udtryk i den umiskendeligt danske vokallevering. Den folkekære Sebastian er blevet brugt som sammenligningspunkt, mens også Povl Dissing er blandt de kunstnere, som får Østens sol til at stige op.

I skrivende stund er Østen ved at lægge sidste hånd på sin første plade, og det bliver i den nærmeste fremtid fejret med en række koncerter på blandt andet Heartland og Spot Festival, hvor han kan opleves denne weekend.

I den forbindelse har vi taget en snak med ham om alt fra billige Spotify Family-abonnementer til, hvordan man får den helt rigtige MFS-hæshed.

Østen. (Foto: Freja Jeppesen)

Der virker til at være stor hype omkring dig lige nu. Hvordan føles det at være upcoming og blive nævnt i interviews af Andreas Odbjerg?

»Det har været overvældende på en god måde. Det er fedt, at han bruger sin platform til at give nye folk som mig noget opmærksomhed. Jeg har mødt Andreas et par gange før, og jeg ved, han kan lide de ting, jeg laver«.

Hvad var det vigtigste, du lærte i din praktik hos Frederik Thaae?

»Jeg tror ikke, man kan koge det ned til én ting. Det handler blandt andet om kompromisløshed. At gøre tingene, hvis vi gør dem«.

»De ting, han gør, går han ligesom helt ind i, og det synes jeg er sygt inspirerende. Hvis noget skal være stort, så får det fandme også lov til at være stort. Han laver musikken for musikkens skyld. Der bliver sgu ikke tænkt så meget på, hvordan folk tager imod det«.

Hvordan opstod ideen til ’Når du rører ved mig’?

»Min kæreste havde været ude at rejse i en uges tid, og det var bare virkelig vinter-agtigt. Jeg havde det ret ensomt i de dage. Så den handler ligesom bare om det – om at have det vildt svært med at være alene«.

»Jeg tror, det er en klassiker for mange mænd. Det der med at passe på sig selv. Og at lade være med at gå for langt ind i følelserne og ligesom distancere sig på en eller anden måde i sin relation. Og det gik bare op for mig, at det var det, jeg prøvede på, imens hun var væk. Fordi jeg fik en forsmag på, hvordan det ville være at være alene«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kommer du fra et hjem, hvor musik fyldte meget?

»Nej, på ingen måde. Jeg kommer fra en familie, hvor min bedstemor sendte penge til, at jeg kunne gå til basundervisning. Og så fandt jeg ligesom selv vej til nogle venner, der lavede musik. Jeg lavede en masse rapmusik, da jeg var 11. Jeg har endda vundet et efterskolemesterskab i freestyle-rap!«

»Jeg mødte en ven, som rappede i forvejen, og så købte vi det korteste og billigste mikrofonkabel, fordi det var dét, vi havde råd til. Så tog vi ud i hans kolonihave og sad på knæene ved hans stationære computer og lavede rapmusik. Det var sådan, det startede. Vi tog det sgu ret seriøst«.

»Vi lyttede til MFS, fordi de var real gangsters. Vi syntes, de var fucking fede, og vi ville gerne have en stemme som ham den hæse rapper. Så vi spurgte min vens mor, hvordan fanden man fik sådan en stemme. Hun sagde, at vi skulle spise en pakke kridt og ryge en pakke smøger, så vi tog op i Veri Centret i Risskov og købte en pakke kridt og en pakke smøger. Vi var meget dedikerede. Vi ville fandme gerne, altså«.

Hvad har overrasket dig mest ved dit virke som musiker?

»Hvor meget tid, alt det omkring det fylder. At snakke om, hvad man gerne vil have ud, og hvornår det skal ud. Nogle gange har pladeselskabet interesser her, og jeg har interesser der. Jeg vil vildt gerne engagere mig i, at det bliver en fed video eller et fedt billede. Det betyder noget for mig, så der er mange ting, der tager meget tid. Der er bare megameget taktik i det«.

Hvad ville være dit drømmesamarbejde?

»Hvis jeg må vælge frit, vil jeg sige nyligt afdøde Povl Dissing. Det kunne have været ret sindssygt. Men ellers er der en sang på mit kommende album, som en ven sagde til mig, at Sivas ville være fuldstændig genial på. Jeg ved ikke, om der et eller andet sted bliver gjort noget lobbyarbejde«.

Hvad er din største fremtidsdrøm?

»Det er sgu nok et lidt kedeligt svar, men at have plads til at udtrykke mig og udforske, hvad jeg har lyst til. Og ligesom formidle, hvad jeg har lyst til. Mit mareridt ville være, at musikken bare blev en levevej – noget, der skulle gøres og overstås. At der bare skulle skrives sange for at skrives sange«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvis du kunne ændre én ting i musikbranchen, hvad skulle det så være?

»Jeg tror, der er mange ting, der godt kunne ændre sig. Der burde være plads til alle. Forventningernes båse skulle udslettes. Forventninger til kvindelige musikere, men også til minoriteter. Det er jo et meget privilegeret sted, jeg snakker fra. Men når jeg snakker med nogle af mine veninder, som også laver musik, virker det, som om det er et andet game«.

»Ellers skulle det være folks forhold til musik. Som egentlig ikke handler om branchen, men om hvordan folk modtager musik – de tager det enormt meget for givet i forhold til andre kunstformer. Det bliver ligesom opfattet som en gratis ting. Du kan få et Spotify Family-abonnement til ingen penge, men du får adgang til alt musik i verden. Det er helt kneppet«.

»Selvfølgelig er det derfor, at en eller anden idiot kan sidde og kommentere på alt andet end musikken på Facebook. Det gør man sgu ikke på museer, og det gør man ikke med billedkunsten«.

Så er vi ved at være færdige …

»Vil du ikke skynde dig at spørge, om det bliver fedt til de koncerter, jeg skal spille?«

Jo, okay. Hey, Østen, bliver det fedt til de koncerter, du skal spille?

»Det bliver helt vildt fedt at se mig live i den kommende tid. Det er jo første gang. Det er premieren! Og jeg har samlet de fedeste musikere, som jeg overhovedet kunne komme i nærheden af. Det bliver kæmpestort, og vi kommer til at spille hele mit debutalbum«.

Østen spiller på Spot Festival fredag den 3. maj.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af