Aggi fortalte sin producer, at hun overvejede at stoppe med at lave musik. »Det synes jeg, du skal gøre«, svarede han

Dansk-ghanesiske Aggi har lavet en sang om at følge sine drømme. Vi tog en snak med afropop-talentet om den nye single – og ikke mindst hendes kommende koncert på årets Roskilde Festival.
Aggi fortalte sin producer, at hun overvejede at stoppe med at lave musik. »Det synes jeg, du skal gøre«, svarede han
Aggi. (Foto: Asbjørn Kragh)

15 MINUTTER MED … Dansk-ghanesiske Aggi startede sin karriere med at lave fløjlsblød, Erykah Badu-klingende neo-soul. Men i 2022 trykkede den Roskilde Festival-aktuelle musiker på genstartknappen med sangen ‘Better Money’, der nu står som en slags retroaktiv debutsingle for projektet.

Med ‘Better Money’ overgik hun nemlig til dansabel afropop, hvilket også har været i fokus under hendes nylige liveoptrædener – blandt andet på Spot Festival, hvor hun osede af charme og højt humør. Her gav hun et spartansk trailershow, men hun lover, at man på Roskilde Festival kan forvente et større og mere ambitiøst setup, end hun hidtil har præsteret.

Senest har hun udgivet singlen ‘Follow’, der teaser for et debutalbum, der forventes udgivet i efteråret 2024. Sangen handler om, at man skal følge sine drømme – men hvilke drømme går Aggi selv og brænder inde med? Og hvad gør hun for at få dem til at gå i opfyldelse? Det tog vi en snak med hende om.

Aggi. (Foto: Fhuad Braimoh)

Hvordan opstod idéen til ‘Follow’?

»’Follow’ blev lavet i Johannesburg, Sydafrika på en sangskrivningscamp ved navn Amagroove (lavet af Autor, Onegroove og Riky Rick Foundation, red.). Det var sammen med producerne Mark Fosnæs, UBeyond og senere også min producer, Elias Anguyo. Vi skulle lave én sang pr. dag på Amagroove-campen, og den dag, vi lavede ‘Follow’, kunne vi virkelig mærke, at fuck, vi ramte noget godt her«.

»Hele grunden til, at jeg var der, og hele grunden til, at jeg arbejder så meget på min musik, er, at jeg virkelig tror på det. Sangen handler jo om at følge sin drøm og bare blive ved med at gøre det«.

Er der noget, du gerne vil have, at folk skal vide om ‘Follow’?

»Jeg synes, der er noget smukt i, at alle os, der har arbejdet på tracket, kommer fra så mange forskellige lande. Elias, der er fra Uganda og Danmark, mig, der er fra Ghana og Danmark, UBeyond, der er fra Sydafrika, og Mark, der er fra Danmark. Der opstår magi i et kulturmøde«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I pressemeddelelsen står der, at man skal holde øje med ordet ‘Shikisha’ efter første omkvæd. Hvorfor skal man det?

»Det er dér, man finder budskabet. Det betyder bogstaveligt talt ‘gå ind og gør din ting’. Det er noget, man siger meget på zulu. Hvis der er en cypher, så siger man ‘Shikisha! Shikisha!’, og folk kommer ind og danser«.

»Men man kan bruge udtrykket på mange andre måder, så det er bare én af dem. Det er generelt en opløftende måde at sige we believe in you«.

Du skal jo snart spille på Roskilde Festival. Hvad kan man forvente?

»Man kan forvente mange ting. Men jeg tror, det bliver det vildeste, mest sindssyge show, jeg nogensinde har lavet. Vi har virkelig lagt hjerte, sved og tårer i det. Man skal i hvert fald forvente en dansefest, og at der er nogle helt nye, fede sange, der bliver spillet på bedste vis«.

Aggi på Spot Festival. (Foto: Jan Vestergård Frost)

Kommer du fra et hjem, hvor der har været meget musik – og er det den slags musik, som du selv dyrker?

»Jeg kommer fra et hjem med meget musik. Min mor har ikke spillet musik, men hun har lyttet til rigtig mange fede album. Meget afroamerikansk musik. Lauryn Hill, Josh Stone, D’Angelo, Stevie Wonder. Meget r’n’b«.

»Min storebror (Thøger Dixgaard, red.) har altid lavet musik, så noget stammer nok også derfra. Ham har jeg i hvert fald set meget op til, og han har jo også lyttet til sindssygt meget afroamerikansk hiphop på pladespilleren«.

»Så ja, jeg har altid været omgivet af musik. Jeg har også gået på musikskole og musikefterskole, så det har altid været in the lane«.

Hvor stammer din interesse for musik fra? Er det fra din familie og din tid på musikskole?

»Ja, jeg har altid beundret sangere og rappere. Og det kan jo bunde i, at min familie også har stor kærlighed til musik. Og så tror jeg, at Ghana, hvor min far er fra, også spiller en rolle. Musik og dans er the core i deres kultur. Så helt klart en god blanding af det«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvornår vidste du, at du gik efter at leve af musikken?

»Det vidste jeg først, da jeg mødte Elias. Han testede mig lidt i starten. Jeg var meget genert og tvivlede meget på mig selv, og det prikkede han heldigvis til«.

»Jeg fortalte ham, at jeg faktisk havde overvejet at stoppe med at lave musik. Han svarede ‘det synes jeg, du skal gøre’. Det blev til en hel ting. Jeg spurgte ‘mener du det?’, og han svarede noget a la ‘ja, hvis du ikke føler, at du skal lave musik, så skal du ikke lave musik, for det er ikke nogen særlig sød branche, og der er ikke mange penge i det’«.

»Så tænkte jeg ‘fuck, så gør vi det her’, og nu er vi snart færdige med mit debutalbum. Vi tænkte begge to, vi kunne lave noget fedt sammen. Så det må være to eller tre år siden, at jeg fandt ud af, at jeg skulle leve af det«.

Aggi. (Foto: Sarah Fresco.)

Hvad ville du lave, hvis du ikke lavede musik?

»Så ville jeg nok på en eller anden måde være business lady, højst sandsynligt. Jeg er jo ret selvstændigt anlagt. Lige nu styrer jeg selv management og booking«.

Hvad ville være dit drømmesamarbejde?

»Mit drømmesamarbejde ville helt klart være at lave noget med Doja Cat. Men også Amaarae og Tems«.

Doja Cat virker som et sjovt valg. Hun er jo hverken særlig afrobeats eller amapiano, men derimod meget ligefrem hiphop og pop.

»Hendes far er fra Sydafrika, faktisk. Og til hendes nylige show [på Coachella, red.] inkorporerede hun den sydafrikanske gospel-gruppe The Joy. Men det er heller ikke, fordi jeg kun laver afro – jeg har jo også lige udgivet ‘Blue Cheese’, der er straight rap. Jeg kan jo godt lide at bygge bro mellem kulturerne«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af