Hej Malthe og hej Kjartan. Så er vi her igen. Ligesom i 2023 har I også i år besøgt (og dækket) mange af sommerens festivaler. Jeg er meget nysgerrig på at høre om jeres oplevelser.
Skal vi starte ligesom i 2023 og høre, hvad I giver årets festivalsommer – fra én til seks stjerner?
Kjartan F. Stolberg: »Det ville have været let at være utvetydigt positiv, hvis du havde spurgt for en måned siden, men jeg må indrømme, at den pinlige håndtering af Syd For Solen stadig sidder i mig. Men selv dér fejlede programmet jo ikke noget, og på tværs af de cirka 10 festivaler, jeg var på i år, stod de store oplevelser som regel i kø. Jeg tror faktisk, jeg må gå op på en femmer. Der var fandme meget godt at se«.
Malthe Hjort: »Jeg synes, det er svært denne gang. På den ene side var bookingerne over en bred kam stærke, og eksempelvis NorthSide havde trods mudderbadet sit uden tvivl bedste år siden coronanedlukningen. På den anden side var der Syd For Solens logistikkaos, og så begyndte selv Roskilde Festival at vise svaghedstegn med så mange malplacerede navne på hovedscenerne, at flere af mine største koncertoplevelser faktisk endte med at være danske. Samlet set lander jeg nok på en høj firer«.
Sidste år var der en del utilfredshed i redaktionen. Vi var blandt andet efter NorthSide for at have et uambitiøst program og Heartland Festival for at mangle feinschmeckerbookinger.
Var niveauet steget i år? Hvilke festivaler turde tage chancer, og hvem holdt sig til de driftsikre mainstreambookinger?
Kjartan F. Stolberg: »Hvilke festivaler turde ikke tage chancer, er rettere spørgsmålet. Selv Tinderbox, der ellers er en af klassens mest forudsigelige elever, diskede op med uventede navne som Janelle Monáe og Marc Rebillet. Heartland præsenterede has-beens som Tom Odell og Kasabian, men selv her var der smagfulde headliner-satsninger som Grace Jones og Lauryn Hill. Med sidstnævnte er det jo en satsning, om hun i det hele taget dukker op«.
Malthe Hjort: »Glem ikke tidstypiske bookinger som Burna Boy og Holly Humberstone på Smukfest, som vi ellers også var en del efter sidste år! Men ja, niveauet var helt klart steget. Ikke mindst hos NorthSide og Syd For Solen, der med henholdsvis Troye Sivan og Fred Again.. kunne præsentere to af årets absolut største scoops, fordi timingen simpelthen ikke kunne være bedre. Det gælder selvfølgelig også Charli XCX’s afbudskoncert på Roskilde, men i år har landets største festival fået kamp til stregen, og det har været fedt at se«.
Kjartan F. Stolberg: »Jeg synes, Smukfest var den kedeligste plakat i forhold til billetprisen. Diana Ross havde sikkert været cool, hvis ikke hun havde spillet i både Tivoli og Royal Arena i år, og Burna Boy var sikkert en fest, men både Roskilde Festival og AiaSound har allerede været der. Og apropos AiaSound, så var det godt nok en tynd kop te: Afdankede artister som Rag’n’Bone Man og et Melanie C-dj-set side om side med en High School Musical tribute-koncert? C’mon mand, det må kunne gøres bedre«.
Malthe Hjort: »Man kan også diskutere, om Roskilde i år simpelthen var for ambitiøse. Misforstå mig ikke: Jeg hilser poptimismen velkommen og synes på mange måder, at festivalen i både 2022 og 2023 ramte noget nær den perfekte balance. Men måske gik de et skridt for langt i år, når man tænker på Ice Spice og Sexyy Reds mere eller mindre katastrofale eftermiddagskoncerter på Orange Scene eller Shygirls halvtomme nattefest på Arena«.
Hvilke tendenser ser I generelt i festivallandsskabet? Positive såvel som negative – hvad har været et frisk pust, og hvad skal helst gerne stoppe?
Kjartan F. Stolberg: »Jeg bliver stadig forundret over, hvordan folk går helt tæt på scenen for så at stå og snakke under hele koncerten. Jo senere på sommeren vi var, jo værre var problemet. På Syd For Solens rockdag kunne man dårligt nok finde et sted, hvor folk ikke snakkede. Den tendens må gerne dø snart«.
Malthe Hjort: »Til gengæld gav Danmarks næstmest irriterende festivaltendens pludselig mening, da vi samme dag for én gangs skyld brølede Jack Whites notoriske guitarriff, mens han faktisk stod på scenen!«
»Mere alvorligt så jeg gerne, at man skruede ned for gengangerne, når det kommer til de internationale hovednavne. Smukfest-annoncerede Burna Boy havde spillet på Roskilde Festival året inden, og Sam Smith var jo også i Danmark i 2023. På samme måde optrådte Justin Timberlake i sidste måned i Royal Arena, og næste år gælder det Heartland. Scoop-faktoren falder altså bare en smule, når stjernerne bliver stamgæster«.
Kjartan F. Stolberg: »Jeg er til gengæld vild med, hvor meget genrefestivaler er villige til at udfordre deres publikum. Copenhell havde både trap, folk og garagerock på programmet i år. O Days havde ikke blot den vanlige elektroniske musik, men også Obongjayars afro-soul, Serpentwithfeets gospel-r’n’b og Smag på Dig Selvs saxofonvanvid. Metal- og postrockfestivalen A Colossal Weekend havde hele to optrædener fra strygerkvartetten Halvcirkel. Prik endelig løs til vores nysgerrighed«.
Lad os slutte med at se fremad: Hvis I kunne få ét ønske opfyldt til næste år, hvad ville det så være?
Malthe Hjort: »Nu var det jo ikke en decideret festival, det, der foregik på Refshaleøen sidste weekend i august, men altså: Når både Suspekt og Ukendt Kunstner kan samle så mange mennesker til to hele dage bestående næsten udelukkende af dansk rap, er vi så ikke snart klar til den der danske hiphopfestival, vi snakkede om sidste år? Det ville jeg gerne se«.
Kjartan F. Stolberg: »Hvad med en festival, der udnytter det aktuelle country-boom fra USA? Vi har selvfølgelig festivaler som Tønder, men jeg så gerne en country-festival, der primært henvendte sig til det yngre publikum, genren er ved at få sig, men som også har budgettet til at skaffe eksempelvis Tyler Childers, Zach Bryan eller Lainey Wilson«.
»Selv hvis de ikke får deres egen festival, må de navne i hvert fald snart gerne begynde at fylde mere på de store festivaler end den lille håndfuld Roskilde-bookinger, der plejer at være. Mere country på NorthSide, Tinderbox og Smukfest, tak! Og måske en country-dag på Syd For Solen?«
Malthe Hjort: »Det undrer mig faktisk, at der ikke var mere country på Roskilde-plakaten i år – det er jo forgangsfestivalen over dem alle. Jeg krydser fingre for Zach Bryan på Orange i 2025«.