Fredag aften forrige uge så ud som mange andre på spillestedet og natklubben Hotel Cecil i indre København. Men for bartender Jens Ozmec endte den med en fyring.
Uden på sin arbejdstrøje bar han nemlig på brystet to klistermærker. Det ene forestillede det palæstinensiske flag, mens det et andet kom fra klimabevægelsen Nødbremsen. Dem nåede han at have på i fem timer, før en afvikler bad ham om at tage dem af.
»Men det afviste jeg, fordi det var imod mit etiske kompas«, siger Jens Ozmec.
Derfor blev han sendt hjem. Politiske symboler er nemlig imod personalepolitikken på Hotel Cecil.
Mandag morgen ringede spillestedets direktør Jesper Majdall, der desuden står bag Bremen Teater og baren Kolme, og fyrede Jens Ozmec.
»Vores ansatte må endelig bruge deres stemmer til at engagere sig politisk. Bare ikke på arbejdspladsen«, siger Jesper Majdall.
Direktøren tilføjer, at reglen om politiske symboler ikke er ny. Men for nylig blev det nødvendigt at gøre medarbejderne opmærksom på den igen.
Fyringen sker nemlig på baggrund af en episode på Hotel Cecil i begyndelsen af november, hvor en anden bartender bar en ‘Boykot Israel’-trøje og blev overfuset af en gæst.
Efterfølgende mindede ledelsen på stedet de ansatte om, at de ikke må bære politiske symboler på arbejdspladsen. Det mødte en del skepsis blandt nogle medarbejdere, hvilket blandt andet fremgår af en debat på spillestedets interne facebookgruppe, som Soundvenue har set.
Bartender Jens Ozmec betragter dog ikke det palæstinensiske flag som et politisk symbol, fordi det ikke opfordrer til handling på samme måde som en boykot. Han kalder flaget en solidaritetserklæring med palæstinenserne i det krigsramte Gaza. Derfor valgte han at bære det alligevel.
Men du har vel fået en advarsel om, at I ikke må bære politiske symboler?
»Ja, hvis man accepterer det palæstinensiske flag som et politisk symbol. Men det er jeg ikke enig i, at det er«, siger Jens Ozmec.
I selve hans opsigelse fremgår det, at han er blevet fyret på grund af samarbejdsvanskeligheder. Men Jesper Majdall bekræfter, at Jens Ozmec brød reglerne ved at bære et palæstinensisk flag og derfor mistede sit arbejde.
Efter fyringen har to andre medarbejdere sagt op på Hotel Cecil. Og søndag blev også bartender gennem tre år William Weiss hjemsendt, fordi han bar et palæstinensisk flag og et antifascistisk symbol.
»Jeg synes egentlig ikke, at det er en dårlig ting at have medarbejdere, der er imod et folkemord«, siger han.
Lige nu afventer han, om han også bliver fyret.
Hensyn til kunstnerne
Jens Ozmec beskrev sin fyring i et opslag på sin Instagram, der siden er blevet delt af andre medarbejdere samt profiler i kulturlivet. Desuden skriver flere i kommentarfeltet, at de nu vil boykotte Hotel Cecil.
Og det står dem frit for, siger direktør Jesper Majdall.
Men han mener, at der overordnet er to årsager til, at det er nødvendigt for hans ansatte at udtrykke politisk neutralitet, når de er på arbejde. Den første handler om, at kunstnerne på scenen ikke bliver påvirket af en politisk stemning blandt spillestedets ansatte.
»Vi kan ikke begyndte at tage kunstnerne til indtægt for en politisk holdning, som vi har. Vi har aldrig begrænset, hvad de vil. Gennem de seneste uger er der flere artister – senest i weekenden – der fra scenen har tilkendegivet deres støtte til Palæstina. Og det skal kunstnerne ubetinget have lov til hos os. Det er jo næsten en betingelse for god kunst, at den tager et politisk standpunkt«, siger Jesper Majdall.
Efter bartenderen med en ‘Boykot Israel’-trøje blev overfuset, er det desuden også nødvendigt at tænke på medarbejdernes sikkerhed, lyder det fra direktøren.
Du siger, at I ikke kan kontrollere gæsternes adfærd. Hvorfor er det ikke dem, I sender hjem, hvis de overfuser jeres medarbejdere?
»Vi hjemsender også gæster, der behandler vores personale på en dårlig måde. Det er der mange fortilfælde på. Men vi skal også undgå, at der overhovedet opstår en diskussion, hvor det her bliver et emne, der kan skabe utryghed blandt vores ansatte. Og så er vi nødt til at tænke på, at det også ville gælde, hvis de ansatte havde en anden politisk holdning«, siger han.
Desuden fastholder han, at både Jens Ozmec og William Weiss var blevet gjort opmærksomme på, at det altid har været forbudt at bære politiske symboler på arbejde.
Det fremgik dog ikke af personalehåndbogen indtil for tre dage siden, men de ansatte bliver ifølge direktøren informeret om dette under deres ansættelsessamtaler.
Jens Ozmec og William Weiss afviser tidligere at have fået at vide, at de ikke måtte bære politiske symboler. Heller ikke under deres ansættelsessamtaler.
Godt at være politisk
Episoden på Hotel Cecil kommer i kølvandet på flere lignende situationer i kulturlivet.
I begyndelsen af året kom det blandt andet frem, at kunsthallen Copenhagen Contemporary heller ikke tillader, at deres medarbejdere bærer palæstinensiske flag eller andre politiske symboler. I sommer blev en gæst bedt om at forlade Tivoli, fordi han bar en ‘Boykot Israel’-trøje.
Men ifølge Jens Ozmec er det altid blevet fremhævet som en kvalitet i medarbejderne, hvis de var politisk engagerede. Blandt andet er en lang række af hans tidligere kolleger ligesom ham selv aktive i klimabevægelsen Nødbremsen.
Derfor har han svært ved at forstå håndteringen fra sin tidligere arbejdsplads.
Har du overvejet, om ledelsen også har forbudt politiske symboler på baggrund af et sikkerhedshensyn til medarbejderne?
»Det har jeg overvejet. Men det ligner langt mere, at de tager sikkerhedshensyn til deres bundlinje«, siger Jens Ozmec.
Sådan lyder det også fra hans tidligere kollega William Weiss.
»Jeg tror, at det både er et ønske om at skabe et politisk frirum og at opnå økonomisk gevinst ved ikke at skræmme nogen gæster væk«, siger han.
Direktør Jesper Majdall afviser, at det skulle være en økonomisk beslutning. Men han mener dog principielt, at det er vigtigt ikke at tvinge kulturinstitutioner til at tage stilling til politiske spørgsmål.