Næste år får Roskilde Festival en ny Orange Scene, der bliver dobbelt så stor som den, der har eksisteret siden 2001. Det sker blandt andet i kølvandet på, at kunstnere som eksempelvis Rosalía har spillet på Arena i stedet for Orange, da sceneloftet simpelthen var for lavt på Orange.
Med det højere sceneloft bør nærmest kun fantasien kunne sætte grænser for vores ønsker.
Så vi har samlet 10 bud på kunstnere, der kan dele plads med den allerede annoncerede headliner Stormzy til sommer.
Der burde være plads til alle, faktisk. For hvis den nye Orange Scene får en tidsplan, der svarer nogenlunde til hvad vi har set den seneste årrække, kan vi forvente mellem 13 og 15 navne på hovedscenen til sommer.
Det er dog ikke kun fantasien, der sætter grænser for udvalget her. Vi har også valgt at fokusere på kunstnere, der er nogenlunde realistiske i 2025.
Eksempelvis ville de gendannede Oasis være en drøm, men de har altså kategorisk afvist festivaloptrædener næste år. Et gensyn med albumaktuelle Tyler, The Creator ville også være storartet, men han er i USA under Roskilde.
Så vi må drømme om dem i 2026 i stedet – eller om disse ti navne.
Lana Del Rey
Hvorfor?
Fordi Lana Del Rey aldrig har været på Roskilde. Fordi hun har udgivet fire fremragende album siden hun i 2019 senest gæstede Danmark. Og hvis hendes kommende country-album ‘Lasso’ lander inden Roskilde, kan tallet snildt komme op på fem.
Lana Del Rey har en diskografi, der gør de fleste i branchen til skamme. Det er en regulær sangskat, der bugner af numre, der kan gribe fat om sjælen på publikum. På Roskilde har man også brug for at få sin føler på. Der er næppe mange kunstnere, der kan gøre det for nær så mange mennesker, som Lana Del Rey kan.
Er det realistisk?
Hun har i skrivende stund én 2025-koncert i kalenderen – en optræden på country-festivalen Stagecoach til april. Det passer jo egentlig perfekt med, at hun så kan ramme Europa, når det bliver sommer.
Playboi Carti
Hvorfor?
Fordi han aldrig gav den lovede koncert i Royal Arena. Faktisk har han end ikke været i Danmark siden 2017, hvor han netop i Roskilde-øjemed erstattede en aflyst Lil Uzi Vert. Det var før hovedværkerne ‘Die Lit’ og ‘Whole Lotta Red’ rykkede ham fra spirende SoundCloud-raphåb til genredefinerende rage-superstjerne.
Når det bliver festivalsæson, har han formentlig også udgivet det imødesete album ‘Music’. Det betyder, at der bør være rigeligt med hits til at løfte traditionen om rowdy moshpit-nattefester ved Orange, som blandt andre Travis Scott og Skrillex har vedligeholdt i nyere tid.
Er det realistisk?
Carti har ingen sommerplaner i kalenderen endnu, men han spiller til marts på den californiske udgave af hiphopfestivalen Rolling Loud. Der plejer at være et par overlap mellem deres lineup og Roskildes – i år var Sexyy Red eksempelvis begge steder. Så det er ikke usandsynligt. Han skal bare stoppe med at aflyse shows.
Vampire Weekend
Hvorfor?
Fordi de har begået et af årets bedste rockalbum, men endnu ikke har haft det forbi Danmark. Og fordi de fortjener oprejsning oven på den ujævne præstation, de leverede på Orange Scene i 2019. ‘Only God Was Above Us’ vidner om et band tilbage i topform, og de udenlandske koncertanmeldelser vidner om, at det også er tillfældet på livefronten.
Men også fordi der efterhånden er lidt langt mellem rockbands, der både er tidssvarende og i stand til at udfylde Roskildes største scene. Den opgave bør Vampire Weekend dog være i stand til at varetage.
Er det realistisk?
De bevæger sig snarligt ud på en lillebitte europæisk december-turné, men der må simpelthen være flere europæiske datoer i vente. En festivalturné i sommeren 2025 virker slet ikke utænkelig.
D1ma
Hvorfor?
På rekordtid har D1ma bevist, at han hører til blandt de absolutte A-listere i Danmark. Det har han gjort med smittende klubtoner af den støbning, der gør sig rigtig godt til camp-fester, men som kan være decideret magiske efter mørket er faldet på, og lysstråler i lange baner emmer ud fra en nybygget Orange Scene.
Han har tidligere bevist, at han har Roskildes publikum i sin hule hånd, da han sent om natten fik Arena spækket med pumpende bas og gennemtrængende trance-synths. Vores anmelder skrev dengang, at det var »som om Arena ikke var stor nok«. Så en opskalering er på sin plads.
Er det realistisk?
Der er næppe den store skemakonflikt, når vi snakker danske stjerner, men spørgsmålet er så om Roskilde øjner D1ma som potentiel Orange-kunstner. Han er ikke nær så Orange-obligatorisk som eksempelvis Kesi og Gilli var de seneste år, men han bør kunne klare jobbet.
Sabrina Carpenter
Hvorfor?
Sabrina Carpenter udgav sit debutalbum tilbage i 2016, men det er i 2024, hun for alvor er blevet en superstjerne af den støbning, der vil bringe scoop-faktor til Orange, såfremt hun bliver booket.
‘Short and Sweet’ er et af årets helt store popalbum. Numre som ‘Taste’, ‘Espresso’ og ‘Please Please Please’ vil være i stand til at bryde generationsskel og få hele Dyrskuepladsen forenet i fællessang. Og hvem går ikke og drømmer om en ‘Nonsense’-outro, hvor hun laver et sjofelt rim på »Denmark« eller »Roskilde«?
Nå ja, og fik vi nævnt, at hun aldrig har været i Danmark?
Er det realistisk?
Ja! Hun headliner årets udgave af Barcelona-festivalen Primavera Sound, der plejer at have talrige overlap med Roskilde, og Roskilde er jo kun blevet mere poptimistisk anlagte gennem årene.
Chappell Roan
Hvorfor?
Fordi hun ligesom Sabrina Carpenter har haft et gennembrudsår. ‘The Rise and Fall of a Midwest Princess’ stod ikke til at blive kolossalt, da det udkom for lidt over et år siden, men ganske stilfærdigt har albummet opbygget så meget momentum, at Chappell Roan nu er et veritabelt queer-ikon og en ægte popstjerne.
Forestil dig lige at stå i et kæmpemæssigt crowd og lave ‘Hot to Go!’-armbevægelserne. At gå amok, når vi rammer det der »fucking beat« på ‘Femininomenon’. At skråle med i vilden sky til ‘Good Luck, Babe!’ – det kunne være en drøm.
Roans liveshows er visuelle spektakler, der trækker kraftigt på drag-traditionen, så også sceneshowsmæssigt kunne det ende som årets popshow.
Er det realistisk?
Ikke alene har Chappell Roan aldrig været i Danmark – hun har knap nok turneret Europa for alvor. Men ligesom Sabrina Carpenter laver hun om på det, når hun til sommer headliner Primavera Sound, hvilket næppe bliver hendes eneste europæiske sommerjob. Roskilde virker slet ikke usandsynligt.
Jamie xx
Hvorfor?
De fleste elsker Roskilde Festivals store nattefester foran Orange Scene. Men der er langt mellem elektroniske navne, der både er store nok til Orange og som rent faktisk ville klæde Roskildes profil. Eksempelvis David Guetta ville være stor nok, men profilmæssigt ville han være malplaceret.
Men Jamie xx er af et format, der giver mening på Orange. Vi har ønsket ham i mange år, men i år føles det mere sandsynligt end tidligere. Han er nemlig vendt tilbage med sit første soloalbum i ni år, den euforiske danseplade ‘In Waves’. Så er der også rigeligt med guf til sætlisten, når man tillægger ‘In Colour’-sangene og de talrige remixes, Jamie måtte have i ærmet.
Er det realistisk?
‘In Waves’ gør, at det er mere sandsynligt end tidligere. Omvendt har han allerede annonceret én danmarksvisit på sin ‘In Waves’-turné, idet han til marts smutter forbi K.B. Hallen.
Omvendt-omvendt er det slet ikke uhørt, at udenlandske stjerner bliver annonceret til Roskilde kort efter en spillestedskoncert er afviklet i foråret, og med en Primavera-booking i hus ser det ud til, at han bliver i Europa over sommeren.
Rosalía
Hvorfor?
Fordi hun er en af årsagerne til, at vi i det hele taget skal have en ny Orange Scene. Hvis vi havde haft 2025-udgaven af Orange Scene for halvandet år siden, havde Rosalía nok fået en Orange-nattetid i stedet for at skulle slås med Blur om opmærksomheden.
Men også fordi hun bare er en kanondygtig koncertkunstner. Hvis du var en af de heldige, der fik plads i teltet i 2023, havde du formentlig en magisk oplevelse. Det samme gjaldt, hvis du fangede hendes seksstjernede optræden på Avalon i 2019.
Hun teaser i disse dage, at et fjerde studiealbum skulle være på vej. Helt nye Rosalía-sange på en helt ny Orange lyder jo som et match made in heaven. Gerne sent om natten, tak!
Er det realistisk?
Det kræver nok lige, at det fjerde album går fra at være en tease til en reel offentliggørelse. Men når det lander og formentlig får en verdensturné med sig, virker Roskilde sandsynlig, idet de trods alt har støttet op om hende længe, og hun lader til oprigtigt at holde af festivalen.
The Weeknd
Hvorfor?
Fordi han er en af vor tids største popstjerner. The Weeknd har opretholdt sin massive hype, selv om vi altså skal snart tre år tilbage for at finde hans seneste studiealbum. Men disse dage lader han op til det næste værk, ‘Hurry Up Tomorrow’, der formentlig er udkommet, når det bliver Roskilde-tid.
En så stor popkanon laver selvfølgelig koncerter, der er til at dø for. Da han i 2017 senest gæstede Orange, var det en af årets allerbedste popkoncerter, der både på et visuelt og et sonisk plan var uhyre gennemført.
Forestil dig lige, hvor meget mere sceneshow der er plads til med den nye Orange Scene?
Er det realistisk?
Det er meget svært at sige, for The Weeknd har endnu ikke annonceret nogen ‘Hurry Up Tomorrow’-turné, men mon ikke den kommer? Det er bare om at krydse fingre for, at den så er i Europa under sommeren.
Andreas Odbjerg
Hvorfor?
Andreas Odbjerg har efterhånden gæstet andre kunstneres shows ofte, men han har faktisk aldrig givet sin egen koncert på Roskilde. Det skal der laves om på.
Denne liste har primært fokuseret på kunstnere, der kunne være gode aftennavne, men Odbjerg er perfekt udrustet til en popfest om eftermiddagen, mens solen står højt, og fadøllene køler dejligt ned.
Tilsæt lige den gæstekavalkade, han ville kunne hive frem: Tobias Rahim, Ida Laurberg, Lamin, Josva, Emma Sehested Høeg, Carl Knast, Pil, måske endda Pilou Asbæk? Det ville være den slags syng-med-popfest, alle ville snakke om, efter den er overstået.
Er det realistisk?
Ligesom med D1ma handler det vel mest om, hvorvidt Roskilde Festival tager kontakt til Odbjerg. Forhåbentlig griber de telefonen, og får ham booket.
Bonuspunkt: Hvem skal åbne Orange?
Orange-åbneren er lidt af en spøjs størrelse. For det meste er det et dansk navn, der ser en grad af momentum, de ikke tidligere har mødt. Et navn, der aldrig før har fået muligheden for at spille for så stort et publikum.
De kan inddeles i et par forskellige kategorier. Oftest er det danske kunstnere, der tidligere har spillet på opvarmningsdagene, men som nu inkorporeres i den tunge liga – som Lamin, Blæst, Saveus, Phlake og The Minds of 99.
Af og til er det kunstnere, der tidligere har spillet mindre scener i hoveddagene, men som nu bliver rykket op. Navne som Jada og Veto. Og nogle gange er det radikale venstresving som The Orchestra of Syrian Musicians eller Silvana Imam.
Hvis vi satser på, at det bliver et dansk navn i år, er nogle oplagte kandidater August Høyen, Kundo, Mas, Uro, Ussel, Angående Mig, Baloosh og Kingtommi, der tiltrak betydelige publikumsmængder på First Days, men som endnu har deres Final Days-debut til gode.
Kigger man på danske navne, der har spillet på hoveddagene, men ligesom eksempelvis Jada godt kunne klare et skub op til Orange, kan vi pege på Zar Paulo, Kind Mod Kind, Prisma, Brimheim og Guldimund.