MIT PODCAST-FEED. For tiden kigger forfatter Barbara Gjerluff Nyholm både meget op i himlen og meget ned i gulvet.
For mens hun stadig er ved at bearbejde tabet af sin mor, musikeren og forfatteren Elisabeth Gjerluff Nielsen, der gik bort i sommer, har hun selv fået en lille datter, der bruger det meste af sin tid på et pusletæppe på gulvet. Midt i alt det har hun også formået at kigge ind i en computerskærm og er gået vinteren i møde med sin første roman.
‘Små forventninger’ udkom i oktober og handler om sangskriveren Maria, der i slutningen af 20’erne bevæger sig ud på det ubarmhjertige datingmarked og forsøger at finde sig selv, ligesom alle hendes venner virker til at have gjort for længst.
Selv er Barbara Gjerluff Nyholm også søgende, men på en lidt anden måde.
»Jeg er mellem steder«, siger hun, når hun fortæller om, hvad hun går og laver.
For i stedet for at se det som en svaghed at kaste sig over mange ting forsøger hun at omfavne lysten til at arbejde på mange forskellige måder. Snart skal hun for eksempel være vært i det nye lydunivers til børn HuliGENNEM.
Med en karriere, der rummer titler som skuespiller, manuskriptforfatter og podcastvært kan Barbara Gjerluff Nyholm godt lide at blive ved med at spørge, hvem hun selv er.
Men selv om hun lige nu mest af alt gerne vil kaldes forfatter, forbliver podcasts en af hendes store kærligheder, og hun tidligere stået bag programrækkerne ‘Knaldperler’ og ‘Knaldromaner’ på DR og ‘Barbaras breve’ på Radio IIII.
»Jeg synes virkelig, at podcastmediet har så meget potentiale til nogle meget, meget stærke fortællinger, fordi der er så meget, man kan i spændingsfeltet mellem dokumentarisme og fiktion«, siger hun.
Med en baby på maven og en hånd på notesbogen, er hun allerede godt i gang med at udtænke sin næste idé. Hun tror, det bliver noget med en podcast om sorg.
Vi har fanget forfatteren mellem steder og bedt hende om tre anbefalinger til en god podcastoplevelse.
‘Appearances’
»Den handler om Melanie Barzadeh, en iransk-amerikansk kvinde i 30’erne, og er et fiktionsstykke over hendes eget liv. Hun er ligesom sådan et one-girl-band, fordi hun selv spiller alle karaktererne.
Det er en fortælling, der handler om at forstå sin egen familie og bryde fri af ens forældres forventninger til én. At leve sit eget voksne liv med alt, hvad det indebærer.
På en måde forsøger hun ligesom at beskytte sin egen familie ved at gøre dem til fiktion. Alligevel ender hun med at imitere dem ret groft, hvilket også er noget, hun reflekterer over i podcasten.
Den er enormt spændende, fordi den virkelig demonstrerer, hvor meget potentiale der er i at bruge lyd som dramaturgisk værktøj. Oplevelsen er autentisk, men hun har også en enorm frihed, fordi det ikke er en ægte reportage.
Men det, som gør den smuk, er det metalag, der eksisterer gennem hele fortællingen. Om hvordan og hvorfor, hun gør ting. Lidt som Lasse Deins ‘Mellem projekter’«.
‘Appearances’ kan høres hos Radiotopia, Spotify og Apple.
‘Modern Love’
»Det er egentlig en klumme, der kører fast i The New York Times. Men podcast-udgaven har det twist, at de inviterer en gæst ind, der læser en klumme højt, som har haft betydning for dem.
De har tit skuespillere eller kendte typer med. Så man kan gå ind og lytte til nogle af de mennesker, som man godt kan lide. Det er egentlig ikke så vigtigt, hvem det er. Det handler om, hvad tekst kan gøre ved én.
Kærlighed bliver fortolket i meget bred forstand. Det kan være kærlighed til et barn, det kan være kærlighed til en døende kone. Og så elsker jeg bare podcasts med passionerede mennesker. Og de er tit med i det her format.
Jeg havde selv et program, der hed ‘Barbaras breve’, hvor folk kom ind hos mig og på tekst formulerede noget svært. Det har jeg bare altid været meget fascineret af. Når vi formulerer os på skrift, er der tit en ro og fordybelse, fordi det bliver en særlig måde, vi sætter ordene sammen på.
Jeg synes nogle gange, at det kan blive meget metasnak eller indspist, når det handler om bøger og litteratur. Men i den her podcast, behandler de nogle fine og også store emner, uden at det bliver for højtravende.
De bedste podcasts får jo én til at føle, at man er del af et fællesskab. Og sådan har jeg det sjovt nok meget med den her. Jeg får en følelse af, at jeg er sammen med mange mennesker, når jeg lytter til den«.
‘Modern Love’ kan høres hos The New York Times, Spotify og Apple.
‘This American Life: Break-Up’
»Jeg havde en rigtig god oplevelse, lige da jeg havde mødt min kæreste.
Vi lavede en slags hjemmebiograf bare med lyd. Og så hørte vi et podcastafsnit fra ‘This American Life’, der hedder ‘Break-Up’ og blandt andet handler om musikeren Phil Collins, hvordan man skriver den perfekte break-up-sang, og hvad musik kan gøre ved dig, når du står midt i et break-up.
Det er en ret skøn fortælling om kærestesorg. Og så er den tragikomisk. Det er noget, jeg selv arbejder rigtig meget med. Når humor og sorg møder hinanden.
Vores lytteoplevelse fortæller også noget om, hvad en fysisk setting gør for en podcast, og hvor man er i livet, når man lytter til den. Vi lavede et rum for lyden selv.
Mest af alt husker jeg det fine i at ligge på en seng i mørket og bare lytte. Sammen«.
‘This American Life’ kan høres på This American Life, Spotify og Apple.