Shop med omtanke

Alice Jones har været sin egen frisør i 10 år: »Der er en frihed i at sige: Fuck, hvad folk tænker – og så gøre det for sig selv

Den 26-årige DIY’er giver gode råd til dig, der gerne vil prøve kræfter med vilde hårfarver derhjemme.
Alice Jones har været sin egen frisør i 10 år: »Der er en frihed i at sige: Fuck, hvad folk tænker – og så gøre det for sig selv
Der er efterhånden ikke den hårfarve, Alice Jones ikke har haft.

Det er efterhånden ikke meget opmærksomhed, min facebook-profil får. Men når jeg fra tid til anden forvilder mig ind i boomernes sociale medie og ender i et tidsslugende videoloop, så er der én ting, jeg åbenbart er en uvidende sucker for.

Det sker nemlig ikke så sjældent, at jeg sidder fast i en strøm af Brad Mondo-videoer. Den meget amerikanske frisør, der har sat sig for at anmelde den virtuelle pøbels mere eller mindre vellykkede forsøg på at klippe og farve deres eget hår.

Og der må jeg bare være ærlig. Det er god underholdning. Og særligt nu, hvor ekstra mange karantæneramte internetgængere for kastet sig ud i selv at klare sagerne.

Det er til gengæld også en rimelig god indføring i do’s and dont’s i DIY-frisørfaget. Og på et tidspunkt, hvor den velsignede vinter er begyndt at hive gløden ud af gadebilledet med gråtonede lag-på-lag-løsninger, er det da heller ikke så svært at forstå, hvorfor folk får lyst til et pift på toppen.

Men hvordan kommer man i gang?

Det har jeg spurgt Alice Jones om. Hun er medejer og den visuelle hjerne bag det danske slowfashion-brand Odd Lemon. Hun er filtret ind i en årelang forelsket i eksplosive farver. Og så hun en dedikeret DIY’er udi hjemme-hårfarvninger.

Nogen mere vellykkede end andre. Men altså, »you live and you learn«, som hun siger. Og det er ikke desto mindre et ret godt udgangspunkt for at give gode råd til andre.

»Hvis du gerne vil have helt perfekt hår første gang, så gå til en frisør. Det er, hvad de har brugt år på at lære. Men hvis du har mod på selv at lege, så tag dig god tid, research og hav det sjovt med det«, siger hun.

Alice Jones blander selv nuancer med semi-permanente farver og balsam.

Nipple-creme for sølvskær

Alice Jones har farvet og klippet sit eget hår, siden hun var 16 år. Ja, faktisk har hun aldrig fået farvet sit hår ved frisøren. Ikke fordi hun har noget imod frisører. Men der er en frihed i at kunne skifte hårfarve, som man vil, mener hun.

Og når hun tænker over det, så er der efterhånden ikke den farve, hun ikke har haft. Blå, platin, pink, lilla, rødt, gult. Alt andet end sort. Det bliver alt for længe i håret.

Første gang, hun farvede sit hår, var før en afslutningsfest i 9.-klasse. Og den skulle ikke have for lidt.

»Jeg kørte bare afblegnings-produkt i hele håret. Og da jeg vaskede det ud, var det helt gult. Det var før, der var noget, der hed sølvshampoo, som kan hive de gullige toner ud af håret. Så jeg stod der med pisgult hår og tænkte: Shit«, husker hun.

»Men jeg fik stalket mig frem til, at der var et produkt – beregnet til kvinder der får svamp af at amme – som også kan bruges til at fjerne det gule i håret. Så det købte jeg på eBay, og det virkede sgu«.

Med den erfaring i baglommen kommer det første og helt overordnede råd:

Research, research, research.

»Jeg er selv sådan en, der ser en million YouTube-video, læser blogs og produktanbefalinger, før jeg går i gang. Ellers havde jeg aldrig fundet nippel-cremen«, siger hun og fortæller, at man i dag kan få sølvshampoo ikke bare hos frisørerne, men også i supermarkeder, Matas og Normal.

Selv skifter hun lidt imellem dem, men hun har ofte købt en fra mærket Fudge.

De vilde hårfarver er en måde at udtrykke sig på, siger hun.

Lige så vigtigt er det at researche for at indhente inspiration, siger hun.

»Før i tiden var jeg meget inspireret af film-karakterer. Amelié fik mig til at klippe kort pandehår, og Luna Lovegood var grunden til, at jeg første gang farvede mit hår blond«, siger hun.

I dag er det ikke så meget specifikke karakterer som forskellige visuelle udtryk, hun lader sig inspirere af.

»Det kan være en god idé at samle inspiration til frisurer og farver på Pinterest eller i en mappe på sin computer. Så kan man tage udgangspunkt i noget af det, når man skal til at farve«.

Forelsket i farver

I øjeblikket er Alice Jones’ hår klippet i en page med kort buet pandehår. Farven er orange-pink-ish. Og hendes garderobe er lige så farverig som hendes skiftende frisurer.

»Farver falder mig meget naturligt, tror jeg. Jeg har altid elsket at udtrykke mig gennem mit tøj og mit hår. Og jeg tænker egentlig ikke over, at jeg er særligt farverig, før jeg står i en metro fuld af sortklædte«.

»Mange prøver noget af i deres teenage-år, som de ender med at holde fast i. Og ja, jeg har da også haft et par år i den sorte uniform. Jeg fandt bare hurtigt ud af, at det var sjovere med farver«, siger hun.

Alice Jones’ garderobe er så farverig som hendes garderobe.

Afblegning

Hvis man som Alice Jones gerne vil prøve kræfter med forskellige vilde hårfarver, anbefaler hun, at man skaber et blankt kanvas og brinter håret.

»Jeg har selv en base af afbleget hår, som jeg toner i forskellige farver. Det fungerer rigtig fint, hvis man, som jeg, ikke har noget imod lidt udgroninger i perioder«.

Når man afbleger sit hår, bruger man afblegningsmiddel og det, der hedder beize, som er med til at åbne hårstråene op. Alice Jones blander det selv derhjemme, og midlerne køber hun i OS Frisørartikler på Nørrebro.

»Der findes forskellig styrke af afblegning. Og derfor vil jeg ikke anbefale, at man bruger boksafblegning fra Matas, hvor styrken ikke står der. Jeg vil sige, at man køre max. vol 30. Alt derover er kun for ultra-mørkt hår«, siger hun.

Alice Jones råder til, at man starter med at hoppe ind på Brad Mondos Youtube for at se, hvad man i hvert fald ikke skal gøre. Og så er der visse ting, man skal være opmærksom på.

»For det første tager det længere tid, end man tror. Så sæt god tid af til projektet. Del håret op i sektioner. Og sørg så for at have mere produkt, end du umiddelbart tror, der skal til. Håret skal være helt vådt – ellers får man underlige mellemfarvede områder. Og det er sgu akavet«.

»Derudover skal man ikke starte, men slutte inde ved hovedbunden og allerhelst bagfra og frem. Produktet arbejder hurtigere, hvor der er varmt, så du ender med helt hvide rødder, men gult hår. Og håret i nakken kan klare længere tid end babyhårene ved dit ansigt«.

Farvning

Når afblegningen er klaret, skal det have en tur med sølvshampoo. Og så er det ellers tid til at farve. Den nemme del. Alice Jones køber det, der hedder semi-permanente hårfarver, der toner håret og langsomt skyller ud i løbet af nogle uger.

»Det smarte med de semi-permanente farver er, at man ikke kan fucke så meget op, fordi det bare er pigment, der lægger sig som et lag uden på håret. Farverne kan mixes med balsam for at gøre farven mere pastel. Og man kan sagtens blande sine egne nuancer på kryds og tværs af brands«, siger.

Der er særligt fire mærker, der laver refresh- og semipermanente hårfarver, som Alice Jones bliver ved at vende tilbage til: Maria Nila, Revlon, Crazy Color og La Riché.

Man skal ikke være så bange for det uperfekte resultat, siger Alice Jones.

Intet er forevigt

Det allerbedste råd, Alice Jones kan give er imidlertid at lægge perfektionismen lidt fra sig og så bare springe ud i det.

Har du lyst til at have lyserødt hår, så prøv det, siger hun. Det er nemlig aldrig værre, end at man venter til farven er vasket ud og så prøver igen.

Og på mange måder er der noget virkelig tilfredsstillende over at være i en proces af forvandling, mener hun.

»Hvor det i mine teenageår måske mest var et spørgsmål om at prøve nogle identiteter af, så handler det i dag om at udtrykke min identitet. Personlighed er jo ikke en helt fast størrelse. Og jeg bruger mit hår og mit tøj til at udtrykke forskellige sider«, siger hun og tilføjer:

»Der er en frihed i at sige: Fuck, hvad folk tænker – og så gøre det for sig selv«.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af