Shop med omtanke

Sover du dårligt om natten? Her er biohackerens bud på de bedste søvngadgets

Danskernes søvnkvalitet halter. Og det kan man se på markedet for produkter, der lover vejen ud af insomnia. Vi har fået biohacker Martin Kremmer til at anbefale nogle af dem.
Sover du dårligt om natten? Her er biohackerens bud på de bedste søvngadgets
Med en lille ring på fingeren kan du få indsigt i, hvor din søvn har brug for hjælp. (Foto: Oura.)

Der var engang, hvor det der med at falde i søvn kunne klares med at tælle uldne får i mørket. Men noget tyder på, at det ikke rigtigt rækker længere.

Vi sover i hvert fald dårligere og dårligere. I den seneste udgave af Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil fremgår det, at næsten 46 procent af danskerne lider af søvnbesvær.

Og det er en problematik, virksomhederne efterhånden har lugtet. Markedet for søvnøkonomi boomer med bøger, apps og redskaber, der alle lover, at vise vejen ud af insomnia – ganske uden benzo.

Men hvilke gadgets er værd at investere i, hvis man trænger til at sætte skub i sine z’er?

Det har vi spurgt Martin Kremmer om. Han er en af landets mest aktive biohackere og medstifter af virksomheden Nordic Biohacking Blueprint samt Danmarks største netværk af biohackere. Og så er han ret velbevandret i gadgets, der på forskellig vis søger at forbedre vores liv.

»En biohacker går efter den mest optimale vej gennem livet – med masser af energi og færrest mulige sygdomme. Det er en optimeringskultur i krydsfeltet mellem oldtidens videnskab og den moderne teknologi«, forklarer Martin Kremmer.

Og ligesom alt muligt andet, så er vores søvn noget, der kan hackes.

»Søvnen er der, hvor vi restituerer – får bearbejdet dagens indtryk og renset ud i alle de affaldsstoffer, der opbygges i hjernen i løbet af dagen. Med en ordentlig søvn slipper vi for en masse kropslige og psykiske problemer. Og det kan man forbedre på mere eller mindre tech-nørdet vis«, fortæller han.

Din søvn kan hackes

Vi sover allerbedst i så zen omgivelser som muligt – et mørkt, stille rum med god luftkvalitet og ved 16-19 grader. Og hvis man vil optimere noget inden i kroppen, så må man have øje for, hvad man udsætter den for.

»Hvis man skal have en optimal søvn, skal man sørge for at sove køligt, friskt og roligt. Så skru ned for varmen, luft ud, og hvis du, som mange i byerne, har et støjende nærmiljø, så køb et par ørepropper«, siger han og fortsætter:

»For urmennesket var det jo slet ikke meningen, at man skulle vågne, før man var udhvilet – ved mindre, der var noget alarmerende. Så kroppens alarmberedskab og den her stressrespons sker uanset, om der er en løve, der brøler, eller en brandbil, der rykker ud«.

Det kan altså helt lavpraktisk godt betale sig at se på, hvordan dit soveværelse ser ud og lyder, før du går i seng. Men for en biohacker kan det blive endnu vildere.

Og det er der de mange gadgets kommer ind i billedet. Her peger Martin Kremmer på nogle af de produkter, han selv har optur over.

Søvntracker fra Oura og Whoop.

Oura Ring og Whoop Strap – søvntracking

»Jeg anbefaler altid, at folk starter med at få styr på deres baseline. Der findes en masse småjusteringer, man kan lave. Men for at vide, hvad der virker for dig, må du kende dit udgangspunkt. Og der vil jeg sige: Få dig en søvntracker«.

»Der findes to, der er særligt gode. Det finske mærke Oura, der har en fingerring, som rigtig mange biohackere sværger til, fordi den sidder super convenient på fingeren og måler alt fra søvnkvalitet til søvnstadier, stressniveau og temperatur. Og så er der amerikanske Whoops, der har et armbånd, som både tracker kvaliteten af din søvn og din træning«.

»Problemet med mange af de urer, der også er på markedet, er, at de ikke sidder helt tæt nok på kroppen til at tracke helt præcist. Dermed ikke sagt, at man blindt kan lade sig føre af den data, Oura og Whoops kommer med. Men de er rigtig gode til at få et indblik, man kan arbejde ud fra«.

Brille med blåt lys-filter fra Blux.

Blux – brille mod blåt lys

Dernæst handler det om at se på sin søvnrutine. Og her er en helt simpel gadget et par briller, der blokerer for det blå skærmlys, der roder rundt i indstillingerne for vores indre ur, fortæller Martin Kremmer.

»Når vi udsætter os for alt det blå lys fra telefoner, computere og tv, så tror kroppen, at det konstant er dag. Det blokerer for produktionen af melatonin, der er et søvnhormon, som normalt justeres af sol og mørke. Og derfor kan det være en rigtig god idé at blokere for det blå lys«.

»Der findes blandt andet et dansk mærke, der hedder Blux, som udvikler briller med blå lys-filter. Og hvis man gør sig for vane at tage dem på, når man har spist aftensmad, så er man med til at fordre en mere naturlig træthed og en søvn, der er tilpasset den optimale døgnrytme«.

Appen Brain Wave.

Brain Wave – søvnapp

Derudover findes der en række apps, der kan være med til at sikre en mere rolig vej ind i drømmeland, siger Martin Kremmer. Det gælder blandt andet appen Brainwave, som både har det, der hedder white noise og bineural beats.

»For mange kan det være meget beroligende at falde i søvn til en form for baggrundslyd. Og der er white noise ret effektivt«.

»Derudover er der bineural beats, der er en teknologi, som fungerer ved, at man sender én lydfrekens ind ad det højre øre og en anden ind ad det venstre. Det handler om at nudge hjernen i retning af en bestemt frekvens – der eksempelvis ligner den, hjernen har under søvn«.

Akupressur-måtte fra Fitnessguru.

Aku Mat – Akkupressur-måtte

Noget andet, der i øjeblikket vinder frem i biohacker-miljøet, er fakirmåtter – akupressur-måtter, man sover på.

»Det er en måtte med pigge, som man lægger i sin seng og falder til ro på. Mange oplever lynhurtigt at falde i en dyb søvn. Og som søvnfaserne ændrer sig i løbet af natten, vil man på et tidspunkt vågne lidt og skubbe måtten ud, før man sover videre. Man forsøger altså at sikre den bedst mulige søvn så hurtigt som muligt«.

»Måtterne køber man ofte i yogabutikker, men for nyligt har Fitnessguru introduceret deres Aku Mat, som er rigtig fin«.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af