‘Expeditions: Viking’ er den spilbare version af ‘Historien om Danmark’

‘Expeditions: Viking’ er den spilbare version af ‘Historien om Danmark’

Det føles meget vildt at skrive følgende sætning: Jeg har netop rejst mig fra et computerspil, der handler om en flok vikinger fra Skjern. Ja, den Skjern, den i Jylland.

Spillet jeg har rejst mig fra, hedder ‘Expeditions: Viking’ og er et splinternyt strategispil med rollespilselementer. Spillet er efterfølgeren til 2013s ‘Expeditions: Conquistador’, og udviklet af danske spilfirma Logic Artists. Hvilket jo nok forklarer det med Skjern.

Men Skjern spiller altså en afgørende rolle i ‘Expeditions: Viking’ og den autencitet skinner igennem hele spillet, som føles mere som ‘Historien om Danmark’ end ‘Thor: Ragnarok’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Skræddersyet viking

Når man trykker på new game bliver man smidt videre til en typisk character creation-situation: Man skal afgøre hvilken hårfarve, hvilket sæt kønskromosomer og hvilket navn ens karakter skal have.

Endnu vigtigere – man får også tildelt en pose karakterpoint, og bliver introduceret til et væld af forskellige evner. Udvalget af forskellige færdigheder er i sig selv en fryd at gå på opdagelse i og en fed detalje er, at man ikke skal vælge en bestemt klasse, men selv kan skræddersy sin karakter.

Min karakter endte således med at blive en veltalende fyr ved navn Ingjulfr Einarsson, med et håndfast greb om sværdkunst og taktik. Og solide evner som kok.

Bogstavelig talt ingen mennesker har nogensinde tabt noget på at være habile kokke.

EXPLORATION_NEW

Thegnen af Skjern

Efter at have spenderet alt for lang tid på at læse evnebeskrivelser og finpudse sit karakterark bliver man sendt ind i spillet, hvor man indtager rollen som den nyudnævnte overviking i Skjern med, titlen thegn. Ens far, den tidligere thegn, er død på en ekspedition til England, og situationen er kort sagt noget værre rod.

Ens fjerne, surmulende grandfætter synes selv han burde være overviking og Skjern er i en lidt sørgelig forfatning, rent infrastukturelt. Dertil kommer, at en led thegn fra syd med magt og vold har tænkt sig at overtage ens fædrende Skjern. For at fikse problemerne må du skaffe dig en langbåd og en besætning og et plyndringstogt, og få sat i dig respekt som en rigtig viking.

Måden man løser ovenstående problemer, er igennem en kombination af udforskning af vidtrækkende omgivelser (der minder lidt om klassiske rollespil som ‘Baldur’s Gate’), lange dialoger med et galleri af forskellige karakterer – og en god portion turbaseret kamp.

Expeditions_Viking_screen_ 17

Rollepuslespil

Spillets kampe og udkæmpes på slagmarker, bestående af en række sekskantede felter, som hver kriger indtager. De forskellige krigere har forskellige evner – et spyd kan ramme henover to felter, skjolde kan afbøje direkte angreb og økser kan ødelægge selvsamme skjolde.

Hurtigt får man en forståelse for, i præcis hvilken rækkefølge ens bueskytte, skjald og bersærker skal agere, hvis man skal vinde – og det er faktisk enormt tilfredsstillende og sjovt at løse spillets kampsituationer, med et begrænset antal ressourcer til rådighed, for ens karakterer kan kun gå så og så langt i hver tur, og kan kun slå en gang. Bør min bueskytte skyde på ham eller hende, og burde min spydkriger lave en finte på bersærkeren der og der?

Denne form for ressource-administration gør sig også gældende på spillets makroplan, hvor man både skal planlægge udbyggelsen af Skjerns langhus, brødføde sine hirdmænd og have urter nok til medicin.

Kombineret med disse strategiske elementer er spillets relativt stærke rollespilsdele. Dine folk skal iklædes udstyr, deres xp skal administreres og som thegn af Skjern har du både venner og fjender – dine hirdmænd har distinkte og stærke holdninger til så forskellige ting som hvordan du behandler trælle eller om du foretrækker handel eller plyndring af de britiske kyster, og deres moral går op og ned, alt efter hvordan dine valg flugter med deres overbevisning. Det er et puslespil, men et underholdende et.

Udover at dine hirdmænd har holdninger, er de også godt selskab. Jeg følte mig meget hurtigt knyttet til Nefja, Skjerns unge skjoldmø med følelserne bundet lige så stramt som hendes fletning og den evigt buldrende bersærker Gunnar, hvis ansigtsbehåring beskrives »som om en bjørn havde lagt sig på hans ansigt og prompte besluttet sig for at dø«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Endelig dom

I det hele taget er ‘Expeditions: Viking’ et velskrevet spil – men der er også en anden ting ved spillet, jeg som spiller (og dansker) virkelig sætter pris på:

‘Expeditions: Viking’ føles for alvor researchet og autentisk og interessant, når den taler om vikingetiden. De gæve hirdmænd taler engelsk med udpræget dansk eller norsk accent, de tager ned til Ribe for at handle skind og når de fortæller historier om Tor og Odin, så fortæller de den version, hvor guderne er mere tilbøjelige til drengestreger, jættemord og hor, end de er til at være med i ‘The Avengers’.

Bådbyggeren i Skjern, ved navn Thorfinn forklarer i skoven hvorfor en langbåd bygget af egetræ ville være bedre end en af elm (det er noget med træets vægt), og en biperson hentyder henkastet til hvordan en stuvning kan holdes varm i månedsvis og løbende tilføjes ingredienser (en af de lidt klammere, og helt historiske korrekte, vikinge-traditioner). Det er i samme boldgade som ‘Historien om Danmark’, rettere end dum, actionpræget fantasy-underholdning.

Vikingerne man møder, er således lige så meget mennesker som de er vikinger, og det var en befriende oplevelse, jeg slet ikke var klar over jeg manglede, før jeg spillede spillet. Det er virkelig en øjenåbner, hvor nemt det er at mærke på ‘Expeditions: Viking’, at det er produceret i Danmark – og derfor uden for USA. Mere af det, det er virkelig herligt med den slags diversitet og forskellighed, og det føles som om der kommer mere af den.

Det er herligt med danske ‘Inside’, eller hviderussiske ‘Stalker’ eller svenske ‘Crusader Kings’.

‘Expeditions: Viking’ er et virkelig velkonstrueret lille spil, og jeg anbefaler stærkt at man gør sig selv den tjeneste at besøge spil-Skjern. Det er en sjov og anderledes oplevelse.

SKIRMISH_final


Godt
+ Underholdende og relativt dyb turbaseret kamp
+ Velresearchet og velskrevet
+ Klassisk, pænt og lækkert grafisk udtryk

Skidt
– Undertiden et par mindre bugs
– Nogle af kampanimationerne er lidt langsomme
– Man skal lige vænne sig til at folk taler engelsk med dansk accent

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af