Hiphop-historiens 10 største beefs – og al den fantastiske rap, der kom ud af stridighederne

Beef er en central del af hiphoppens DNA, og få ting kan samle kulturen som verbale og musikalske slåskampe mellem de største rappere. Siden de spæde dage i The Bronx er krigen på ord eskaleret fra uskyldig rivalisering til dødelige tragedier, men med den seneste beef mellem Meek Mill og Drake træder fænomenet ind i en ny epoke dikteret af internettets særegne regler. Vi benytter anledningen til at se på ti af de mest ikoniske beefs i hiphophistorien – og de fantastiske numre, der kom ud af det.

1. Boogie Down Productions vs. MC Shan

Det første store sammenstød mellem to hiphopgiganter handlede om noget så essentielt som hiphopkulturens ophav. Det startede i 1986 med MC Shans monumentale hyldest til sin hjemstavn, det sociale boligbyggeri Queensbridge i New York. ’The Bridge’ blev et lokalt hit, men KRS-One fra gruppen Boogie Down Productions (BDP) læste Shans tekst som et forsøg på at placere hiphoppens oprindelse i Queensbridge og var bestemt ikke imponeret. Han svarede omgående igen med ’South Bronx’, der skærpede tonen med linjer som »So you think hiphop had it’s start out in Queensbridge? / If you pop that junk up in the Bronx you might not live«.

Shan forsøgte at afværge angrebet med arrogance og overskud på ’Kill That Noise’, men det skulle han ikke have gjort. Boogie Down Productions slog nådesløst tilbage med ’The Bridge Is Over’, hvis voldsomme personlige og homofobiske angreb ændrede spillereglerne for diss-tracks. Knock-out i anden runde og KRS-Ones vej mod en af de mest gloværdige karrierer i hiphop var banet, mens MC Shan aldrig for alvor fik rejst sig igen. De fire numre hører den dag i dag stadig til blandt de mest ikoniske indenfor hiphop.

Læs om flere legendariske hiphop-beefs på de følgende sider.

Soundvenue 1 / 10 Soundvenue