Der er allerede blevet lavet adskillige dokumentarprojekter om Suspekt, så historien om de tre proletarer fra Vestegnen, der blev nationens største rapstjerner, er blevet fortalt.
Dokumentarserien ‘Skal du med’, der vises på TV 2 i januar, giver os da heller ikke vildt mange nye åbenbaringer om gruppen.
Instruktør (og fortællerstemme) Martin Skovbjerg er med trioen i studiet, på rejse (Ibiza!), til musikvideoshoot og på turné, men der sker sjældent noget for alvor overraskende.
Vi er vitterlig med Suspekt ude og nøgenbade, men selvom Skovbjerg får lov til at filme Emil Simonsens ædlere dele, er det egentlig ikke afsløringer, der er det centrale i ’Skal du med’. Dokumentarserien er i stedet primært en skildring af fællesskab.
Fortællerstemmen besværger flere gange familiefølelsen, og der bliver brugt meget tid på at beskrive, hvordan de forskellige medlemmer holder af og passer på hinanden. Andreas (Bai-D) får en selvtillidsopbyggende kærlighedserklæring af Emil (Orgi-E). Rune Rask får masser af opmuntring til at kaste sig ud i et soloprojekt.
Så ja, man kan godt kalde dokumentarserien fanservice. Det er glansbillede-versionen af Suspekt, ikke et kritisk portræt.
Et muligvis problematisk forhold til alkohol påtales kort over for Bai-D, men Skovbjerg spørger ikke for alvor ind. En diskussion om potentiel sexisme i teksterne bliver taget ved, at gruppens buschauffør siger, at hun synes Suspekts tekster er fine nok, fordi de »kalder en spade for en spade og en pik for en pik«, mens popsangeren Christopher udtaler, at »når Suspekt gør det, er det okay«.
Æh, jamen okay, så siger vi det.
Det er synd, der ikke graves et spadestik dybere, men det er ikke en katastrofe. For Suspekt er virkelig godt selskab. Serien fungerer som hyldest til den fællesskabsfølelse, de formår at skabe.
Og så er der da også momenter, hvor ’Skal du med’ finder frem til noget nyt – vi har samlet tre af dem forneden.
1. Rune Rasks solokarriere er ikke en døgnflue
Seriens første afsnit er centreret om Rune Rask og hans soloprojekt, der indtil videre har udmundet i et soloalbum i 2021.
Det kan godt virke lidt problematisk, når et gruppemedlem pludselig går egne veje. Men Bai-D og Orgi-E understreger, at Runes soloprojekt er »en rejse« og »et eventyr«, som de støtter.
Det fremstår desuden tydeligt, at soloridtet ikke er en engangsting.
»Manden er gået amok«, siger Bai-D et sted. »Pludselig rejser han til Paris. Manden, der har siddet hjemme i hulen konstant, siden jeg har lært ham at kende. Nu er han i gang«.
2. Suspekt er ved at finde en ny lyd
Rune Rask er ikke kun vågnet til live som soloartist, soloprojektet er også smittet af på Suspekts musik. Fortællerstemmen Martin Skovbjerg betegner deres kommende musik som »en helt ny lyd for bandet«, mens Emil Simonsen opsummerer udviklingen således:
»Han (Rune Rask, red.) viste, hvor vi skulle hen af, og hvordan vi skulle forny os og samle os som gruppe. Det var helt klart hans soloprojekt, der viste vejen (…) til at give det noget ny energi og noget ny drivkraft«.
Hvilken retning går gruppen så i? Ud fra lydklip – og musikvideoshootet i afsnit 2 – lyder det til, at Suspekts lyd bliver mere elektronisk. Der er blandt andet passager med en Daft Punk-agtig vocoder. Så måske er det klubtid for trioen?
»Så blev der også lavet noget dansemusik«, udbryder Rune Rask i hvert på et tidspunkt i studiet på Ibiza.
3. Selv rapstjerner tvivler på sig selv
Det fjerde og næstsidste afsnit er dedikeret til »verdens længste interview« med Bai-D, og det er en af dokumentarseriens styrker, at den giver plads til alle gruppens medlemmer.
Interviewet lever måske ikke til fulde op til Skovbjergs løfter om at »stille de svære spørgsmål«, men det giver et sjældent sårbart blik ind i Andreas Bai Duelunds indre. Han taler åbent om, at han ikke føler, at han besidder noget talent – en udtalelse både Rune Rask og Orgi-E erklærer sig lodret uenige i.
Interviewet viser, at selv en rapstjerne som Bai-D engang har stået i en situation, hvor han ikke følte, han havde hverken talent eller fremtid. »Jeg har været i en negativ spiral ned mod helvede i mange år«, som han siger.
I en dokumentar, hvor det meste drejer sig om succes, venskab, guld og grønne skove, er det en tiltrængt påmindelse om, at Suspekt kommer fra et ret så håbløst udgangspunkt og har måttet kæmpe sig op.
Der er desuden en dybere mening i Bai-Ds påstand om, at han selv ikke besidder et stort, indbygget talent: »Du behøver ikke at være født med talent. Du behøver ikke være Ronaldo eller Messi«.
Tag det fra en af dansk hiphops største legender: Man kan nå hele vejen til tops med hårdt arbejde og en stålsat vilje.