1. Indiefilmens grand middle-aged man
Steven Soderbergh var en af drivkræfterne, der for alvor bankede nyt liv i den amerikanske indiefilmindustri i starten af 90’erne med filmen ’Sex, løgn og video’ fra 1989. Filmen blev en klar manifestation af, at man sagtens kan skabe nytænkende, inciterende film på små budgetter og tjene store penge på det, og det var et klart signal til ’The Big Six’ – de store studier i Hollywood – om, at de mere skæve og eksperimenterende film også havde et publikum.
Med filmen blev den dengang blot 26-årige Soderbergh den yngste vinder nogensinde af Cannes-festivalens Den Gyldne Palme, og det på trods af at han skrev filmen på bare otte dage. Den slags giver nærmest øjeblikkelig legendestatus, og siden har Soderbergh gang på gang understreget sin position – til stor inspiration for kommende indie-instruktører.
2. Ærlig, men ydmyg filmmand
Den 51-årige instruktør forsøger så vidt muligt at holde sig væk fra al den buzz, hype og markedsføring, der omgærder film. Soderbergh afskriver sig helst retten til at optræde med navn i startcredits, før filmen starter, da han ikke vil associeres med et brand. Soderbergh nyder at være så anonym som muligt, for han mener, at folk har det med at skifte mellem brands, fordi de bliver trætte af dem efter kort tid.
Men han er også en instruktør, der har en mening om branchen, og som involverer sig aktivt i udviklingen af den. Soderbergh blev i 2002 udnævnt til vicepræsident for Directors Guild of America i 2002, de amerikanske filmskaberes interesseorganisation.
3. Innovator og altmuligmand
Steven Soderbergh insisterer på at engagere sig dybt i størstedelen af sine films produktionselementer. Han fungerer således ofte som sin egen hovedfotograf under aliaset Peter Andrews, mens også som sin egen klipper under navnet Mary Ann Bernard, som er hans mors pigenavn.
Samtidig er han en instruktør, der konstant søger nye veje, og som på ingen måde er bange for nye teknologier og måder at skabe filmæstetik på. Et eksempel er filmen ’Full Frontal’, hvor han eksperimenterede med en improvisatorisk stil, der konstant får seerne til at stille spørgsmålstegn ved, hvilke skuespillere der spiller en rolle, og hvem der spiller fiktive udgaver af sig selv.
Men han udfordrer også de gængse filmdogmer i Hollywood, f.eks. i ’The Girlfriend Experience’, hvor man følger en ung prostitueret spillet af pornostjernen Sasha Grey.
4. Flittig som en myre
Steven Soderbergh arbejder i et fuldstændig vanvittigt produktionstempo. Siden år 2000 har Soderbergh instrueret ikke mindre end 24 (!) film, og det er ikke uvant for ham at indspille to film om året. Soderbergh er således den eneste instruktør nogensinde, der har modtaget to oscarnomineringer for bedste instruktør samme år (’Traffic’, ’Erin Brokovich’, 2000), hvor han vandt for ’Traffic’.
Når en filmproduktion er i gang, skulle Soderbergh efter sigende klippe dagens optagelser samme dag i et avanceret redigeringssystem, hvilket betyder, at han mere eller mindre har en færdig film, når sidste optagedag er afsluttet.
Som vi skal se på næste side, har det høje tempo dog også en bagside.
5. Genrekamæleon
Soderbergh smeder, mens jernet er varmt, og han er blandt andet blevet kaldt en stilistisk kamæleon af filmkritikeren Anne Thompson. Han eksperimenterede med dokumentarfilm tidligt i sin karriere, og han skifter genre nærmest fra film til film.
Som regel er man imponeret over, hvor ubesværet han jonglerer med nye udtryk og fortælleformer, om end resultaterne ikke altid er lige vellykkede. Hans store produktivitet har også en bagside, og et eksempel herpå er en af hans svageste film ’Haywire’, hvor han med den professionelle UFC-kæmper Gina Carrano forsøgte at puste nyt liv i actiongenren med en stærk kvinde i hovedrollen. Uden den store succes.
6. Rendyrket tv-instruktør
Soderbergh tør gå sine egne veje og kompromisløst ramme tidens trends uden at føles som en opportunist. Han startede i den realistiske, dokumentariske stil, han har lavet de små indieprojekter og store Hollywood-film, men nu har han efter udsagn droppet at lave film for kun at fokusere på tv-serier. Det vidner om en mand, der hele tiden formår at bevæge sig derhen, hvor de nye fortælleformer lever.
Steven Soderbergh er som sagt aktuel med serien ’The Knick’, og her leger han igen med spørgsmål om moral og videnskabeligt fremskridt. Clive Owen spiller den ambitiøse læge, der kæmper en konstant kamp mellem et galopperende kokainmisbrug og sit ønske om at skabe innovative medicinske resultater.
Soderbergh står bag alle otte afsnit af første sæson – og har allerede sagt ja til at tage en sæson mere.
Læs også: Anmeldelse af ‘The Knick’
Læs også: Serierne, vi ser mest frem til i efteråret