1. High concept
I 1970’erne udbredte Steven Spielberg ideen om high concept. Konceptet byggede på, at man skulle kunne præsentere præmissen for en film ultrakort. Tænk på instruktørens egen ’Jaws’: En haj skaber voldsom panik i en kystby. Solgt!
I de senere år har tv-seriernes enorme popularitet avlet hyper-indviklede fortællinger, hvis kompleksitet ikke altid lader sig formulere helt enkelt, tænkt bare på ’Six Feet Under’ eller ’Game of Thrones’. Men ’The Leftovers’ lægger sig i den forstand mere op af serier som ’Breaking Bad’ og ’Homeland’.
Man forestiller sig følgende vellykkede pitch fra seriens skabere Damon Lindelof og Tom Perrotta: En by befinder sig i kaos, efter to procent af verdens befolkning er forsvundet.
Den slags præmisser udfoldes ofte på bekostning af karaktererne, som i ’Jericho’, ’Under the Dome’ og ’Flashforward’. Men her skiller ’The Leftovers’ sig ud, og det fører os til næste punkt.
2. Enigmatiske karakterer
Et genkommende kritikpunkt af serien er, at flere af karaktererne handler uforståeligt og er komplet ufascinerende. Øh – kom igen?
Muligvis rummer Justin Therouxs register ikke tiltrækkelig spændvidde til at bære serien alene som den sammenbidte politimand, der prøver at holde sammen på sig selv og sine omgivelser. Men kritikken synes at falde helt til jorden i forhold til tre af seriens mest betydningsfulde karakterer.
Præsten Matt Jamison (Christopher Eccleston), der på den ene side er velmendende, men på den anden side går til yderligheder for at bevise, at ikke alle de forsvundne mennesker var de rene helgener, og den sekterisk okkulte Wayne (Paterson Joseph), som tilsyneladende kan frelse folk alene ved en krammer, er regulære scene stealers.
Men seriens mest dragende karakter er Nora Durst (Carrie Coon), der har mistet hele sin familie under ’The Departure’. Hendes følelsesliv er lidt af en gåde (hvordan ville man i øvrigt selv reagere, hvis hele ens familie forsvandt uden forklaring?), hvilket den uprøvede Coon, som også snart kan ses i en vigtig birolle i David Finchers ’Kvinden der forsvandt’, forløser med underspillet ro.
Og hvorfor hyrer hun prostituerede til at skyde sig, mens hun er iklædt en skudsikker vest? Her er et menneske med meget mere på spil end gennemsnittet af tv-serie-karakterer.
3. Fortællemæssigt mod
’Breaking Bad’ prøvede med afsnittet ’The Fly’ noget anderledes. Al plotudvikling blev sat på pause for at bruge et helt afsnit på at lade Walt og Jesse jagte en sejlivet flue i deres toptunede meth-laboratorie. Resultatet delte vandene, men var mildest talt besnærende. ’The Leftovers’ gør noget lignende, blot mere konsekvent.
Det mest vægtige handlingsforløb i serien fokuserer på den splittede Garvey-familie (ud over Justin Therouxs politimand hans hustru, spillet af Amy Brenneman, og deres to næsten-voksne børn), men flere hele afsnit i første sæson synes komplet at ignorere dette faktum.
Allerede i tredje afsnit (’Two Boats and a Helicopter’) springer handlingskæden af den ellers velsmurte Garvey-fortælling. Hele afsnittet følger nemlig byens voldsomt pressede præst med en insisteren, der er på højde med ’The Sopranos’ fortællemæssige landvindinger.
Sikke et mod så tidligt i forløbet.
Titelsekvens og dragende mystik: Se de sidste tre ’The Leftovers’-styrker på næste side.
4. Titelsekvensen
Med tv-seriernes stigende popularitet er niveauet af titelsekvenser også steget radikalt, og ’The Leftovers’ er endnu et højdepunkt.
Et art renæssancemaleri, der leder tankerne hen mod Michelangelos bombastiske loft i Det Sixtinske Kapel, vækkes til live. Forskellige mennesker – kvinder, spædbørn, homoseksuelle – suges op mod himlen til underskøn cellomusik og kirkekor, mens de efterladte ser rædselsslagne til.
Manden bag, den kinesiskfødte Garson Yu, har tidligere designet den lige så dramatiske titelsekvens til ’The Walking Dead’. Og Max Richters kompositioner giver en højtidelig, men stærkt stemningsfyldt klangbund under serien.
Se vores liste over de 10 bedste her, vel at mærke før ’The Leftovers’.
5. ’The Guilty Remnant’
Hvis man trækker Skyler fra ’Breaking Bad’ ud af ligningen, har nyere tv-historie velsagtens ikke skabt en så dybt irriterende karakter, som det er tilfældet i ’The Leftovers’. Skrev jeg én? Jeg mente flere!
De er alle medlemmer af den hvidklædte, tavse og storrygende sekt ’The Guilty Remnant’. Fra den dobbeltmoralske Patti, over den fedladne Gladys, til en frelst Laurie Garvey (Amy Brenneman). Og Liv Tylers botoxpumpede Meg Abbott, don’t get me started!
Men der er en mening med galskaben. Jovist er de irriterende, men det er også pointen. Alle i byen Mapleton er voldsomt chikanerede af sekten, og det afspejles formidabelt: Vi forstår deres had dybt ind i sjælen.
Uden at spoile kan det afsløres, at en af disse ’Guilty Remnants’ lider en udpenslet, frastødende død, der virkelig sætter ens eget moralsæt på prøve.
6. Den mystiske baggrund
Nøjagtigt som i hovedforfatter Damon Lindelofs elskede og hadede maratonserie ’Lost’ er der en række voldsomt mystiske og måske-religiøse hændelser i spil her. Det er selvsagt et element, der deler vandene.
Men bare fordi flere af seriens karakterer forsøger at forstå ’The Departure’ via en pseudoreligiøs new-age-forklaring, betyder det ikke, at seriens ærinde er at snige en Jehovas Vidne-morale ind ad bagdøren. Moralen i ’Game of Thrones’ er jo heller ikke, at voldtægt er godt, bare fordi mange af karaktererne praktiserer det.
Seriens hovedinteresse synes i stedet at være en omfattende undersøgelse af, hvordan vidt forskellige mennesker reagerer i en udtalt bizar og ubegribelig situation. Det er næppe urealistisk, at mange ville vende sig mod religion i forskellige former og udtryk. Den mystiske hændelse fungerer glimrende som ulmende klangbund til det egentlige drama, og det er en præmis, som man kan købe eller lade være. Nøjagtigt lige som i alle andre-sci-fi-fortællinger.
Læs også: Anmeldelse af ‘The Leftovers’ ud fra første afsnit
Læs også: Interview –Liv Tyler fandt sin indre vrede i ‘The Leftovers’
Læs også: Interview – for første gang har man lyst til at hade Amy Brenneman