10. James Franco
Som skuespiller:
Den hyperaktive James Franco startede sin skuespilkarriere i en tidlig alder, hvor han blandt andet vakte James Dean til live. Det blev dog i rollen som Harry Osborn i Sam Raimis ’Spider-Man’-film, der for alvor gjorde ham til et kendt ansigt.
Siden da har han ikke løftet foden fra speederen med sine roller i ’Milk’, ’Pineapple Express’, 127 Hours’, ’Abernes planet: Oprindelsen’ og ’Spring Breakers’.
Sideløbende med sine mange roller har han færdiggjort sin uddannelse på New York University, underviser nu på University of California, har haft udstillinger i sit navn på forskellige museer og udgivet novellesamlingen ’Palo Alto’.
Som instruktør:
At multitalentet ligeledes har taget springet om bag kameraet, kan derfor næppe komme som en overraskelse. Her har han særligt fokuseret på bogfilmatiseringer, blandt andre af William Faulkners ’As I Lay Dying’ og ’The Sound of Fury’.
At have så mange bolde i luften er dog ikke altid positivt. James Franco er blevet kritiseret for ikke at komme i dybden med sine værker. Ikke desto mindre fortjener hans ambitiøse forsøg med litteraturens store forfattere anerkendelse. Bedøm selv hans instruktørtalent i denne ekstremt forstyrrede kortfilm med Michael Shannon her.
9. Casey Affleck
Som skuespiller:
Det havde stået på mindre roller længe, eksempelvis i ’Good Will Hunting’ og ’Ocean’s Eleven’, før Casey Affleck endelig fik sit fortjente skuespilgennembrud i westernfilmen med den krøllede titel ’Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford’, hvor han udspillede selveste Brad Pitt med sin stærke præstation, og i Ben Afflecks ’Gone Baby Gone’ fra samme år. Casey trådte dermed ud af sin storebror skygge.
Som instruktør:
Casey kunne dog alligevel ikke lade være med at gå i Bens fodspor, da han et par år efter storebrorens instruktørdebut selv debuterede med sin mockumentary ’I’m Still Here’. Filmen tog alle ved næsen, da den fulgte Joaquin Phoenix’ pension fra filmbranchen og jagt mod musikdrømmene. I mere end et år fulgte Casey i fødderne på vennen Phoenix, der rappede og indtog natklubber, mens de amerikanske medier dækkede begivenhederne fra sidelinjen.
Selvom filmens mål (at vise celebritykulturens overfladiske og manipulerende side) ikke er videre nyskabende, så reddes filmen af den nærværende og indlevende Joaquin Phoenix og af de mange morsomme reaktioner fra hiphoppere som P Diddy, der forholder sig til Phoenix’ drøm.
Casey Affleck er dog først og fremmest skuespiller, og han har da heller ikke instrueret flere film siden. Men ’I’m Still Here’ er væsentlig som en slags slags comeback til Joaquin Phoenix, der siden hen har indtaget sine roller med en hidtil uset stærk intensitet.
8. Zach Braff
Som skuespiller:
Zach Braff huskes stadig bedst for sin karismatiske og klodsede JD i komedieserien ’Scrubs’. Serien blev en stor succes med sin slapstick-humor, surrealistiske dagdrømmesekvenser og fine behandling af tunge emner.
Braff formåede at balancere på en tynd linje mellem det melankolske og det tegnserieagtige – en kombination, han brugte som springbræt til at få støtte til sin debutfilm ’Garden State’.
Som instruktør:
’Garden State’ gjorde Natalie Portman til enhver spirende hipsters våde drøm og ramte – ligesom ’Scrubs’ – tilværelsens ulidelige lethed på kornet.
Men selvom ’Garden State’ blev en stor succes og næsten fik kultstatus i visse kredse, skulle der gå 10 år, før det lykkedes Braff at få støtte til sin næste film, ’Wish I Was Here’. Det er på mange måder en åndelig opfølger til ’Garden State’, men ifølge de amerikanske anmeldere falder igennem nettet – måske fordi vi siden debutfilmen har set et utal af amerikanske indiefilm, der fortæller om den svære kærlighed og småneurotiske mænd, som har svært ved at finde deres plads i verden.
7. Julie Delpy
Som skuespiller:
Fra fransk skuespilleråbenbaring – blandt andet i Kieslowskis mesterlige trefarver-trilogi samt i Jean Luc-Godards ’The Détective’ – til stjerne i den amerikanske filmundergrund. Allerede i en alder af 20 år havde Julie Delpy arbejdet sammen med flere af Europas største instruktører, hvilket blev springbrættet til Richard Linklaters ’Before Sunrise’, der med sine efterfølgere ’Before Sunset’ og ’Before Midnight’ er blevet filmhistoriens mest omfattende kærlighedsfortælling.
Som instruktør:
Med en filmuddannelse fra Tisch School of the Arts er det ikke så underligt, at Delpy selv tog springet om bag kameraet. Slægtskabet med ’Boyhood’-aktuelle Linklater ses tydeligt – særligt i hendes ’2 Days in Paris’ og ’2 Days in New York’ med deres intime univers og navlepillerdialog i storbyens gader.
Delpy har altså elegant taget springet om bag kameraet og formår at bruge sin humor og charme både som skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør.
6. Tommy Lee Jones
Som skuespiller:
Med 76 krediterede roller er Tommy Lee Jones en garvet herre foran kameraet. Hans nærværende ansigt, dybe, tillidsfulde stemme og rollerne som hård hund har givet os intense præstationer i blandt andre ’No Country for Old Men’, ’Men in Black’-filmene og ’Flygtningen’.
Som instruktør:
Man kan ikke lære en gammel hund nye kunster, siger ordsproget, men i Tommy Lee Jones’ tilfælde er det langt fra sandheden. Han debuterede som instruktør i 2005 i en alder af 59 år med filmen ’The Three Burials of Melquiades Estrada’: En glimrende western, hvor han endnu engang kan ses som hård sherif med blødt hjerte.
Jones har det bedst under en cowboyhat, hvor han ikke skal underspille sin Texas-accent. I år er han tilbage i samme stil med sit andet forsøg som skuespiller-instruktør med filmen ’The Homesman’, der får premiere herhjemme til december.
5. Thomas McCarthy
Som skuespiller:
Thomas McCarthy er måske ikke umiddelbart et kendt navn, til trods for at han har ladet sig instruere af folk som Roland Emmerich og Clint Eastwood. Han har haft mindre roller i ’Meet the Parents’, ’Syriana’, ’Flags of Our Fathers’ og tv-serien ’The Wire’.
Som instruktør:
Den anerkendelse, han måske ikke har fået foran kameraet, er han dog begyndt at få bag kameraet. Det er nemt at afskrive hans debutfilm ’The Station Agent’ om den indadvendte dværg, Fin, der beboer en forladt togstation, mens han forelsker sig i en kvinde og bliver venner med en hotdog-sælgende mand. Men under den fjollede præmis ligger en hjertevarm fortælling båret af solide karakterskuespillere.
McCarthy fulgte op med ’The Visitor’ og ’Win Win’, der begge havde et langt liv på festivaler. Vi håber derfor på, at han bruger mindre tid på sine småroller og mere tid på at pleje sin karriere på den amerikanske indiescene.
4. Sean Penn
Som skuespiller:
Sean Penn blev født ind i film- og tv-branchen, da han medvirkede som statist i ’Det lille hus på prærien’, som hans far instruerede flere afsnit af. Som klassens rod frigjorde Sean Penn sig dog tidligt fra farens instruktørkarriere og gjorde opmærksom på sig selv, da han giftede sig med Madonna.
Hans skuespil kunne heldigvis leve op til hans vilde persona, hvilket han beviste i ’Fanget af fortiden’, hvor han gav Al Pacino kamp til stregen, og siden da har han slået det fast med film som ’Dead Man Walking’, ’I Am Sam’, ’Mystic River’ og ’Milk’.
Som instruktør:
Når man kommer med sin far på arbejde – et arbejde, der involverer instruktion af en af samtidens største serier – så er det næppe en overraskelse, når man selv sætter sig i instruktørstolen.
Han debuterede i 1991 med ’The Indian Runner’, der er baseret på en Bruce Springsteen-sang. Det blev dog især med ’Into the Wild’, at han fik et mainstreamgennembrud, der gik i hjerterne på alle, der har haft bare den mindste drøm om at smide sine penge i skraldespanden og rejse ud i vildmarken.
3. Sarah Polley
Som skuespiller:
Fra uskyldig barneskuespiller til blodig sygeplejerske i ’Dawn of the Dead’. Med sin først tv-rolle som seksårig har Sarah Polley tilbragt det meste af sit liv foran kameraet. Det store gennembrud kom som teenager i Atom Egoyans mesterværk ’The Sweet Hereafter’, og allerede i en ganske ung alder var hun blevet instrueret af folk som Terry Gilliam, David Cronenberg og Zack Snyder.
Som instruktør:
Måske er det netop fra samarbejdet med disse anerkendte instruktører, at hun har suget til sig i en grad, at hun hurtigt har etableret sig som en overbevisende instruktør. I 2006 debuterede hun med ’Away with Her’, der blev nomineret til to Oscars. Og hun fulgte op med den uglamourøse kærlighedsfortælling ’Take This Waltz’ med Seth Rogen og Michelle Williams.
I 2012 kulminerede hendes instruktørkarriere med den dybt personlige ’Stories We Tell’, hvor hun ikke alene leger med dokumentarfilmens udtryksformer, men også får gravet sig langt ind i sin egen families hemmeligheder.
Filmen vandt fortjent en lang række priser og fastslår, at Polley er mindst lige så charmerende en fortæller bag kameraet, som hun er foran.
2. Ben Affleck
Som skuespiller:
Ben Affleck startede sin skuespilkarriere som 11-årig og blev siden en moden manuskriptforfatter med ’Good Will Hunting’. Det blev dog hurtigt efterfulgt af en forfaldsperiode med uheldige rollevalg og som ugebladenes ene halvdel i ’Bennifer’-romancen. Heldigvis har han kompenseret med en ambitiøs instruktørkarriere.
Som instruktør:
Ben Affleck afløste sine roller som førsteelsker i sløje komedier, da han instruerede sin første film: Den intense thriller ’Gone Baby Gone’, der ikke bare leger katten-efter-musen, men også stiller væsentlige spørgsmål om det amerikanske samfund og er en nærværende skildring af det lave middelklassemiljø i Boston.
Affleck fortsatte sin rejse som instruktør med den lidt rodede ’The Town’ og lavede i 2012 hattrick med den Oscar-vindende ’Argo’. Det talent og de forventninger, Ben Affleck plantede med ’Good Will Hunting’, blev altså forløst, særligt med ’Argo’, hvor han tilmed fungerede fint foran kameraet. Fortsætter han i den stil, vil man måske fuldstændigt glemme ’Gigli’ og ’Pearl Harbor’.
1. George Clooney
Som skuespiller:
Fra det amerikanske syd (’O Brother, Where Art Thou?’) til det store verdensrum (’Gravity’), fra en hurtigtalende ræv (’Fantastic Mr. Fox’) til en følelseskold lejemorder (’The American’) og en mand på randen af sammenbrud (’The Descendants’): Hvis man troede, at lægen fra ’Skadestuen’ var ren charme og overflade, så har George Clooney flere gange bevist det modsatte.
Som instruktør:
Men hvis hans lange liste af stærke roller ikke er nok, så overbeviste hans instruktørdebut, ’Confessions of a Dangerous Mind’ og siden den sort-hvide ’Good Night, and Good Luck’, at han også har sans for glimrende politiske thrillers.
For det brede publikum vil han nok altid først og fremmest være kendt som skuespiller, men ikke desto mindre er han den eneste person i historien, der har modtaget en Oscar-nominering i seks forskelige kategorier: Bedste hovedrolle, bedste birolle, bedste instruktør, bedste producer, bedste manuskriptforfatter og bedste adapteret manuskript.
Det er svært ikke at få mindreværdskomplekser over hans CV, men han er (heldigvis) ikke perfekt. Tænk bare på ’Batman & Robin’ og ’Leatherheads’.
Læs også: Fra komiker til tv-serie: Hvem klarede springet?
Læs også: Anmeldelse af ‘Den usynlige kvinde’