Ni sjove skuespillere, der fandt deres mørke side – og én, der fejlede

Den tidligere sitcom-funny guy Ryan Reynolds imponerer i den aktuelle ’The Captive’. Han følger i kølvandet på de her prominente skuespillere, der i nyere tid har vist, at grænsen mellem komik og tragik er hårfin.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Jim Carrey

Hvis man ikke er så historisk velbevandret, at man kan huske Jerry Lewis, er Jim Carrey nok den første, de fleste tænker på, når snakken falder på skuespillere, der tog et radikalt spring fra rendyrket komik til alvorstung dramatik. Carrey startede karrieren i 80’erne, men fik hul igennem til komedieverden med sin triple threat i form af ’Ace Ventura’, ’The Mask’ og ’Dum og dummere’, der alle kom i 1994 (!). Han insisterede dog på ikke at blive sat i bås som verdens mest kendte gummiansigt og bevægede sig hurtigt videre til mere dramatiske roller.

Interessant er ’The Cable Guy’ fra 1996, instrueret af Ben Stiller, der måske nok er en slags komedie, men som viser Carrey i en dødsensalvorlig rolle som yderst pågående elektriker. Filmen og hans præstation blev misforstået i samtiden, hvor man havde svært ved at vende sig til, at Carrey droppede slapsticken. Men canadieren viste, at han havde en dyster side, som brændte igennem på lærredet.

Siden fulgte lige så dramatiske roller i mest fremtrædende ’The Truman Show’, ’Evigt solskin i et pletfrit sind’ og ’The Number 23’. De seneste år er han dog vendt tilbage til de komiske roller, hvilket den kommende ’Dum og dummere 2’ i den grad er beviset på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Robin Williams

Husker folk overhovedet Robin Williams som en komisk skuespiller mere? Tragisk afdøde Williams befandt sig bedre i spændingsfeltet mellem humor og alvor end de fleste. Han var simpelthen inkarnationen af klovnen, der græder bag masken, hvilket netop – sammen med det grundlæggende overraskelsesmoment – er grunden til, at komikere ofte er spændende valg til tunge roller som sindssyge eller bare sørgelige mennesker.

Williams startede som stand-up-komiker og fik sit gennembrud i sitcom’en ’Mork & Mindy’, men vekslede siden skiftevis mellem komiske og dramatiske projekter og var som oftest både sjov og seriøs i sine roller.

De mere alvorlige roller tæller som bekendt ’Døde poeters klub’ og ’Good Will Hunting’, men da han ofte var en karismatisk humørspreder, var det ekstra effektivt, når han vendte sin dystre side ud af i ’Imsomnia’ og ikke mindst ’One Hour Photo’, hvor han spillede en asocial og afstumpet psykopat.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Bill Murray

Bill Murray bevæger sig, ligesom Robin Williams, ubesværet i spændingsfeltet mellem komedie og drama. Faktisk virker det til, at det ikke har den store betydning, om han sættes til det ene eller det andet, og hans deadpan-naturlighed er da også ofte med til at udviske skellet mellem alvor og komik.

Sådan har det dog ikke altid været, for i 80’erne var Murray kendt som en udpræget komisk skuespiller, der siden blev en af Hollywoods mest respekterede skuespillere, ja, nærmest et brand i sig selv med sine sørgmodige øjne og let desillusionerede udstråling, som han har givet prøver på i alt fra ’Lost in Translation’ til ’Groundhog Day’.

Det har dog især været Wes Anderson, som har forstået de eksistentielle dybder i Murrays spil, og han er derfor blevet hofskuespiller i Andersons skæve, pastelfarvede univers med optrædener i samtlige af texanerens spillefilm siden ’Rushmore’ fra 1998. Modsat Carrey og Williams er han dog stadig morsom i alle sine roller – måske fordi han ikke kan lade være – men det kunne være interessant at se ham i en fuldtonet psykopatisk rolle.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Patton Oswalt

Patton Oswalt er noget så sjældent som en aktiv stand-up-komiker, hvis filmografi tæller lige så mange seriøse som komiske roller. Blandt mange er han nok stadig bedst kendt som Spence i ’Kongen af Queens’ og efterfølgende for gæsteroller i utallige tv-serier, både komiske og dramatiske. Især skal hans præstation som den sympatiske, men lidt sørgelige konstabel Bob Sweeney i fjerde sæson af ’Justified’ fremhæves, en af seriens bedste karakterer.

På film har han i den dramatiske boldgade særligt gjort sig bemærket som ølentusiast med ar på krop og sjæl over for Charlize Theron i ’Young Adult’ fra 2011. Det var næste samarbejde mellem instruktør Jason Reitman og manuskriptforfatter Diablo Cody efter succesen med ’Juno’, og selvom ’Juno’ havde en dramatisk præmis, var ’Young Adult’ langt mere seriøs i sit portræt af to ødelagte mennesker, der hjalp hinanden videre i livet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Adam Sandler

Adam Sandlers årlige komediepræstation er hadeobjekt nummer et hos anmeldere over hele verden. Han er fast inventar ved Razzie-uddelingen, der hvert år hylder de værste film og præstationer i årets løb, og her har han ’vundet’ for sit skuespil i ’Big Daddy’, ’Jack and Jill’ og ’That’s My Boy’.

Så meget desto mere fantastisk er det, at Sandler også har dristet sig til at prøve mere dramatiske roller af – og at store, visionære instruktører har haft blik for ham. Endnu mere fantastisk er det, at det faktisk har været med succes indtil flere gange.

Mange undrede sig, da P.T. Anderson castede manden bag ’Billy Madison’ og ’Happy Gilmore’ i sit komediedrama fra 2002, ’Punch-Drunk Love’. Han så dog rigtigt, da filmen ikke bare er en skæg bagatel i mesterauteurens ouevre, men – sammen med førnævnte ’Evigt solskin i et pletfrit sind’ – en af de bedste romantiske komedier i nyere tid.

Sandler har også bevæget sig i mere seriøst territorium siden, og særligt fremhæves skal Judd Apatows film med den i denne sammenhæng paradoksale titel ’Funny People’. Her spiller Sandler selvironisk op mod sin egen persona som falleret komiker. Snart kan vi se ham i Jason Reitmans nyeste film, den ligeledes dystre ’Men, Women & Children’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Sandra Bullock

Der er vist ikke nogen, der ved deres fulde fem direkte ville karakterisere Sandra Bullock som decideret komiker, men hun har bevæget sig mere mellem komedie og drama end de fleste andre prominente kvinder i Hollywood. Og efter en årrække i kølvandet på gennembruddet med ’Speed’ i 1994, hvor hun mest var kendt for letbenede romcoms, har hun de senere år taget et tilsvarende spring mod større alvor som mange af de andre på listen.

I 2004 havde hun sin mest dramatiske rolle til dato i Paul Haggis’ Oscar-vinder ’Crash’, en multiprotagonistrejse rundt i Los Angeles’ gader. Cirka samtidig medvirkede hun i den knapt så kritisk hyldedee opfølger til ’Agent Catwalk’, en dobbeltstrategi, hun faktisk har fulgt siden.

Sandra Bullock har således vundet en Oscar og en Razzie samme år, ganske vist for sin præstation i to forskellige roller. Hun hentede filmverdens mest prestigiøse pris hjem for sit portræt af en sympatisk adoptivmor i ’The Blind Side’, samme år som hun fik stinkerprisen for sit arbejde over for Bradley Cooper i ’All About Steve’. Også 2013 bød på én dramatisk og én humoristisk film, denne gang med større succes i begge lejre: ’Gravity’ og ’The Heat’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jamie Foxx

Mange vil nok primært forbinde Jamie Foxx med hans dramatiske roller, men gennembruddet kom med komedieserien ’The Jamie Foxx Show’, der løb over fem sæsoner og 100 afsnit.

Hans første højdepunkt som seriøs skuespiller kom over for en anden mand med omtrent samme karrierevej, Will Smith, i boksedramaet ’Ali’, hvor Smith tog sig af den ikoniske titelrolle, og Foxx var i ringhjørnet. Der gik dog ikke længe, før Foxx var klar til selv at trække i tøjet som en af afroamerikansk histories største personligheder, Ray Charles, i ’Ray’ fra 2005. Hans præstation som den blinde musiker sikrede ham både en Oscar og en Golden Globe, og derfra kunne Foxx gøre, hvad han ville. Hans måske bedste rolle i et drama er dog måske fortsat som taxachauffør i ’Collateral’ fra 2004.

Efter gennembruddet fulgte en ujævn bunke film af både dramatisk og komisk karakter, indtil Quentin Tarantino gav ham den berømte Tarannaisance i en rolle, der fornemt inkorporerede både humor og dødsensalvor, som hævneren Django i ’Django Unchained’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Ben Stiller

Ben Stiller har været en af verdens mest populære komiske skuespillere, siden han brød igennem med film som ’Vild med Mary’ og ’Meet the Parents’. Han har siden både skrevet, instrueret og spillet hovedrollen i nogle af nyere tids sjoveste film, heriblandt ’Tropic Thunder’. Han også dog har været tilknyttet film af knap så høj kvalitet, og i 2010 kom eksempelvis tredje film i rækken om Gaylord Focker og hans (sviger)forældre. Desværre.

Til gengæld spillede han samme år en anden titelkarakter, Roger Greenberg, i Noah Baumbachs indie-komediedrama ’Greenberg’. Her gik han Adam Sandler i bedene og fremviste en sjældent eksponeret tæft for det omhyggelige og nedtonede skuespil, der gav karakteren en menneskelig dybde. Man kan kun formode, at samarbejdet med Baumbach igen bærer frugt, når Stiller har en hovedrolle i Baumbachs nyeste, den anmelderroste ’While We’re Young’, som heldigvis er købt til hjem til de danske biografer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Steve Carell

Steve Carell brød først igennem som utroligt morsom korrespondent på ’The Daily Show’ for senere at spille hysterisk morsom chef i ’The Office’. Sideløbende lagde han også i ovnen til en filmkarriere med biroller i ’Anchorman’ og ’Bruce den almægtige’, men filmgennembruddet kom for alvor med Judd Apatows ’The 40 Year Old Virgin’ fra samme år, som ’The Office’ startede, i 2005.

Den blev fulgt op af mindre vellykkede komedier som ’Get Smart’ og ’Date Night’, men også roller i film med mere dramatisk dybde som ’Min brors kæreste’ og ’Little Miss Sunshine’, hvor han spiller en homoseksuel, suicidal Proust-ekspert. Hans helt store dramatiske gennembrud har vi dog stadig til gode i Danmark, da ’Foxcatcher’ får premiere den 22. januar næste år. Her spiller Carell en gennemført utiltalende rigmand over for Channing Tatum og Mark Ruffalo, og han lægger i dén grad ansigtet (læs: næsen) i nye folder. Læs stort interview med Steve Carell om rollen i den kommende december-udgave af Soundvenue.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ham der fejlede: Will Ferrell

Trods alle disse succeshistorier er det dog langt fra altid dømt til at gå godt, når sjove mænd og kvinder prøver at lægge ansigtet i seriøse folder. Og det er Will Ferrell et levende eksempel på. Verdens måske sjoveste nulevende mand kropsliggjorde udtrykket om skomageren og sin læst, da han i 2010 spillede alkoholikeren Nick Halsey i ’Everything Must Go’. Han er utroværdig som manden, der mister både job og kone, og så hjælper det ikke, at filmen i det hele taget er klicheramt.

At Will Ferrell på daværende tidspunkt følte, at han kunne gå på vandet, kan man næsten ikke forklejne ham. Han havde kort forinden høstet store komiske succeser med film som ’Step Brothers’ og ’The Other Guys’, ligesom han i 2006 faktisk også havde en fin, halvdramatisk rolle som skattemanden Harold Crick, der hørte Emma Thompsons stemme i sit hoved i ’Stranger Than Fiction’.

Man kan dog stadig håbe på, at det helt rigtig manuskript dukker op, så vi engang får at se Will Ferrell i en vellykket totalt usjov rolle.

Læs også: Fra komiker til tv-serie: Hvem klarede springet?

Læs også: Will Ferrells geni gennem 11 overrumplende klip

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af