Her er årets bedste udenlandske film, top 20-11

Her i december kårer vi årets bedste tv-serier (top 20-11 og top 10-1) og film. På denne 20-11-filmliste finder vi både Wes Anderson og årets Oscar-vinder. Se også årets bedste danske film HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

20. ’Girlhood’
Instruktør: Céline Sciamma

Et portræt af hårdkogte piger i ghettoen behøver ikke være gråt, grimt og deprimeret fra ende til anden. Det viser franske Céline Sciamma i filmen om teenageren Marieme og den pigebande, hun bliver en del af for at undslippe sit plagede hjem med en hårdhændet far og fraværende mor. Det er en farverig, stiliseret hyldest til de rå, men også kærlige tøser, og scenen, hvor de i deres stiveste puds danser til Rihannas ’Diamonds’ i fuld længde på et hotelværelse, er simpelthen en af årets bedste.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

19. ’To dage, en nat’
Instruktør: Jean-Pierre & Luc Dardenne

De belgiske instruktørbrødre dyrker en uhørt nærværende autenticitet i deres film som de to Guldpalmevindere ’Rosetta’ og ’Barnet’. Og derfor var det stærkt overraskende, da de castede fransk films største stjerne, Marion Cotillard, til hovedrollen i ’2 dage, 1 nat’. Men de fik skrællet al stjernestøv af Cotillard, der overbeviser som den nedslidte vinde, der kæmper for at beholde sit job ved at overtale sine kollegaer til at afstå fra deres årlige bonus. En gribende og dybt relevant film om den økonomiske krises konsekvenser for helt almindelige mennesker.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

18. ’Nightcrawler’
Instruktør: Dan Gilroy

Jake Gyllenhaal leverede karrierens vel nok allerstærkeste præstation som særlingen Lou Bloom, der med lys og lygte leder efter et job og ender som talentfuld ambulancejæger, der sælger optagelser fra Los Angeles’ ulykkessteder videre til grådige tv-stationer.

Lou er et årvågent, nysgerrigt dyr, der suger til sig fra den kyniske regelbog i spillet om den amerikanske drøm. Hans mangel på empati og sociale kompetencer gør ham samtidig til et livsfarligt rovdyr, hvis grænseløshed langsomt udfoldes for publikum. Så mens filmens mediekritik føles lidt slidt, konstruerede Dan Gilroy med sin debutfilm en af filmsæsonens stærkeste karakterskildringer. Et uhyggeligt spejl af et patologisk samfund.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

17. ’12 Years a Slave’
Instruktør: Steve McQueen

Vinderen af årets Oscar for bedste film gik til Steve McQueens ambitiøse slavedrama, og det var absolut ikke en af de værste ’bedste film’-vindere gennem tiden. For nok var den storladen og seriøs, men den var ikke pladdersentimentalt pædagogisk. McQueen skaber fortællinger med et konsekvent og personligt filmsprog, hvor især de lange indstillinger giver et råt og ufiltreret nærvær. Og så kommer man ikke uden om, at ’12 Years a Slave’ øjeblikkeligt skrev sig ind som en uomgængelig film i amerikansk kulturhistorie, ikke mindst aktualiseret af raceurolighederne i Ferguson.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

16. ’Enough Said’
Instruktør: Nicole Holofcener

Den romantiske komedie bliver ofte set ned på som genre. Men faktisk er det en stor kunst at kunne lave en romcom, der både er oprigtigt sjov, intelligent rørende og tilstrækkeligt uforudsigelig uden at forfalde til meta-jokes og selvironi. Og en sådan god – faktisk fremragende – romcom er ’Enough Said’, hvor især Julia Louis-Dreyfus og James Gandolfini brillerer som de to fraskilte, midaldrende mennesker, som med lidt held og visse kompromisser kan finde en uperfekt kærlighed i hinanden. En film med ægte livsvisdom, præcis komisk timing og en perlerække af veloplagte biroller inkarneret af folk som Toni Colette, Ben Falcone, Catherine Keener og Tavi Gevinson.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. ‘Vi er de bedste’
Instruktør: Lukas Moodysson

Det gjorde godt helt ud i fingerspidserne at se svenske Lukas Moodysson vende tilbage til det ømme og hjertevarme blik for teenageliv, han demonstrerede i gennembruddet ‘Fucking Åmål’. I sin nye, knaldcharmerende film vender han kameraet mod tre preteen-outsidertøser og deres punkband i fattig-80’ernes Stockholm. Pigerne er mesterligt instrueret, og man får sangen ‘Sex noll två’ på hjernen i månedsvis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. ‘The Grand Budapest Hotel’
Instruktør: Wes Anderson

Virtuose Wes Anderson agerer atter dukkefører i sin mest pertentligt konstruerede og boblende fantasifulde fortælling til dato om et dekadent østeuropæisk hotel og de ildestedte karakterer, der passerer igennem det i de mørkere dele af det 20. århundrede. Onde fascister, korrupte arvinger, hårdhudede håndlangere og renhjertede unge arrangeres som figurer på instruktørens filmiske flødeskumskage, indpakkes i æske og snøres stramt – stramt! – til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. ‘The Wolf of Wall Street’
Instruktør: Martin Scorsese

Er Scorseses film om Wall Street-milliardæren Jordan Belfort en apologi for amoralsk opførsel? Det mente mange, da ‘The Wolf of Wall Street’ ramte biograferne. Men tænk selv, peeps! Nyd filmen som den tour de force i rytme, klipning og fortælleenergi, den er. Og sammenlign med en anden af årets film, den beslægtede ‘American Hustle’, der pruster som en rusten Trabant ved siden af Scorseses Ferrari.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. ‘Snowpiercer’
Instruktør: Bong Joon-ho

Med ‘Her’, ‘Under the Skin’, (første halvdel af) ‘Interstellar’ og Bong Joon-hos første engelsksprogede film har det været et stærkt år for sci-fi. Filmen om et voldeligt klasseoprør i det lyntog, hvor resterne af menneskeheden holder sig varme, mens en ny istid raser udenfor, er et rasende underholdende stykke action-satire, der slår fast, at den sydkoreanske instruktør hører til i verdenseliten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. ‘Winter Sleep’
Instruktør: Nuri Bilge Ceylan

Med den tre timer lange snakkefilm om den pensionerede skuespiller Aydin i en tyrkisk bjerglandsby vandt Nuri Bilge Ceylan Guldpalmen på Cannes-festivalen i maj. Og væbner man sig med tålmodighed, er udbyttet da også stort. Aydin er på overfladen humanistisk og hjertevarm, men langsomt skræller filmen lagene af og udstiller hans destruktive bedreværd. En intellektuel sværvægter fortalt i monumentalt meditative billeder.

Læs også: Lyt til Soundvenue Filmcast om ‘Force Majeure’, rædselsår for dansk film, skandaløst Sony-læk, Comedy Central m.m.

Læs også: Årets bedste film, 10-1

Læs også: Årets bedste tv-serier, top 10-1

Læs også: Årets bedste tv-serier, top 20-11

Læs også: Filmårets 10 største bommerter

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af