Meryl Streep
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Ifølge statistikken får Streep en Oscar, hver sjette gang hun er nomineret, og det betyder, at vi minimum skal frem til 2019, før hun næste gang vinder – hvis statistikken altså holder. Og det tror jeg, den gør i denne omgang. Streep har vundet tre Oscars, et magisk nummer for skuespillere. Kun Katherine Hepburn har vundet flere, og selvom Streep med stor sandsynlighed nok skal få hentet Hepburn, så vil det være så stor en ting, at der skal mere end en syngende heks til, før Streep skriver sig ind i historien«.
Vinderchancer: 3 % – chanceløs
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»And here we go again… Man har set mønsteret så mange gange før: La Streep bliver nomineret for endnu en manieret showstopper af en rolle, hvorefter hun relegeres til status som bisidder ved selve showet, mens man nærmest kan mærke det kollektive hovedbrud sætte ind: ’Hvorfor var det nu lige vi nominerede hende igen? For den her rolle?’ Denne gang er Meryl en heks i Sondheims postmoderne syntese af populære eventyr og myter. Næste år vil hun blive nomineret for 20. gang…«
Vinderchancer: 0 % – selv heksemagi preller af…
Keira Knightley
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Siden hun brød igennem i ’Bend it Like Beckham’, er det kun gået fremad for Knightley, og i en alder af 29 år har hun opnået sin anden Oscar-nominering. Rollen i ’The Imitation Game’ har givet hende en fin mængde nomineringer hos kritikerne, men ikke helt så mange, som det kræver at ramme favoritværdigheden. Det kan tale til hendes fordel, at hun har givet en god præstation i ’Begin Again’, som også er Oscar-aktuel (bedste sang), da det kan vinde enkelte stemmer, som er på vippen. Dog er der lidt for mange, der skal vindes over«.
Vinderchancer: 10 % – outsider
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Måske et endnu mere eklatant eksempel på en coattail nomination: Som Benedict Cumberbatchs kvindelige sidekick i den britiske kodebryderenhed under Anden Verdenskrig er Knightley kompetent, men det er næppe en helt så iøjnefaldende præstation som hendes roller i film som ’A Dangerous Method’, ’Atonement’ og ’Anna Karenina’, som hun ikke blev nomineret for i tidligere år. ’The Imitation Game’ er derimod en reel udfordrer i bedste film-kategorien, og det er Knightleys nominering et sikkert udtryk for. Anden gang (hun blev første gang nomineret for ni år siden for ’Pride and Prejudice’) bliver ikke lykkens gang«.
Vinderchancer: 0 % – uden chance
Laura Dern
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»At Laura Dern blev nomineret for sin lille birolle/store cameo i ’Wild’, vidner måske allermest om, at akademiet føler, at de har forsømt hende, siden hun opnåede sin første (og hidtil eneste) nominering for næsten 25 år siden (for ’Rambling Rose’). Dern er en stærk skuespiller med en fragil aura, der emmer af følsomhed og fortrængning, og hun er en populær figur i Hollywood (som datter af Bruce Dern og Diane Ladd). Men selv gode forbindelser kan ikke hente en Oscar-triumf i land for en rolle, der udelukkende er forankret i ’Wild’ som flashbacks i hovedpersonens (Reese Witherspoon) hukommelse«.
Vinderchancer: 1 % – mikroskopisk chance
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Det er 23 år siden, Dern fik sin første og, indtil i år, eneste nominering, og de seneste par år har hun fløjet lidt under radaren. Hendes rolle i ’Wild’ synes jeg personligt heller ikke fortjener en nominering, hvilket folkene bag både Golden Globe og SAG åbenbart var enige i. Hun har heller ikke været nomineret til særligt mange kritikerpriser, så derfor bliver det overordentligt svært for Dern at få sin første Oscar med hjem denne gang«.
Vinderchancer: 7 % – chanceløs
Patricia Arquette
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Det er ikke usædvanligt, at birollekategorierne får en uomgængelig frontrunner, der (for) hurtigt bliver så stærk, at han/hun end ikke kan udfordres (et par eksempler fra de senere år: Mo’nique i ’Precious’, Christopher Plummer i ’Beginners’, Christoph Waltz i ’Inglourious Basterds’, Jared Leto i ’Dallas Buyers Club’). Sådan er det med Arquette for hendes fantastisk nuancerede præstation som Masons mor i ’Boyhood’. Hun har vundet alle vigtige precursors (inklusive SAG), og konkurrencen er – med al respekt – ikke skræmmende. Arquette har allerede overkommet den største hurdle, da akademiet bekræftede, at der er tale om en birolle og ikke en hovedrolle. Hun kan godt begynde at finpudse vindertalen…«
Vinderchancer: 97 % – kommende Oscar-vinder
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Patricia Arquette har, de seneste år, mest gjort sig bemærket i tv-roller, men med ’Boyhood’ er hun for alvor kommet i Oscars søgelys. Sejre ved både Golden Globe og SAG har givet hende ekstra momentum oven på et hav af kritikerpriser. Over de sidste 20 år er der kun seks Oscar-vindere, som ikke også har vundet SAG, og otte, der ikke har vundet Golden Globe (med et par overlap naturligvis). Som jeg ser det ligner det en sikker sejr til Arquette, som måske kan se frem til flere filmroller i de næste par år«.
Vinderchancer: 55 % – storfavorit
Emma Stone
Lars B. Frahm, CPH PIX:
»Stone er en af fremtidens helt store Hollywood-stjerner, og man fornemmer lidt, at akademiet kun har ventet på en undskyldning til at nominere hende. Den har de fået med hendes flotte portræt af den rebelske datter i ’Birdman’. Jeg tvivler dog stærkt på, at det bliver denne gang, hun vinder en Oscar. Hun har godt nok en Golden Globe og SAG-nominering, men tabte begge til Patricia Arquette ligesom det var tilfældet med utallige kritikerpriser. Hendes eneste chance er, at ’Birdman’ vinder så meget momentum, at det kan hive hende med op. Men der skal rigtig meget momentum til«.
Vinderchancer: 25 % – runner up
Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Emma Stone har ét glimrende oscar moment i ’Birdman’, som kan bruges i alle de montagesekvenser, der ledsager begivenheden. Scenen, hvor hun giver sin far (og arbejdsgiver) tørt på i en skarpt eksekveret monolog, er temmelig priceless. Akademiet kan godt lide at sætte fokus på filmbyens unge kvindelige stjerner i birollekategorien, og Stone viser nok dramatisk tæft i rollen som Riggans datter til, at nomineringen kan forsvares. Men det er også det, man i Oscar-jargon kalder for en coattail nomination: En nominering, der lige så meget skyldes den film, den finder sted i, som præstationens overbevisende karakter i sig selv«.
Vinderchancer: 2 % – mikroskopisk chance
Læs hele vores omfattende Oscar-dækning HER.
Lyt til særudgave af Soundvenue Filmcast: Oscar-diskussion med høj nørdefaktor
Læs også: 12 skuespillere, der trænger til en genopstandelse
Lyt til Soundvenue Filmcast: Har en syg høne lagt ‘Mænd og høns’? Lever ‘Better Call Saul’ op til ‘Breaking Bad’?