De mest forbløffende kontroverser fra film- og tv-verden i 2015: Scientology, utroskab og to gange Bond

Der var vrede, bedrag og uigennemtænkte ytringer til overflod i det snart forgangne film- og tv-år. Vi ser tilbage på de mest mindeværdige.

1. John Oliver vs. Danmark

Som spydspids for det politiske satireprogram ‘Last Week Tonight’ rækker John Olivers skarpsyn ud i alle verdenshjørner, og i det forgangne år blev også Danmark indtil flere gange genstand for studieværtens fintunede bullshit-radar.

For var det virkelig nødvendigt at tage livet af dyr for øjnene af mindreårige tilskuere? Mens alverdens medier stillede spørgsmålstegn ved metoderne i Odense Zoo, udlagde John Oliver sit syn på sagen i en fire minutters intensiv satire-revsning, der måske nok gjorde ondt i den danske folkesjæl, men som også var kosteligt morsomt.

Men det var ikke den eneste gang, Danmark blev sat på landkortet af den britiske komiker, for også Inger Støjbergs libanesiske avisannoncer om flygtninge- og migrantvilkår i Danmark satte Olivers pis i kog. Kritikken – der starter 6.45 inde i nedenstående klip – blev ganske vist overskygget af andre europæiske landes præventive flygtningestrategier, men ramte ikke desto mindre midt i mellemgulvet på vores rød-hvide-selvforståelse.

Noget siger os, at John Oliver holder et vågent øje med Danmark. Hvad kan det ikke blive til?

Se flere markante kontroverser fra film- og tv-verden på næste side.

Jennifer Lawrence
2. Jennifer Lawrence vs. uligeløn

Kønsdebatten rasede i Hollywood anno 2015, og en lang række prominente kvindelige stjerner førte an. Men årets mest prominente stemme var nu nok alligevel ‘The Hunger Games’-stjernen Jennifer Lawrence.

I et fyrigt debatindlæg publiceret i Lena Dunhams feministiske internettidsskrift ‘Lenny’ tog Lawrence udgangspunkt i filmen ‘American Hustle’ og rasede over den skæve lønfordeling mellem hende og de mandlige medspillere, der sidste år blev afsløret i den omfangsrige Sony-hackerskandale.

»Jeg er færdig med at prøve at finde en ‘elskværdig’ måde at sige min mening på og forblive vellidt. Fuck det! Jeg tror aldrig, jeg har arbejdet for en mand, der har brugt lige så lang tid på at overveje, hvordan han skulle blive hørt. Han bliver bare hørt«, skrev skuespillerinden i sit essay, der mødte højlydte bifald fra både mandlige og kvindelige kolleger i Hollywood, fra Jessica Chastain til Bradley Cooper.

Medspilleren på ‘American Hustle’, Jeremy Renner, afviste dog over for Business Insider enhver skyld for den skæve lønfordeling.

»Det er ikke mit job at forhandle løn. Jeg ved ikke noget om kontrakter og penge og al den slags. Jeg er en performer, og jeg ved noget om menneskelige følelser. Når det kommer til alt det andet, får jeg andre folk til at tage sig af det«.

Lars Von Trier
3. Lars von Trier vs. alkohol og åbenmundet elsker

I et år, der i forvejen var præget af massive udfordringer for Lars von Trier, faldt Jenle Hallunds autofiktive debutroman ‘Mænd bærer min kiste’ på det værst tænkelige tidspunkt.

Efter et karrierelangt misbrug af stoffer og alkohol forsøgte Trier sig med en kold tyrker i 2015, og han gik derfor relativt stille med dørene, lige indtil vandvognen fik et brat ophør i april.

»Det hele sejler for mig. Jeg begyndte at drikke igen, fordi jeg ikke kunne komme videre med mit projekt (tv-serien ‘The House That Jack Built’, red.). Og drikkeriet har gjort, at jeg nu er kommet videre med stormskridt, det bliver skidegodt, men til gengæld har jeg det dårligt. Og hvis man er død, får man jo slet ikke skrevet noget«, sagde instruktøren i et interview med Politiken.

Derefter kom ‘Mænd bærer min kiste’, der i en slet skjult fiktionalisering beskrev forfatterens udenomsægteskabelige forhold til en mand, der blev beskrevet med navnet Geniet. Bogen tvang Trier til at stå frem i en usædvanlig pressemeddelelse: »Jeg står altså ved at have haft et seksuelt forhold til bogens forfatter, hvilket jeg beklager over for min familie, da det selvfølgelig har gjort dem kede af det. Jeg kan ikke tage afstand nok fra denne bog og dens forfatter«, udtalte han blandt andet.

I september bristede Triers 20 år lange ægteskab, og siden skilsmissen har der stort set været stille fra den danske auteurs side. Men af mørket udspringer som bekendt den største kunst, så lad os satse på et kreativt opsving i 2016.

David Lynch
4. David Lynch vs. Showtime

Tvivlen var stor: Ville David Lynch virkelig holde sit løfte om at genopleve sin kultdyrkede serie ‘Twin Peaks’? Også manden i centrum syntes at tvivle, og mens flere af seriens oprindelige skuespillere meldte sig klar under fanerne, holdt et tovtrækkeri mellem Lynch og tv-selskabet Showtime hele verden på pinebænken.

I april lød det endelige knæk, da Lynch var klar i mælet på Twitter: »Efter et år og fire måneder med forhandlinger har jeg forladt projektet, fordi der ikke er blevet tilbudt nok penge til, at jeg kan udføre manuskriptet, som jeg ønsker«.

En måned senere fik piben dog en anden lyd, og pludselig skulle Lynch ikke blot instruere samtlige afsnit – serien bød også på flere afsnit end hidtil aftalt. Rygter om mulige udskydelser omkransede dog stadig ‘Twin Peaks’-genoplivningen med en vis usikkerhed, og faktisk skulle vi helt frem til august for at aflive tvivlen om projektets bæredygtighed.

Hverken Showtime eller David Lynch har udtalt sig i detaljer om de intense forhandlinger, men heldigvis ser instruktøren ud til at have fået sin vilje. Om den kommende Lynch-biografi, ‘Life And Work’, røber detaljer om den heftige fejde, vil tiden vise. Indtil nu er der ingen udgivelsesdato på bogen, der skrives af David Lynch i samarbejde med journalisten Kristin McKenna. Og ja: ‘Twin Peaks’ vender tilbage i 2017.

John Travolta
5. Scientology og John Travolta vs. Alex Gibney

Dokumentaristen Alex Gibney pegede lommelygten helt ind i de mørkeste og mest beskidte afkroge af Scientology, da han i den urovækkende ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ blotlagde bevægelsens alarmerende skyggesider.

Som forventet fik Gibney dog svar på tiltale fra den verdensomspændende organisation, der både anklagede hans HBO-producerede dokumentar for at indeholde et hav af faktuelle fejl (én alvorlig fejl hvert andet minut, lød Scientologys vurdering), og kaldte filmens interviewpersoner – bestående af tidligere Scientology-medlemmer – for voldelige psykopater, sjælløse sellouts og home wreckers i et fem sider langt brev til The Hollywood Reporter.

Også det livslange Scientology-medlem John Travolta – der sammen med Tom Cruise er en af filmens celebre bifigurer – tog kraftigt afstand fra Gibneys portræt af bevægelsen.

»Jeg har været så glad for min Scientology-oplevelse i de sidste 40 år, at jeg virkelig ikke kan sige noget, der kan kaste lys over en dokumentar, der er så negativ. Jeg er blevet bragt gennem store, personlige storme, og Scientology har været så smuk, at jeg overhovedet ikke kan forestille mig at angribe kirken«, sagde John Travolta.

Tarantino django
6. Tarantino vs. politiet

Som vi tidligere har sat fokus på, er instruktørikonet Quentin Tarantino ikke just en konfliktsky tørvetriller, men selvom den kultdyrkede auteur flere gange har befundet sig i medieorkanens øje, har hans kommende western, ‘The Hateful Eight’, afledt karrierens nok hidtil største møgfald.

I stedet for filmen – der utvivlsomt svælger i blodsudgydelser og groft sprogbrug – var det deltagelsen i en demonstration mod politivold, der bragte Tarantino i søgelyset. Her var instruktøren (selvfølgelig) skarp i mælet, da han talte for de fremmødte og blandt andet slog fast: »Jeg bliver nødt til at kalde et mord for et mord, og jeg bliver nødt til at kalde mordere for mordere«.

Udtalelsen fik politifolk over hele USA til at igangsætte en boykot af ‘The Hateful Eight’, og i Los Angeles Times måtte Tarantino slå tilbage.

»Det, de gør, er temmelig gennemskueligt. I stedet for at håndtere sagerne omkring politibrutalitet, som folk har henledt opmærksomheden på, i stedet for at undersøge problemet med politibrutalitet i det her land, prøver de at angribe mig«.

Selvom boykottet altså stadig lever, og mange amerikanske politibetjente således skal fraregnes i box-office-forventningerne til ‘The Hateful Eight’, lider filmen næppe noget stort økonomisk tab. Indtil videre har hypen været overvældende efter de første testvisninger, og ‘Guardians of the Galaxy’-instruktøren James Gunn har allerede udråbt filmen som »formentlig min favorit fra året. Måske Quentin Tarantinos bedste«.

Daniel Craig
7. Daniel Craig vs. James Bond

»Lige nu ville jeg hellere skære mine håndled over end at spille James Bond igen«, lød Daniel Craigs kontante udmelding, da snakken om endnu en tur i 007-manegen meldte sig efter færdiggørelsen af ‘Spectre’.

Citatet var blot et af mange, der understregede Craigs position som PTSD-ramt actionhelt – en knæskade, manglende familiekontakt og et håb om at stoppe på toppen havde tvunget den britiske skuespiller ud i torvene, og i det hele taget virkede Daniel Craig som en mand, der var godt gammeldags træt af at spille verdens sejeste superagent.

Da snakken faldt på Craigs kommende afløser, var skuespillerens kommentar lige så kortfattet, som den var grovkornet: »Hør, jeg er skide ligeglad. De skal have held og lykke med at finde én«.

Et senere besøg hos talkshow-værten Seth Meyers lignede den endegyldig afrunding på Daniels Craigs James Bond-eventyr. Men: Intet er sikkert i showbiz.

Homeland graffiti
8. Graffitimalere vs. Homeland

Listens måske mest absurde kontrovers er også en lille, rebelsk genistreg.

På forunderlig vis lykkedes det nemlig tre graffitimalere at snige et skjult budskab med i et afsnit af Showtimes successerie, ‘Homeland’. På arabisk skrev de ordene »’Homeland’ er racistisk«, og det fandt vej til en af seriens scener som vist på billedet ovenfor.

Showtime havde selv hyret de tre graffitimalere, der senere forklarede, at de reagerede på seriens repræsentation af Mellemøsten. ‘Homeland’-hovedforfatteren Alex Gansa var dog fortrøstningsfuld, selvom han i sin efterretningsserie selv havde set sikkerhedsproceduren spille fallit.

»Vi ville ønske, at vi havde opdaget disse billeder, før de var blevet sendt i luften. Men i og med ’Homeland’ altid forsøger at være debatskabende, så kan vi kun beundre denne kunstneriske sabotage«, sagde Gansa til Deadline.

Fantastic 4
9. Josh Trank vs. 20th Century Fox

Efter to fejlforsøg var ‘Fantastic Four’-franchisen i år klar til at lade sig genantænde med ‘Cronichle’-instruktøren Josh Trank ved roret. Men tredje gang var langt fra lykkens gang.

På premieredagen lagde Trank nemlig hovedet på blokken på Twitter og skrev: »For et år siden havde jeg en fantastisk version af denne film. Og den ville have fået fremragende anmeldelser. Den film kommer I nok aldrig til at se. Det er virkelig hårdt«.

Trank slettede hurtigt sit tweet, der dog blev opsnappet af det altædende internet, og herfra startede et ophedet medieskænderi mellem den 31-årige instruktør og filmstudiet 20th Century Fox. Mens Trank bebrejdede sine arbejdsgivere, at de forringede hans vilkår (og undergravede hans beslutninger omkring væsentlige dele af filmen), påstod 20th Century Fox at have hyret en mand, der ikke kunne klare mosten.

Siden stod det klart, at store dele af filmen var blevet reshot – altså filmet om – mens interne kilder berettede om tre store actionscener, der blev skåret ud af filmens manuskript. Beslutninger, der vel at mærke blev truffet uden om Josh Trank.

Som Youtube-fænomenet ‘Honest Trailer’ senere understregede med tåkrummende tydelighed, var ‘Fantastic Four’ en fiasko, og man kan jo hævde, at Josh Trank fik sin hævn, idet filmen efterlod studiet med blødende sår i tegnebogen.

Idris elba
10. James Bond-forfatter vs. Idris Elba

I kølvandet på Daniel Craigs ikke just begejstrede Bond-udtalelser begyndte vi alle at spekulere: Hvem kunne overtage stafetten og spille franchisens næste 007?

Idris Elbas navn er blevet nævnt flittigt, og mens den mørkhudede stjerne fra tv-serierne ‘The Wire’ og ‘Luther’ og film som ‘Beasts of No Nation’ og ‘Mandela: Long Walk to Freedom’ lød som et forfriskende valg i de flestes ører, var der også modstandere. Og én af dem var James Bond-forfatteren Anthony Horowitz.

»Idris Elba er en forrygende skuespiller, men jeg kan nævne mange andre sorte skuespillere, der ville gøre det bedre«, sagde Horowitz til engelske The Daily Mail, inden han leverede udtalelsen, der fik Bond- og Idris Elba-fans til at få kaffen galt i halsen:

»Hvis du spørger mig, er Idris Elba lidt for rå til at spille rollen. Det handler ikke om farve. Han er nok for street til at være Bond. Det er et spørgsmål om stil«.

Mens en række Bond-elskere tog til genmæle – heriblandt komikeren Patton Oswalt, der leverede et festfyrværkeri af entusiastiske Elba-argumenter – undskyldte forfatteren kort efter for sin brug af ordet ‘street’, som han kaldte»kluntet«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af