Netflix og instruktør Ava DuVernay sagsøges for ‘When They See Us’ på grund af afhøringsskildring

Netflix og instruktør Ava DuVernay sagsøges for ‘When They See Us’ på grund af afhøringsskildring
Jharrel Jerome som Korey Wise i 'When They See Us'.

Den anerkendte instruktør Ava DuVernay (’13th’, ’Selma’) stod bag en af sommerens store seriesamtaleemner, Netflix-serien ’When They See Us’, som var baseret på den virkelige historie om The Central Park Five-sagen, hvor fem uskyldige afroamerikanske teenagere i 1989 fejlagtigt blev dømt for voldtægten af en kvindelig løber, men først frikendt ti år senere.

Tidligere har en af politibetjentene fra virkelighedens sag erklæret sig dybt utilfreds med seriens fremstilling af begivenheden, der ifølge ham var fyldt med »ondskabsfulde løgne«.

Instruktøren og Netflix bliver nu sagsøgt for den måde, afhøringen af de fem drenge bliver skildret. Sagsøgeren er John E. Reid, der har udviklet Reid-teknikken, som betjentene gjorde brug af i virkeligheden og i skærmversionen.

Den afhøringsproces, de fem teenagere bliver udsat for i serien, tæller 42 timers forhør og forsøg på at fremtvinge en tilståelse. Desuden får drengene ikke mad eller toiletbesøg og holdes væk fra deres forældre.

Reid mener, at hans teknik er fejlagtigt skildret og viser en misforstået version af retningslinjerne for metoden.

Hans anklage udtrykker, at nogle af de ting, der forbindes med Reid-teknikken i serien, ikke er i overensstemmelse med formålet, og at en række af handlingerne endda er forbudte, heriblandt at udøve vold mod de afhørte, at love lempelse af straffen og at benægte vedkommende basale rettigheder og fysiske behov. Det er heller ikke en del af teknikken at lave overdrevent lange afhøringer.

John E. Reid fremhæver også i overensstemmelse med teknikkens retningslinjer, at man bør udvise stor forsigtighed, når man afhører mindreårige eller mentalt hæmmede. Han mener, at fremstillingen i ’When They See Us’ er en vendetta mod hans metode og ikke har hold i virkeligheden. I serien bliver Reid-teknikken kaldt en »universelt afskrevet« metode, hvilket Reid benægter.

Med anklagen ønsker Reid godtgørelse af Netflix’ overskud fra serien, samt at den bliver fjernet fra tjenesten.

Læs også: Syv alternative superheltefilm du kan streame, når du har åndet ud efter ‘Joker’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af