15 danske kortfilm, du skal se på årets Odense International Film Festival

Igen i år blænder den fynske hovedstad op for kortfilmfestivalen OFF – Odense International Film Festival, som løber af stablen 24.-30. august og desuden udkommer online som supplement til den fysiske festival. Årets danske program bobler over af unge instruktørtalenter, etablerede skuespillere og vilde ideer. Vi anbefaler de mest lovende danske film.
Morten Hee Andersen i kortfilmen ‘Postludium’.

‘Postludium’

Instruktørtalentet Svend Colding, uddannet ved den alternative filmskole 18 Frames, er tilbage på OFF med et stærkt cast. Morten Hee Andersen (’Herrens Veje’ og ’Fred til lands’) spiller en ung mand, der er vendt hjem for at passe sin psykisk syge far (Peder Holm Jensen), som han ikke har set i syv år. Men sygdommen gør det vanskeligt for dem at genoptage relationen. Filmen er et rørende portræt af en ung mand, som er ved at indse, at han burde have gjort mere for sin far, end han nu er i stand til.

Rudi Køhnke i ‘Battlemind’

‘Battlemind’

PTSD er en forfærdelig lidelse, som kan have voldsomme konsekvenser for de berørte. Det viser kortfilmen ’Battlemind’, som har Rudi Køhnke (’Nordkraft’ og ’Fidibus’) i rollen som den tidligere soldat Martin. Køhnke, der selv lider af angst, virker som et oplagt valg til rollen, der forsøger at give seeren en fornemmelse for krigsveteranens sindstilstand. ’Battlemind’ er David Silsets anden kortfilm efter ’Blank’.

‘I Dare You’ instrueret af Casper Balslev

‘I Dare You’

Casper Balslev, der tidligere på året instruerede Corona-kortfilmen ‘The Seclusion Dogma‘ med Danica Curcic, er tilbage med en ny kortfilm – denne gang i horrorgenren. Filmen følger to veninder, som er alene hjemme i et hjemsøgt hus. De to veninder keder sig, så de beslutter sig for at lege »I Dare You«, og udfordringerne bliver kun mere og mere skræmmende.

Therese Frostad Eggesbø i ‘Lemon World’

‘Eja Okay’ & ‘Lemon World’

Kasper Møller Rask har hele to kortfilm på OFF i år, og de er minsandten begge blevet shortlistet til en Robert. Den ene, ’Eja Okay’, følger en ung kvindelig Youtuber, og den skrøbelighed, der kan forfølge sådan et erhverv. ’Lemon World’ er en noget anden størrelse. Den handler om ung kærlighed – den tid, hvor følelserne sidder allermest ude på tøjet. Kasper Møller Rask er uddannet ved Super8 og er et velkendt navn i kortfilmsmiljøet. Sidste år var han også shortlistet til en Robert med kortfilmen ’November’.

‘Uden at blinke’ instrueret af Katrine Brocks

‘Uden at blinke’

Den talentfulde instruktør Katrine Brocks er tilbage med sit første projekt, siden hun forlod Filmskolen med den Robert-nominerede afgangsfilm ’Under Bølgerne, Over Skyerne’. Hendes nye kortfilm, ’Uden at blinke’, der er skrevet af Robert-vinderen Marianne Lentz (‘En flirt’), følger moren Johanne, som, efter at være blevet udskrevet fra et psykiatrisk hospital, besøger sin datter Lily. I håb om at gøre dagen speciel lokker Johanne sin datter med i Tivoli. Det viser sig dog at være en dårlig idé, da forlystelsesparken vækker stor uro i moren.

‘Bonaparte’ instrueret af Jesper Qvistgaard

‘Bonaparte’

Corona-nedlukningen tilbage i marts og april satte naturligt nok nogle kreative begrænsninger for danske kunstudøvere, herunder danske filmskabere. Men i enhver krise er der muligheder. Det indså et hold af 17 danske, grønlandske og færørske instruktører, da de påtog sig opgaven at lave karantænefilm, som i sin enkelhed er film lavet indenfor regeringens smitteforebyggende retningslinjer. En af disse er Jesper Qvistgaards Robert-shotlistede kortfilm ’Bonaparte’, som tager fat i en af Corona-nedlukningens mere dystre afskygninger: En kvinde, der sendes hjem til sin voldelige partner. Qvistgaard bruger nedlukningsrestriktionerne til sin fordel, da han, ved at begrænse sig til at optage i en lille lejlighed, på autentisk vis iscenesætter den klaustrofobiske virkelighed i et voldeligt forhold.

‘Kaldet’ af Christian Bengtson

‘Kaldet’

Christian Bengtson, som både i 2016 og i 2020 blev nomineret til en Robert i kortfilmskategorien, er tilbage med sin tredje kortfilm som instruktør. Denne gang med ’Kaldet’, som handler om en far, der er blevet inviteret med til sin søns konfirmation af drengens plejeforældre. Festen, med alt hvad den indeholder af materielle goder, minder faderen om hans svigt, mens festen truer med at falde til jorden.

Assa Rytter i ‘Manifest’

‘Manifest’

Alle fortjener retten til at kunne bestemme over sin egen krop og være tro mod den, man er. Det er den indsigt, der driver Filmskole-uddannede Assa Rytters kropsaktivistiske dokumentar ’Manifest’, hvori hun sætter sig for at lave et manifest over kvindekroppen med hjælp fra sin mor. Krop, skam og seksualitet tematiseres tværmedielt gennem alt fra film og malerkunst til samtaler og dagbøger med henblik på at iscenesætte en friere kvindeopfattelse til de fremtidige generationer.

‘Sidste øjeblikke’ instrueret af Victoria Francker

‘Sidste øjeblikke’

Ungdomsdokumentaren ’Sidste øjeblikke’ er en intens skildring af de sidste øjeblikke i en lesbisk romance i yderste potens i København. Filmen viser den kraftfulde affekt, som en seriøs ungdomsforelskelse kan frembringe. Følelserne intensiveres. Når det går kæresteparret godt, rulleskøjter de rundt i Københavns gader og tungekysser i solskinsvejret. Når det går dem skidt, henlægges de til fortvivlelse og søvnløse nætter. Victoria Franckers film spillede tidligere i år på CPH:DOX.

‘Pinkies begravelse’ instrueret af Simon Mortensen

‘Pinkies begravelse’

En hundebegravelse danner rammen om Simon Mortensen fra Super16 niende kortfilm ’Pinkies begravelse’. Django har en hyggelig aften med kæresten, indtil det pludseligt ringer på døren. Det er Djangos ustabile ven, Tommy, og han har et meget specifikt ærinde: De skal begrave hans hund. Sammen drager de ud i det buldrende mørke, men lige i hælene på dem følger to mystiske skikkelser. Filmen, der er shortlistet til en Robert, er et kækt genremix, og Simon Mortensen finder både plads til gangsteranstrøg, suspense og humor.

Marie Reuther i ‘Bleed’

‘Bleed’

En ung kvindes forelskelse tematiseres gennem rollespil i Super16-instruktøren Hanna Elbkes Robert-shortlistede kortfilm ’Bleed’. Marie Reuther spiller Ea og selvsammes rollespilskarakter Vanessa, når hun slipper fantasien løs med de andre legesyge teenagere. Der er dog også en pige bag masken – en forelsket pige – men den pige er svær at rumme, når masken falder og sårbarheden står til frit skue. Vanessa bliver således til en eskapisme for Ea, indtil hun til sidst lever sig så dybt ind i fantasien, at hun på Lynchiansk vis får problemer med at adskille det virkelige fra det forestillede.

Téo Lepetit og Jesper Møller i ‘OsWorld’

‘Osworld’

I Philip Hedegaard Povlsens Robert-shortlistede YouTube-analogi ’Osworld’ følger vi YouTuberen Oswald, der lever af at uploade videoer til sin YouTube-kanal ’OsWorld’. Følgerskaren vokser, men trods det føler Oswald ikke, at han præsterer godt nok i forhold til at leve op til de stigende forventninger, som kommer fra både ham og hans følgere. Povlsens kortfilm kan ses som en indirekte kritik til de sociale medier, der bidrager til en stadigt voksende perfekthedskultur blandt unge. YouTube (som i filmen går under navnet MeTube) katalyserer denne utopiske perfekthed, fordi den næste video kun er et klik væk. Vil man være relevant, må man være perfekt.

‘Hvor træerne blokerer for lyset’ instrueret af Jennifer Alice Wright

‘Hvor træerne blokerer for lyset’

Skoven er i filmuniverset en garant for hemmeligheder og mystik. Det er den også i Jennifer Alice Wrights Robert-shortlistede animationskortfilm ’Hvor træerne blokerer for lyset’. Den kvindelige betjent Megan har mistet sin bror, og hun går ind i skoven for at finde ham. Men skoven ændrer sig, og snart befinder Megan sig så dybt inde i den mystiske skov, at hun (måske) ikke kan slippe ud. Kortfilmen leder tankerne hen på David Lynchs ’Twin Peaks’, hvor skoven også besjæles med en mørk og mystisk magnetisk tiltrækningskraft.

‘Sort som Iris’ instrueret af Jonas Risvig

‘Sort som Iris’

Instruktøren Jonas Risvig har trods hans unge alder et imponerende CV. Han har lavet musikvideoer og dokumentarserier med Tobias Dybvad og Suspekt, og så fik han sit folkelige gennembrud i år med tre ungdomsserier herunder  ’Centrum’, som han producerede uden budget og lagde gratis op på sin YouTube-kanal. Nu er silkeborggenseren aktuel med kortfilmen ’Sort som Iris’, der er blevet shortlistet til en Robert. Filmen følger unge Iris, som mister sin far og derfor bliver overladt til kommunen. Det er hun ikke klar til, da det vil betyde et farvel med faren, som stadig spøger hos hende.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af