En dansk, tidligere produktionsassistent anklager i Ekstra Bladet den dobbelt Oscar-nominerede dokumentarinstruktør Feras Fayaad for krænkelser.
Fayaad har fået produceret sine to Syrien-baserede dokumentarfilm ‘Last Men in Aleppo’ og ‘The Cave‘ i Danmark. Begge blev Oscar-nomineret, og senest vandt ‘The Cave’ en Emmy.
‘The Cave’ er blevet skabt hos det velansete dokumentarproduktionsselskab Danish Documentary, og det var her, 27-årige Emilia Moth var udsat for ubehagelige oplevelser med den syriske instruktør.
Det, der startede med en flirt, udviklede sig i en ubehagelig retning for Moth, da hun sagde fra over for instruktørens tilnærmelser. Ifølge Moth til Ekstra Bladet sagde Fayaad blandt andet til hende, at hun burde gå i »kortere kjoler for hans skyld«, ligesom han fortalte hende, at han »selvfølgelig kiggede på hendes røv«, når hun bukkede sig ned mod køleskabet.
I februar 2019 sagde Emilia Moth fra, da Feras Fayaad under en fredagsbar fortalte alle hendes kolleger – mens hun hørte det – at han tænkte på hende, når han onanerede.
Efterfølgende sagde Fayaad, at det bare var en joke, men da Moth slog fast, at hun ikke fandt det sjovt, blev han »meget ubehagelig« og »sindssygt kold«.
Emilia Moth fortæller, at hun gik til den øverste chef på Danish Documentary, Sigrid Dyekjær, som imidlertid ikke tager hendes beretning seriøst.
»Så sagde hun: ’Tror du ikke bare, Feras har syntes, at du var tiltrækkende?’, og at jeg var ung og smuk og måtte regne med, at den slags ting skete i filmbranchen«, siger Moth til Ekstra Bladet og fortsætter:
»Så siger hun: ‘Er det, fordi du altid har været vant til at være den søde og pæne pige, og nu, hvor du har sagt fra, kan det være lidt voldsomt?’. Der begynder jeg at græde, fordi jeg er så chokeret og ikke vidste, hvad jeg skal sige mere. Det går op for mig, at hun ikke har min ryg«.
Derefter går Emilia Moth til sin anden chef, Kirstine Barfoed, der siger, at hun blot bør se Fayaads tiltrækning som en kompliment.
Herefter beslutter Emilia Moth sig for at sige op – og til mødet med de to chefer og en besidder forklarer hun, at hun ikke mener, at Sigrid Dyekjær har håndteret situationen godt nok.
»Så rejser hun sig op og peger mig i ansigtet, og siger: ‘Nu er det dig, der er en krænker’«, fortæller hun.
Sigrid Dyekjær, der har været en prominent skikkelse i #MeToo-bevægelsen i dansk film, siger til Ekstra Bladet:
»Jeg vil helt sikkert erkende, at vi skulle have håndteret sagen bedre fra starten af. Vi har ikke forstået grænserne, og hvad der kan tolereres, og hvad der ikke kan tolereres«.
Feras Fayaad har ikke villet udtale sig til Ekstra Bladet, men har undskyldt til Emilia Moth over Instagram, hvor han også har skrevet til hende: »Jeg er et dårligt menneske«.
Også en anden kvinde, Aleksan Krajewska, beretter om oplevelser af at blive presset af Fayaad, som – efter hun havde afvist ham – anklagede hende for at have et problem med folk med en anden hudfarve.
Det er den seneste i en række af møgsager, der rammer instruktøren via Ekstra Bladets afdækning. Fotografer på ‘Last Men in Aleppo’ har anklaget ham for at tage æren for deres arbejde og påstå, at han har filmet store dele af optagelserne på location i Syrien, hvilket ifølge dem er forkert. De har heller ikke fået den løn, de var blevet lovet.
Sagerne er alvorlige for Feras Fayaad, der med sine to fremragende, barske beretninger fra den syriske borgerkrig havde opnået status som en af verdens førende dokumentarskabere. Han er nu i gang med sin nye film, ‘Mystery of Epilogue’, der også handler om den syriske borgerkrig.
De er dog også alvorlige for Danish Documentary og den ellers respekterede producent Sigrid Dyekjær, der var en af medstifterne af foreningen #wedo, der skulle sikre kulturændringer i filmbranchen.
Dengang udtalte hun blandt andet til POV Internationel, at man skulle nå til et sted, hvor »det ikke er flovt at sige højt til en fest eller til et møde: ‘Tal ordentligt’, eller ‘Lad være med at komme med nedsættende kommentarer, som for eksempel: ‘Wow, sikke nogle store bryster’, eller: ‘Hold kæft en lækker røv.’ For det er ikke altid, at kvinder er til, at de skal fremhæves seksuelt i forhold til, hvordan de ser ud«.