Nu vil vi simpelthen have de her storhypede film til Danmark

Fra grænseoverskridende bodyhorror til Oscar-kandiderende dramaer. Lige nu tyder intet på, at vi får disse film til landet – og det er ikke i orden.
Nu vil vi simpelthen have de her storhypede film til Danmark
'Saint Frances'.

Med de lukkede biografer er der selvsagt en lang række film, vi må kigge længe ud i horisonten efter. Men selv ikke med åbne biografsale og et utal af streamingtjenester får vi alle de film til landet, som vi kunne drømme om.

Og lige nu virker det, som om vi kan skyde en hvid pil efter en stribe af de mest hypede internationale film, der dominerede mange af de udenlandske mediers toplister i 2020. Hvilket ikke er i orden.

Så læs det her som et opråb: Om det så er på det store lærred efter genåbningen eller på skærmen derhjemme –  vil nogen ikke øjeblikkeligt sørge for, at disse film snart kan ses af et dansk publikum?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Never Rarely Sometimes Always’

Eliza Hittman slog igennem på indiescenen med ’Beach Rats’, og hendes nye film blev af adskillige amerikanske medier hyldet som en af de absolut bedste film sidste år, og også vores udsendte på Berlin-festivalen Freja Dam havde svært ved at få armene ned. Filmen handler om 17-årige Autumn og hendes kusine Skylar, der rejser til New York uden sine forældres samtykke – og den skulle være exceptionelt gribende.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’First Cow’

Kelly Reichardt har med film som ’Wendy og Lucy’ og ’Meek’s Cutoff’ etableret sig som en af de mest anerkendte amerikanske indiefilmskabere, og det siger ikke så lidt, at mange har udnævnt hendes nyeste film som hendes bedste. Indiewire kårede simpelthen ’First Cow’ som årets bedste film i 2020. Filmen er en underspillet western om to bløde mænd, der i 1820’ernes Oregon bygger en bagerforretning op ved at stjæle mælk fra områdets eneste ko. Ovennævnte Berlin-udsendte Freja Dam kaldte den »sjov, rørende og nervepirrende«. Det siger vel en del, at vi også havde ’First Cow’ med på en tilsvarende liste for et år siden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘One Night in Miami’

Opdateret 16. januar: ‘One Night in Miami’ er nu kommet på dansk Amazon Prime.

Amazon Primes filmtitler har desværre en ærgerlig tendens til at lande i et dansk limbo for tiden. De kommer nemlig ikke op på Amazon Prime som i USA – mens der heller ikke er nogen faste distributøraftaler, så vi får dem at se i biografen. Det har de seneste måneder været stærkt beklageligt omkring Steve McQueens fem-film-serie ’Small Axe’, og nu er det så Regina Kings Oscar-kandiderende instruktørdebut ’One Night in Miami’, der svæver i det uvisse efter dens amerikansk Prime-premiere her i januar.

Filmen bygger på et virkeligt møde mellem mesterbokseren Cassius Clay (aka Muhammad Ali), menneskerettighedsikonet Malcolm X, sangeren Sam Cooke og american football-stjernen Jim Brown.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Possessor’

Brandon Cronenberg har ikke tidligere formået at træde ud af sin far, instruktør David Cronenbergs skygge, men det gør han efter sigende med ’Possessor’, der paradoksalt nok slægter farmand på med grænseoverskridende og gruopvækkende bodyhorror.

Andrea Riseborough indtager hovedrollen som Tasya Vos, der benytter højteknologiske hjerneimplanter til at overtage andre personers kroppe og begå mord for sit firma. Langsomt mister hun grebet om sin egen virkelighed, indtil hun pludselig finder sig indespærret i et af sine ofres sind. Særligt en sexscene skulle være ulig noget andet, man tidligere har set.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Kajillionaire’

Miranda July er en skattet instruktør, der laver alt for få film. Hun slog igennem den skæve ’Me and You and Everyone We Know’ i 2005, fulgte op med ‘The Future’ i 2011, og så skulle der altså gå ni år, før hun igen var klar med en spillefilm. Resultatet skulle dog være værd at vente på: ’Kajillionaire’ handler om en kvinde (Evan Rachel Wood), hvis liv vendes op og ned, da hendes kriminelle forældre inviterer en fremmed med til at begå et stort kup.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Saint Frances’

Alex Thompsons film vandt både publikumsprisen og en jurypris på SXSW-festivalen i starten af 2019, men dens egentlige udgivelse blev obstrueret af corona, og i Danmark kommer vi nok til at kigge forgæves efter historien om en barnepige – der netop har gennemgået en abort – som knytter et venskabsforhold til det seksårige barn, hun ansættes til at passe. Filmen har fået glohede anmeldelser, og særligt hovedrolleindehaver Kelly O’Sullivan’, der også har skrevet manuskriptet, roses til skyerne. En anmelder har beskrevet den som et kryds mellem ’Bridesmaids’ og ’Roma’, og så er interessen jo vakt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Relic’

Den mest omtalte gyser, der kom ud af Sundance-festivalen sidste år, er denne australske sag – instrueret af den australsk-japanske debutant Natalie Erika James – der handler om tre generationers kamp for overlevelse i et hjemsøgt hus. Mormoren har overdraget huset til datteren Kay (Emily Mortimer), der hurtigt påvirkes af dets labyrintiske struktur og underlige lyde. Filmen har påkaldt sig sammenligninger med ’Hereditary’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘American Utopia’

Indiewire hyldede Spike Lees dokumentar som den bedste koncertfilm siden Jonathan Demmes klassiker ’Stop Making Sense’, og sjovt nok har begge film den brillaante ’Talking Heads’-frontmand David Byrne i fokus. Byrde og Lee har samarbejdet om filmudgaven af Byrnes vildt ambitiøse liveshow fra Broadway, der også bar titlen ’American Utopia’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af