Golden Globes’ forsvar i skandalesag lyder som en dårlig undskyldning i børnehaven: »De andre gør det samme!«

Golden Globes’ forsvar i skandalesag lyder som en dårlig undskyldning i børnehaven: »De andre gør det samme!«
Ricky Gervais som vært for nattens Golden Globes. (Foto: Paul Drinkwater/NBCUniversal Media, LLC via Getty Images)

Endnu en dag, endnu mere nyt i den igangværende, stadigt mere spegede Golden Globes-skandale:

Oven på denne uges annoncering af, at tv-stationen NBC ikke vil stå bag næste års Golden Globes-prisfest, Tom Cruises resolutte returnering af sine statuetter, Netflix’ boycot og Scarlett Johanssons fordømmelse af sexisme, svarer organisationen bag, Hollywood Foreign Press Association, nu igen.

En række medlemmer af HFPA har således udtalt sig til medierne, dog for størstedelens vedkommende uden at stå frem med navn. Og et par af deres forklaringer har ikke så lidt fælles med forsmåede børnehavebørns arrige tirader, når de bliver taget med fingrene i kagedåsen:

»De andre gør det samme!«

Scarlett Johansson er en af flere skuespillere, som tager afstand til HFPA. (Foto: Charley Gallay/Getty Images for Netflix)

HFPA består af blot 87 udenlandske journalister i Hollywood – ikke filmkritikere – hvoraf størstedelen er hvide mænd, adskillige er pensionister og enkelte sågar slet ikke journalister, når det kommer til stykket (som Los Angeles Times afslørede i februar, er én angiveligt brugtvognsforhandler).

I årtier har organisationen været omgærdet af kontroverser i forbindelse med bestikkelsessager (medlemmerne har modtaget dyre gaver og rejser af filmselskaber, der har håbet på nomineringer), manglende diversitet i medlemsskaren (der ikke har inkluderet et eneste sort medlem siden 2002) og et ry for ikke at kere sig halvt så meget for film og serier, som for at komme tæt på de store stjerner.

Til deres presseevents har interviewspørgsmålene i højere grad centreret sig om skuespillernes personlige forhold end deres arbejde (»Jeg har ikke villet stille op i årevis«, skrev Scarlett Johansson i weekenden i et statement, hvori hun opfordrede sine kolleger til at tage afstand fra HFPA).

»Opportunistisk« kritik

Så hvorfor har Golden Globes haft så høj status?

Som Soundvenues filmredaktør, Jacob Ludvigsen, beskrev i sin gennemgang af sagen i går, har HFPA mestendels levet fedt på det ene faktum, at de har forstået at skabe et underholdende show. En show, der siden 1944 har fungeret som et vigtigt kommercielt udstillingsvindue for Hollywood, om end de færreste rent faktisk har taget HFPA synderligt seriøst.

Nu kan festen være slut, men det er rasende uretfærdigt, mener HFPA selv:

Til Variety giver et anonymt medlem udtryk for, at Hollywoods kritik af HFPA’s manglende diversitet er »opportunistisk«:

»De har kendt os i 30-40-50 år, så hvordan kan det her komme bag på dem?«, lyder det ikke helt heldige ’forsvar’.

»Det kan godt være, at vi som organisation har været for selvoptagede og ikke tænkt på politisk korrekthed og det politiske klima her i landet. Men vi er ikke en racistisk organisation. Det her er et racistisk land. Det er latterligt at pege fingre ad os nu og sige, at vi burde have 13 procent sorte medlemmer«, udtaler det anonyme medlem.

HFPA’s tidligere formand, Phil Berk, har dog fået sparket, efter at have sendt emails til de øvrige medlemmer, hvori han kaldte Black Lives Matter for en »racistisk hadbevægelse« (selvsamme Berk blev anklaget for seksuelle krænkelser af skuespilleren Brendan Fraser i 2018).

Variety rapporterer endvidere, at flere HFPA-medlemmer (også anonyme) mener, at Hollywoods PR-agenturer, der fraråder deres stjerneklienter at samarbejde med HFPA fremover, er hykleriske, idet flere af firmaerne ikke selv er synderligt diversificerede.

Mudderkastning som afledningsmanøvre

Den form for mudderkastning har til hensigt at aflede opmærksomhed, skyder agenturerne tilbage:

»HFPA forsøger helt åbenbart at flytte fokus fra de virkelige problemer og deres eget ansvar. Der er ikke nogen undskyldning for de årtiers systemisk racisme, sexisme, udelukkelse og homofobi, der har gennemsyret organisationen i alt for lang tid, uden at nogen har gjort mine til at rette op på problemerne«, siger Jackie Bazan, grundlægger og direktør for firmaet BazanPR i Hollywood i et statement.

Den internationalt hyldede miniserie ‘I May Destroy You’ blev højest opsigtsvækkende slet ikke nomineret ved årets Gloden Globes. (Foto: HBO)

Ét HFPA-medlem, som gerne har villet lade sig interviewe med navn, er israelske Judy Solomon, som har været i organisationen siden 1956. Hun fortæller til Variety, at medierne »tramper på HFPA – og I har det sjovt, mens I gør det«.

Hun mener ikke, at diversitet er et problem i HFPA:

»Vi har kinesere. Vi har japanere. Vi har forskellige ting. Vi har ikke nogen med sort hud af en simpel årsag – ingen har ansøgt om medlemskab«.

Den udlægning er dog ikke helt rigtig:

Ifølge The Wrap blev Samantha Ofoloe-Prince, en sort kulturjournalist fra England, for eksempel nægtet medlemskab i 2013, da hun ansøgte hos HFPA. 33 af de eksisterende medlemmer af HFPA mente dengang, at Ofoloe-Prince var fuldt ud kvalificeret.

At HFPA’s ledelse i lang tid har gjort det uhyre svært for nye journalister at komme med i organisationen, er gang på gang blevet kritiseret: Sidste år sagsøgte den norske journalist Kjersti Flaa HFPA for bevidst at holde hende og andre ansøgere ude.

HFPA har afvist, at ledelsen skulle være præget af en ’mafialignende’ struktur, som Los Angeles Times-artiklen også antydede.

Slut med luksusferier

Medlemmerne mener heller ikke, at de (for nyligt) har gjort noget galt i forhold til at modtage gaver fra filmstudierne. Så sent som forrige år blev en større gruppe inviteret på en regulær luksustur til Paris af producenterne bag Netflix-serien ’Emily in Paris’ (man kunne indvende, at der er en vis ironi i, at Netflix nu boycotter Golden Globes).

Spøjst nok blev serien sidenhen Golden Globe-nomineret i kategorien Bedste komedieserie, til trods for, at den var blevet sablet ned af kritikere (nomineringen kom bag på selv manuskriptforfatteren).

Lily Collins i ‘Emily in Paris’. (Foto: Netflix)

»Andre journalister gør det samme. De fleste af os er gode journalister, men det er ikke det, der bliver skrevet om. Det er meget uretfærdigt«, siger et af de anonyme HFPA-medlemmer til Variety.

HFPA indførte ellers efter årtusindskiftet nye regler omkring modtagelsen af ekstravagante gaver, for at lægge låg på bestikkelsesrygterne.

Seneste har organisationen lovet, at de vil indlemme 20 nye medlemmer inden udgangen af året. HFPA har endnu ikke kommenteret på anklagerne om, at deres medlemmer har udvist systematisk dårlig opførsel ved presseevents.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af