Halvårets største skuespillergennembrud: Fra bjørnen i ‘Sweet Tooth’ til knaldperlen i ‘It’s a Sin’

Halvårets største skuespillergennembrud: Fra bjørnen i ‘Sweet Tooth’ til knaldperlen i ‘It’s a Sin’
Christian Convery (tv.) og Nonso Anozie (th.) 'Sweet Tooth'. (Foto: Kirsty Griffin/Netflix)

Nonso Anozie, ‘Sweet Tooth’

Ganske vist var det en nuttet dreng med hjortegevir, der spillede hovedrollen i Netflix’ fantasy-serie ’Sweet Tooth’, men det var barnedyrets ’bodyguard’, den tidligere sportsstjerne Tommy Jepperd, som for alvor vandt vores hjerter – aka. den britiske skuespiller Nonso Anozie, der endelig fik det brede gennembrud, han fortjener.

Jepperd er en mand med en ikke så lidt traumatisk fortid, der rummer både tabet af kone og barn i kølvandet på en verdensomspændende epidemi, såvel som et alt andet end ærværdigt landevejsrøverliv som brutal dusørjæger i årene, der fulgte tragedien. Anozie (som også medvirkede i ’Game of Thrones’) neglede Jepperds splittelse mellem lysten til at vende verden ryggen, og gøre en sidste uselvisk gerning, der kan koste ham livet. Og måden, karakteren langsomt åbner op for os og drengen Gus gik lige i hjertet.

Næste projekt: ’Sweet Tooth’ sæson 2? Vi krydser fingre, skønt Netflix endnu ikke har givet grønt lys.

Sidney Flanigan (tv.) og Talia Ryder (th.) i ’Never Rarely Sometimes Always’. (Foto: PR.)

Sidney Flanigan og Talia Ryder, ’Never, Rarely, Sometimes, Always’

Vi kårede tidligere på måneden Eliza Hittmans sublime ungdomsfortælling som halvårets næstbedste film, og det skyldes først og fremmest de to uafrystelige hovedrollepræstationer i centrum. 22-årige Sidney Flanigan og 18-årige Talia Ryder spiller teenagebedsteveninderne Autumn og Skylar, som tager på en farefuld færd til New York for at Autumn kan få den abort, der ikke kan lade sig gøre i hjemstaten Pennsylvania.

Duoen gør hvad de kan for at møde den fremmede verden i storbyen med tappert oprejst pande, men igennem Flanigan og Ryders dybt naturalistiske spil oplever man levende, hvor udsatte pigerne er. Det er skræmmende – og skræmmende godt.

Næste projekt: Flanigan har netop færdiggjort indiefilmen ’Rounding’, mens Ryder spiller med i Steven Spielbergs musicalstorfilm ’West Side Story’.

Lena Waithe (tv.) og Naomie Ackie (th.) i ‘Master of None’ sæson 3. (Foto: Netflix)

Naomi Ackie, ’Master of None: Moments in Love’

I tredje sæson af Aziz Ansaris Netflix-dramedyserie trådte komikeren selv bag kameraet, mens samarbejdspartneren Lena Waithe og Naomi Ackie spillede hovedrollerne som parret Denise og Alicia, hvis forhold smuldrer da sidstnævnte brændende ønsker sig at blive mor.

I et soloafsnit udelukkende dedikeret til Alicias kamp med kunstig befrugtning, kommer vi helt tæt på Ackie, som er intet mindre end forrygende når hun skildrer Alicias forsøg på at gå til projektet med først stor optimisme og eksamensnerver, sidenhen mere forsigtigt håb og endelig dyb desillusion, da processen slider på krop og sjæl. Det er en bemærkelsesværdig præstation, der af komplet uransagelige årsager blev forbigået af Emmy-akademiet, da der blev strøet nomineringer ud i denne måned.

Næste projekt: Den kommende ’Game of Thrones’-prequel, ’House of the Dragon’.

Sjur Vante Brean i ‘Benzin i blodet’. (Foto: PR)

Sjur Vatne Brean, ’Benzin i blodet’

En af halvårets bedste serier kom fra vor norske naboer, og handlede om en gruppe unge venner i provinsen, der lever for at køre ræs i et forsøg på at distrahere tankerne fra, hvordan voksenlivet skal formes.

Adrian Brody-lookalike Sjur Vatne Brean indtog hovedrollen i sæson 2 (kan ses på DRTV) som Sivert fra arbejderklassen, hvis stolthed lider et alvorligt knæk, da han ikke kommer ind på den universitetsuddannelse, han drømte om. Brean skildrer imidlertid ynglingens eksistentielle krise til et funklende 12-tal og med ‘Skam’-værdig karisma, og man er splittet mellem at ville give famlende, stædige Sivert et knus og ruske ham til fornuft.

Næste projekt: Serien ‘Delete me’ og gyserfilmen ‘Vikingulven’.

Anthony Ramos i ‘In The Heights’. (Foto: PR)

Anthony Ramos, ’In the Heights’

Storsyngende og dansende Anthony Ramos har i årevis været et veletableret Broadway-navn, navnlig takket være hans medvirken i musicalfænomenet ‘Hamilton’ af Lin-Manuel Miranda. Tilbage i 2018 spillede han Lady Gagas BFF i ‘A Star is Born’, men det var først i år, at stjernen indtog spotlyset som hovedrolle på det store lærred i ‘In the Heights’.

Filmen er baseret på førnævnte Mirandas musical af samme navn, og Ramos er rent ud sagt røvcharmerende som Usnavi, der drømmer om at forlade newyorker-nabolaget The Heights og rejse til fjerne kyster. Der er noget old-school-Hollywood-musical over Ramos, hvis kække glimt i øjet vækker ‘Singin’ in the Rain’-minder, og man skal være gjort af særligt indifferent stof for ikke selv at få lyst til at danse efter skuespilleren igennem New Yorks gader.

Næste projekt: Ramos kan lige nu ses i mindre roller i ‘In Treatment’ på HBO Nordic og ‘Blindspotting’ på C More, men skal spille hovedrollen i sci-fi-filmen ‘Distant’.

Deborah Ayorinde i ‘Them’. (Foto: Amazon Prime)

Deborah Ayorinde, ’Them’

En af halvårets mest brutale serier var Amazons racegys ‘Them’, skabt af Lena Waithe (‘The Chi’, ‘Master of None’). ‘Them’ slægtede i dén grad Jordan Peeles ‘Us’ og ‘Get Out’ på i fortællingen om en sort kernefamilie fra sydstaterne, der flytter til et hvidt kvarter i Californien USA i 1950’erne, og serien blev mødt med nogen kritik over de grafiske grusomheder.

Men: Hvorvidt man er enig i anken eller ej, er der ingen vej udenom, at britiske Deborah Ayorinde leverede en tour de force-præstation som moren Lucky, hvis liv er alt andet end ‘lucky’. Det var neglebidende at se Ayorinde folde traumatiserede Luckys skæbne ud, og skuespilleren var lige så overbevisende når hun dykkede ned i Luckys overnaturlige mareridt, som når hun med lyn i øjnene og cigaretten dirrende mellem fingrene forsvarede sin familie overfor naboerne i forhaven.

Ja, Ayorinde spillede også Kevin Harts hustru i Netflix-filmen ‘Fatherhood’. Men jo mindre sagt om den sag, jo bedre.

Næste projekt: Tv-filmen ‘Main Justice’ med blandt andre ‘Fargo’s Bokeem Woodbine.

‘It’s a Sin’. (Foto: HBO Nordic)

Olly Alexander, ’It’s a Sin’

Serieskaberen bag sidste års ’Years and Years’, Russell T. Davies, trak på egne personlige relationer da han skrev historien om en gruppe unge homoseksuelle i Londons natteliv i 1980’erne – og han gjorde et scoop, da sanger og skuespiller Olly Alexander indtog hovedrollen som energibundtet Ritchie.

Ritchie nærmest kravler på væggene af appetit på livet og foragt for konventionerne, og Alexanders præstation er larger than life uden hverken at kamme over i klicheer eller at give køb på den sårbarhed og følsomhed, der lurer lige underfladen på den unge mand. IRL er multitalentet et underholdende bekendtskab på de sociale medier, men i ‘It’s a Sin’ slog han fast, at han også er en af sin seriegenerations mest interessante dramatiske skuespillere.

Næste projekt: Alexander holder os hen i spænding!

Bukky Bakray i ‘Rocks’. (Foto: PR)

Bukky Bakray, ’Rocks’

En af halvårets fineste ungdomsfilm bød ikke overraskende også på en af de bedste skildringer af de forvirrende teenageår, leveret med imponerende naturlighed af 19-årige, britiske Bukky Bakray.

I instruktør Sarah Gavron film fulgte vi teenageren ‘Rocks’ fra Hackney i London, hvis alenemor forsvinder og overlader hende og lillebroren til socialforsorgen. Bakrays portræt af Rocks er usentimentalt i sin ærlighed, men ikke mindre emotionelt rammende, når pigen forsøger at navigere i et samfund, der kontinuerligt placerer sorte kvinder nederst på rangstien.

Næste projekt: BBC og Netflix-serien ‘You Don’t Know Me’.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af