Kære streaminggiganter: Disse otte serier fortjener et comeback

En lang række afdøde seriehits bliver genoplivet i disse år – og ikke altid med god grund. Hvorfor ikke kigge på de her for tidligt aflyste serier i stedet?
Kære streaminggiganter: Disse otte serier fortjener et comeback
'Hannibal'. (Foto: PR)

Streaminggiganterne kæmper ned næb og kløer om vores opmærksomhed, penge og kærlighed, og én af metoderne er at genoplive ellers henlagte darlings, fra ‘Sex and the City’ til ‘Dexter’ og ‘Gossip Girl’.

Den tendens kan man mene meget dårligt om. Men når det nu skal være, hvorfor så ikke genoplive nogle af de serier, som rent faktisk fik saksen for tidligt?

Her fremhæver vi otte serier, som kunne tåle at blive genoplivet fra graven. Og et lille P.S.: Vi medtager ikke serier som ’Deadwood’ eller ’Firefly’, som fik hver deres filmafslutning.

‘Hannibal’. (Foto: PR)

‘Hannibal’

Mads Mikkelsens take på den koldblodige Hanibal Lecter var et isnende bekendtskab, og gad vide om man egentlig kan spise frokost med Mikkelsen uden at tænke på, hvad hans madpakke indeholder. Så overbevisende en kannibal var vores egen danske superstjerne.

Samtidig var Bryan Fullers djævelsk gennemførte thrillerserie særdeles populær – ikke mindst på grund af trioen Hugh Dancy, Mads Mikkelsen og Laurence Fishburnes pragtpræstationer. Selv dedikerede fans af ’The Silence of the Lambs’, der formentlig løftede et nervøst øjenbryn i forbindelsen med offentliggørelsen af serien, kom helt op at ringe takket være stor fortællelyst og et anderledes portræt af den kannibalistiske seriemorder.

Siden NBC meget overraskende for hele holdet lukkede serien efter tre sæsoner, har snakken om en genoplivning cirkuleret – en understregning af dens dedikerede fanbase af såkaldte fannibals, der ikke har i sinde at give op.

Bryan Fuller selv vil mere end gerne fortsætte, hvor han slap, og Mads Mikkelsen har flere gange udtalt, at han også er klar.

Så det da ske på et tidspunkt?

‘Fringe’. (Foto: PR)

‘Fringe’

Trioen J. J. Abrams, Alex Kurtzman og Roberto Orcis kultserie lignede ved første kyniske øjekast et kynisk ’X-Files’-rip-off. Men jo mere serien gravede ned i sin mytologi (det skelsættende ’Peter’-afsnit i anden sæson var ren sci-fi-guld), desto mere blev det synligt for enhver, der fulgte FBI-agenten Olivia Dunham og far/søn-genierne Walter og Peter Bishop, at der var meget mere at hente i den ambitiøse science fiction-serie.

Serien kørte fra 2008-13 og opnåede en trofast fanbase, der også var med til at sikre en sidste sæson, hvor budgettet angiveligt var himmelråbende lavt, seertallene faldt, og Fox kvitterede med en usexet plads på sendefladen. Så at der overhovedet kom en form for konklusion, var egentlig en bedrift i sig selv.

Det ændrer dog ikke på, at der stadig er meget mere at hente i ’Fringe’-universet. Serien fik i alt fem sæsoner og præcis 100 afsnit, og selvom finaleafsnittet fik bundet en fin sløjfe på den gennemgående historie og på sin vis var et perfekt farvel til de elskværdige karakterer, er der fortsat meget at udforske i form af uforklarlige fænomener, dobbeltgængere, formskiftere, tidsparadokser og paralleluniverser.

Få nu bare samlet det oprindelige cast, inklusive fænomenale John Noble som den gale, men rørende naive videnskabsmand Walter Bishop med hang til LSD, kast et pænt beløb i retningen af et hold showrunnere og giv ’Fringe’ tid til at fortrylle en ny generation.

‘GLOW’. (Foto: PR)

‘Glow’

’Glow’ blev formentlig fældet af sin tredje sæson, som var svagere end de to forrige, og rygtet vil vide, at Netflix ofte aflyser serier efter tredje sæson af økonomiske hensyn.

Det er i det her tilfælde virkelig ærgerligt, for ’Glow’ var en sand fornøjelse med sit dygtige cast anført af en uimodståelig trio i form af Alison Brie, Betty Gilpin og Marc Maron.

De farverige 80’ere bliver fremstillet en smule mere kantet i forhold til den polerede version, der skildres i eksempelvis ’Stranger Things’. Her bliver kokain brugt som tandpasta, og mandschauvinismen larmer derud af. Det er i hvert fald den fallerede Brian De Palma-inspirerede instruktør Sam Sylvias hverdag, da han siger ja til at instruere et kvindeligt wrestlingshow, der bliver finansieret af en forkælet rigmandssøn uden sans for økonomi.

Skuespilleren Ruth, der netop har haft en affære med sin bedste venindes mand, tager til audition og får rollen sammen med en række andre kvinder, herunder sin bedste veninde Debbie, der ligner en aktiv vulkan i hovedet i det meste af første og anden sæson. Udover det smuldrende venskab tog serien også stilling til en række svære spørgsmål som seksuelle krænkelser, misogyni, misbrug og svigt.

Desværre blev ’Glow’ aflyst af Netflix efter tredje sæson, selvom en fjerde allerede var bestilt, og det efterlod både serien og publikum på en flad og uafklaret node. Den har fortjent en revival.

‘Carnivale’. (Foto: PR)

‘Carnivale’

Efter en perfekt tålmodig første sæson fik Daniel Knauf besked på, at han skulle lukke serien med sæson 2, og han måtte derfor presse en historie, han havde beregnet til seks sæsoner, ned til en ærgerligt hektisk afslutning på de få afsnit, han havde til rådighed.

Seriens originale udgangspunkt var et omrejsende cirkus under 30’ernes depression – og særligt kampen mellem det gode og det onde i form af den demagogiske præst Clancy Brown og den fattige knægt Ben.

‘Carnivale’ står stadig som en særligt visionær serie, og hvor kunne det dog være interessant at se Knauf & co. samle stafetten op igen.

‘Revolution’. (Foto: PR)

‘Revolution’

Eric Kripkes postapokalyptiske serie ’Revolution’ har altid været kriminelt undervurderet. Den var ambitiøs, havde fine effekter og en virkelig god Giancarlo Esposito i en hæslig skurkerolle. Derudover var navne som J. J. Abrams og Jon Favreau også tilknyttet serien. Alligevel trak NBC stikket efter anden sæson, der endda havde fået en bedre modtagelse end den første.

Serien foregår i 2027, hvor strømmen i hele verden er gået. I det imponerende pilotafsnit ser man blandt andet flyvemaskiner falde ned fra himmelen under det pludselige strømsvigt. Sidenhen har naturen taget Jorden tilbage, hvor der blandt andet dyrkes urter i udbrændte bilers motorrum, mens minderne om tidligere tiders verden langsomt forgår. Det hele er krydret med blodtørstige militser, et feudalistisk samfund og en kamp for overlevelse.

Det lyder ikke som en udpræget original præmis, da både ’The Walking Dead’, Playstation-spillet ’The Last of Us’ og ’The 100’ har omtrent samme visuelle udgangspunkt, men alligevel var serien utrolig bingeværdig.

Eric Kripke, der før havde bevist sig med ’Supernatural’ og sidenhen har begejstret med den blodige ’The Boys’, havde planer om en tredje sæson. Og det er da ikke for sent?

‘Terriers’. (Foto: PR)

’Terriers’

Donal Louge (’Vikings’, ‘Gotham’) og Michael Raymond-James (‘True Blood’) spiller to venner, som åbner deres egen forretning som privatdetektiver. Henry ‘Hank’ Dolworth (Louge) er en tidligere politimand og tørlagt alkoholiker, mens Britt Pollack er tidligere kriminel.

Et sæt bitre midaldrende mænd med hver deres problemer, en neo-noir/komedie-hybrid (en slags lettere udgave af ’True Detective’), en atmosfærisk setting i San Diego og forfatteren Ted Griffin, der skrev manuskriptet til ’Matchstick Men’ og ’Oceans Eleven’, viste sig kun at række til en enkelt sæson på 13 afsnit. Derefter lagde FX den i graven.

Der var ellers masser af potentiale i ’Terriers’, og Dolworth/Pollack-forholdet havde fortjent bedre.

‘Freaks and Geeks’. (Foto: PR)

‘Freaks and Geeks’

Med en genoplivning af ‘Gilmore Girls’, et reboot af ’Gossip Girl’, et spin-off til ’How I Met Your Mother’ og ’Friends’-særafsnittet bør der snart kigges i retningen af en anden skelsættende ungdomsserie, nemlig ’Freaks and Geeks’.

Og der vil unægteligt komme komplikationer fra dag ét, hvis nogen fik sat skub i en genoplivning af kultserien fra årtusindeskiftet. Busy Phillipps vil med garanti ikke nærme sig serien, hvis MeToo-anklagede James Franco også gentager sin rolle fra serien. Samtidig har Seth Rogen for nylig slået hånden af Franco, og udtalte tilbage i maj, at han udelukkede at arbejde sammen med den tidligere bedsteven igen.

Men hvorfor aflyse hele festen, fordi én af deltagerne ikke kan opføre sig ordentlig?

Overtal nu bare Phillipps, Rogen, Linda Cardellini, John Francis Daley, Samm Levine, Jason Segel, Martin Starr og resten af holdet til at mødes i et særafsnit a la ’Friends: The Reunion’, genopliv den fuldstændig uden Franco eller reboot den med et nyt kuld unge skuespillere.

Det var et alt for tidligt farvel dengang…

‘Rome’. (Foto: PR)

‘Rome’

Før ’Game of Thrones’ blev seriekongen af episke rollespilslag var der ’Rome’. Blandt folkene bag storserien var ‘The Mentalist’ og ‘Gotham’-skaberen Bruno Heller og den Oscar-nominerede ’Apocalypse Now’-forfatter John Milius. A

lligevel nåede serien om Romerrigets storhedstid kun 22 afsnit fordelt på to sæsoner. Oprindeligt var serien tænkt som en miniserie i stil med ’Band of Brothers’, hvilket måske havde passet bedre.

Der var planlagt i alt fem sæsoner, og meget af de aflyste sæsoners materiale blev presset ind i anden sæson. Alle afsnittene var tilmed hundedyre, men alligevel imponerer kampscenerne ikke synderligt.

Serien var dog en kæmpe succes, og selvom det tårnhøje budget ikke kunne redde den, kunne et reboot eller en filmatisering, som der også har været snak om før, måske være en god idé.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af