‘And the King Said, What a Fantastic Machine’
Denne historiske dokumentar tager sin titel efter Kong Edward VII af Storbritannien, der efter sigende udbrød ’Hvilken fantastisk maskine’, da han blev præsenteret for (fiktive) filmoptagelser af sit bryllup i 1902. Og det er den fascination af billedmediet, der gennemsyrer filmen.
Instruktørerne Axel Danielson og Maximilien von Aertryck blander fotos og klip fra tv-debatter, influencere, sjove internetvideoer og meget andet i deres endevending af kameraets historie og effekt i verden.
Den dansk-svenske collagefilm starter helt fra begyndelsen med kameraets opfindelse og sætter derefter ud på en vild visuel fortælling om billedmediet.
‘And the King Said, What a Fantastic Machine’ kan ses i biografen fra den 1. juni.
’Spider-Man: Across the Spider-Verse’
Soundvenues anmelder havde de helt store superlativer fremme, da ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ udkom i 2018. Her blev den simpelthen udråbt til »den bedste ‘Spider-Man’-film nogensinde«.
Nu er efterfølgeren, ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’, endelig kommet – og den overgår sin forgænger.
Fortsættelsen fokuserer på Miles Morales’ (Shameik Moore) spirende romance med Gwen Stacy (Hailee Steinfeld) og udforsker multiverset, når Morales’ og hans hjælpere skal bekæmpe en skurk, der er stærkere end nogen anden, de tidligere har stået over for.
Ligesom den forrige film bryster ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ sig af et imponerende stemmecast: Issae Rae, Oscar Isaac, Daniel Kaaluya, Jason Schwartzman og Brian Tyree Henry medvirker blandt andre.
Den oprindelige, Oscar-vindende instruktørtrio er i den nye film blevet udskiftet med Joaquim Dos Santos, Kemp Powers og Justin K. Thompson.
Phil Lord, Christopher Miller og Dave Callaham står bag manuskriptet.
’Spider-Man: Across the Spider-Verse Part One’ kan ses i biografen fra den 1. juni.
’Saint Omer’
Årets franske Oscar-bud hører til en af de absolutte favoritter hos internationale anmeldere fra 2022, ligesom Soundvenues Jakob Freudendal udnævnte den som næstbedste film, han så på Venedig-festivalen sidste år.
Alice Diops debutfilm bygger på en virkelig historie fra Frankrig og handler om retssagen mod en ung fransk kvinde af senegalsk afstamning, der har slået sit halvandet år gamle barn ihjel.
Diop var selv tilstede ved den virkelige retssag, og hendes sidestykke i filmen, forfatteren Rama, overværer Laurence Colys retssag, som afslører den ene hjerteskærende detalje fra den unge kvindes liv efter den anden og sætter tanker i gang hos Rama, der selv er gravid.
Rama er spillet af Kayije Kagame og Coly af Guslagie Malanda.
’Saint Omer’ kan ses i biografen fra den 8. juni.
’De tre musketerer: D’Artagnan’
Alexandre Dumas’ klassiske fortælling om ære og religiøse kampe i Frankrig filmatiseres i to kapitler instrueret af Martin Bourboulon, hvoraf det første, om den unge D’Artagnan, nu kommer i biografen.
D’Artagnans store drøm er at blive en del af det prestigiøse musketerkompagni, men så snart han ankommer i Paris, kommer han så meget på tværs af de tre musketerer Athos, Porthos og Aramis, at de hver især udfordrer den rapkæftede knægt til duel.
De fire ender dog med at danne en fantastisk enhed, som bliver indrullet i royale intriger og en mordsag involverende den mystiske Milady, som det andet kapitel i fortællingen kommer til at handle om.
D’Artagnan bliver spillet af Francois Civil med Vincent Cassel, Romain Duris og Pio Marmaï som Athos, Porthos og Aramis og Eva Green som Milady.
’De tre musketerer: D’Artagnan’kan ses i biografen fra den 8. juni.
‘The Flash’
Ezra Millers lynhurtige The Flash åbner for multiverset og bringer nye (og gamle) superhelte i spil.
Barry Allen aka The Flash prøver at redde sin mor og hele verden ved at rejse tilbage i tiden, men bliver fanget i en alternativ virkelighed, hvor han blandt andet bruger to forskellige Batmen (velkommen tilbage i dragten, Michael Keaton!) og en yngre udgave af sig selvs hjælp til at bekæmpe den onde general Zod.
‘The Flash’ har været omgærdet af kontrovers over de seneste år, da Ezra Miller har udvist problematisk og voldelig adfærd. De er siden gået i behandling for mentale problemer, og DCEU’s nye ledelse har åbnet en dør på klem for, at Miller kan vende tilbage i folden, hvis de kommer i bedring.
D.C.-chef James Gunn har skruet forventningerne til filmen op ved at kalde det en af de bedste superheltefilm i nyere tid.
‘The Flash’ er instrueret af Andy Muschietti, der tidligere har stået bag ‘It’-filmene. På rollelisten ses blandt andre Ezra Miller, Ben Affleck, Michael Keaton, Michael Shannon, Ron Livingston og Sasha Calle.
‘The Flash’ kan ses i biografen fra den 14. juni.
‘Asteroid City’
I Wes Andersons ’Asteroid City’ skrues tiden tilbage til 1955, hvor Jason Schwartzman har hovedrollen som en far, der strander med sine børn i den titulære lille ørkenby, efter deres bil bryder sammen. Det er lige op til lilleputsamfundets hævdvundne messe for unge håbefulde stjernekiggere og astronauter.
Mens den lille familie venter på, at svigerfar Tom Hanks kommer og henter dem, bliver de involveret i landsbyens farverige traditioner. Sønnen bliver optaget af den allestedsnærverende astronomi, mens faren knytter bånd til en kendt skuespiller (Scarlett Johansson). Det viser sig desuden, at han ikke lige har fået fortalt børnene endnu, at deres mor er død et par uger forinden.
Festlighederne bliver oven i det hele udfordret, da en ufo pludselig lander i den rumfikserede astroide-by.
Og er det hele faktisk et teaterstykke inde i et radiospil – eller noget i den retning. Wes Anderson er med andre ord tilbage på bedste skæve metabeskub.
‘Asteroid City’-rollelisten byder udover de centrale navne på en overvældende mængde Hollywood-stjerner som Edward Norton, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Willem Dafoe og Adrien Brody, der før har medvirket i Wes Andersons film.
Blandt de celebre nytilkommere til instruktørens univers finder man Steve Carrell, ‘Stranger Things’-stjerne Maya Hawke, Margot Robbie og Oscar-nominerede Hong Chau (‘The Whale’, ‘The Menu’).
‘Asteroid City’ kan ses i biografen fra den 15. juni.
‘No Hard Feelings’
Jennifer Lawrence spiller i sexkomedien ’No Hard Feelings’ en kvinde, der står til at miste sit barndomshjem, hvis ikke hun finder et velbetalt job.
Så da hun ser en annonce fra et stenrigt forældrepar, der søger en kvinde, som vil »date« deres akavede 19-årige søn, så han kan få taget sin mødom, inden han skal på college, griber hun chancen.
Det viser sig dog at være sværere end først antaget at forføre den unge mand, der afviser stort set alle tilnærmelser.
‘No Hard Feelings’ instrueres af ‘The Office’-produceren Gene Stupnitsky, der debuterede som instruktør med filmen ‘Good Boys’ i 2019.
På rollelisten finder man desuden folk som Andrew Barth Feldman, Matthew Broderick, Laura Benanti, Natalie Morales, Hasan Minhaj, Kyle Mooney, Ebon Moss-Bachrach og Scott MacArthur.
‘No Hard Feelings’ kan ses i biografen fra den 22. juni.
‘Toves værelse’
»Paprika Steen og Lars Brygmann i deres livs bedste roller«, lovede pressemeddelelsen, der bragte nyheden om den første trailer til den kommende danske film ‘Toves værelse’.
Det er i hvert fald også to karakterer og en fortælling, Steen og Brygmann kender indgående, som de nu formidler i ‘Toves værelse’.
Filmen er nemlig baseret på Jakob Weis’ populære og anerkendte teaterstykke, hvor Paprika Steen og Lars Brygmann også indtog rollerne som forfatteren Tove Ditlevsen og hendes mand, chefredaktør på Ekstra Bladet Victor Andreasen.
‘Toves værelse’ er et kammerspil, hvor Paprika Steen og Lars Brygmann er front and center, dog fyldigt suppleret af Joachim Fjelstrup som en ung Klaus Rifbjerg, der inviteres som tredjehjul i det på mange måder giftige forhold.
Martin Zandvliet, der tidligere har instrueret Paprika Steen i sin instruktørdebut ‘Applaus’, sidder i instruktørstolen, mens teatertykkets Jakob Weis – efterhånden fast samarbejdspartner med Paprika Steen, for hvem han har skrevet ‘Den tid på året’ og ‘Fædre og mødre’ – har stået for manuskriptet.
‘Toves værelse’ kan ses i biografen fra den 22. juni.
‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’
Den femte og sidste film om Indiana Jones udspiller sig 10 år efter handlingen i ‘Kingdom of the Crystal Skull’. Året er 1969, og Indy er klar til at gå på pension. Men hans guddatter Helena (Phoebe Waller-Bridge) får overtalt ham til at begive sig ud på et sidste, farefuldt eventyr for at finde The Dial of Destiny.
Det bringer dem på kollisionskurs med den tidligere nazist Voller (Mads Mikkelsen), som nu arbejder for NASAs rumprojekt om at slå Sovjetunionen i kapløbet mod Månen, men som har sin helt egen dagsorden.
‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ er den første film i franchisen, der ikke er instrueret af Steven Spielberg. I stedet er det James Mangold, kendt for blandt andet ‘Logan’ og ‘Walk the Line’, der indtager instruktørstolen.
På rollelisten finder man desuden folk som Antonio Banderas, Boyd Holbrook, John Rhys-Davies, Shaunette Renee Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Oliver Richters og Ethann Isidore.
‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ kan ses i biografen fra den 28. juni.