’Spy/Master’: Ny spionserie er nervepirrende intens og alt for aktuel

’Spy/Master’: Ny spionserie er nervepirrende intens og alt for aktuel
'Spy/Master'. (Foto: HBO Max)

Det er ikke kun i den virkelige verden, at Rusland tiltrækker opmærksomhed. Også populærkulturen har i årevis udvist stor interesse for det gamle zar-rige østpå. Fra de karikerede skurkeportrætter i Hollywoods actionfilm til mere nuancerede billeder som i Steven Spielbergs ’Spionernes bro’ og Joe Weisbergs ’The Americans’.

I kølvandet på Putins invasion af Ukraine er interessen for landet ikke blevet mindre, og det ville have været let at gå tilbage til den gamle fortælling om Rusland som roden til verdens store konflikter. Men det er heldigvis ikke tilfældet.

Tidligere i år havde Netflix premiere på det hyperaktuelle politiske drama ’The Diplomat’ om en nyudnævnt amerikansk ambassadør, der skal nedtone en international krise i kølvandet på et angreb på et britisk hangarskib. Serien bruger Ukraine-krigen som en nuanceret del af sin fortælling, og Soundvenues filmredaktør kaldte den i sin anmeldelse »den bedste politiske serie siden ’House of Cards’«.

‘Spy/Master’ (Foto: HBO Max)

Nu giver HBO Max ’The Diplomat’ kamp til stregen med deres nye politiske drama ’Spy/Master’, hvor Rusland igen spiller en afgørende rolle.

Her bevæger vi os ganske vist godt fire årtier tilbage i tiden, nærmere bestemt 1978. Alligevel er der skræmmende mange lighedstegn mellem de to seriers fortællinger, der måske begge prøver at vise, at historien gentager sig. I hvert fald når det kommer til de midler, der bruges i forsøget på at vise fjenden sin styrke, uden at det eskalerer i krig. Og til de menneskelige konsekvenser af politikernes beslutninger.

Vi befinder os i Rumænien, hvor Den Kolde Krig har sat sine tydelige spor. Den kommunistiske præsident Nicolae Ceausescu (Claudiu Bleont) styrer landet med hård hånd, men er begyndt at tvivle på folkene tættest på ham. Han har dog stadig fuld tillid til sin højre hånd Victor Godeanu (Alec Secareanu), der er en fiktionaliseret udgave af en virkelig spion ved navn Ion Mihai Pacepa.

Tilliden til Godeanu viser sig hurtigt at være totalt uberettiget. For Godeanu er ikke bare dobbeltagent og arbejder for KGB. Han planlægger også at desertere til USA.

‘Spy/Master’. (Foto: HBO Max)

Under en diplomatisk rejse til Tyskland kontakter Godeanu CIA-agenten Frank Jackson (Parker Sawyers) i håb om, at han kan hjælpe ham til USA. Situationen kompliceres dog, da Rusland får nys om, at Godeanu er tæt på at blive afsløret af Ceausescu, og de planlægger derfor at trække Godeanu hjem.

I USA tøver præsident Jimmy Carter med at give Godeanu asyl. Dobbeltagenten befinder sig derfor midt i et intenst kapløb mod tiden.

’Spy/Master’ er fiktiv, men dens kombination af opdigtede og virkelige personer giver et solidt og troværdigt afsæt. Efter lidt Google-research fandt jeg ud af, at Godeanus fortælling nærmest er identisk med virkelighedens historie om Mihai Pacepa, der også deserterede til USA i 1978.

’Spy/Master’ er en ægte slowburner, og holder man tungen lige i munden og får styr på den komplekse præmis og karakternernes relationer i løbet af de to første afsnit, står man med et godt udgangspunkt til resten af serien.

Den giver sig nemlig tid til at etablere sin altoverskyggende hovedkarakter og menneskene omkring ham, og Secareanu leverer en underspillet pragtpræstation i rollen som den pressede dobbeltagent. Når man fra start ved, hvad der er på spil, skal der nemlig ikke overspilles ret meget, før troværdigheden brister, når Victor både skal lyve over for CIA, sin familie og ikke mindst Ceausescu, der ikke skyr nogen midler for at finde sin landsforræder.

‘Spy/Master’. (Foto: HBO Max)

Velskrevne replikker og eminent skuespil er hovedårsagen til, at ’Spy/Master’ i sine mest intense øjeblikke kommer på niveau med den mesterlige koldkrigsserie ’The Americans’, når det handler om at skildre det pres, datidens spioner var under.

Det er til tider direkte stressende at følge seriens mange spioner. Konstant sidder man med en fornemmelse af, at nogen kigger karaktererne over skuldrene.

Spionagen er oldschool med mikrofoner syet ind i tasker, kameraer skjult i cigaretpakker og skjulte mødelokaler i en tøjbutiks prøverum. Men det ændrer ikke på det essentielle i, at de ting, der er på spil, ikke har ændret sig de sidste 45 år.

Hvad er man villig til at risikere for at komme væk fra eller vælte et totalitært styre? Enten er man med, eller også er man imod. Og vil man overleve for enhver pris, risikerer man at miste sig selv.

Selvom ’Spy/Master’ holder sine kort tæt på kroppen om særligt Victors relation til sin datter, og hvordan han kan få sig selv til at efterlade hende i Rumænien, mens han selv forsøger at komme til USA. Men forklaringen kommer – og i sidste afsnit bliver det decideret nervepirrende.


Kort sagt:
’Spy/Master’ markerer sig flere steder som en koldkrigsserie på niveau med ’The Americans’. Storpolitik, persondrama og forræderi formidles eminent og intenst gennem seriens seks afsnit.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

‘Spy/Master’ Serie. Skaber/Instruktør: Christopher Smith Medvirkende: Alec Secareanu, Svenja Jung, Parker Sawyers, Claudiu Bleont Spilletid: 6 episoder af ca. 50 minutter. Premiere: Kan ses på HBO Max
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af