Det bedste og værste i ’Ahsoka’ – fra Lars Mikkelsen til klassisk Star Wars-indforståethed

Star Wars-serien ’Ahsoka’ er slut som en slags brobygger før en kommende film med Lars Mikkelsens Thrawn som skurk. Serien gav nok kun mening for de allermest hardcore fans, men havde dog også flere fine kvaliteter.
Det bedste og værste i ’Ahsoka’ – fra Lars Mikkelsen til klassisk Star Wars-indforståethed
Lars Mikkelsen i 'Ahsoka'. (Foto: Lucasfilm)

Spoiler alert: Denne artikel indeholder spoilers for hele Ahsoka-serien og diverse andre Star Wars-medier.

Et af de spørgsmål, man hyppigst får som Star Wars-fan, er: Hvorfor skal vi nu se endnu en serie i rækken?

Det bliver efterhånden sværere og sværere at svare på. ‘Andor’ kunne for eksempel ses uden forhåndsviden om universet og tilbød for første gang i lang tid et politisk budskab. Det gjorde serien til det bedste i Star Wars-regi i lang, lang tid.

Derfor var mange fans såvel som mindre fanatiske tilhængere optimistisk spændte på ’Ahsoka’, hvis sidste afsnit nu er landet på Disney+. Det har nok været naivt at håbe, at den kunne nå ’Andor’s højder, men hvad har den at tilbyde?

Star Wars’ nyeste tendens med at navngive serier efter hovedpersonen har fået nogle til at undre sig over, hvorfor en bikarakter i et afsnit af ’The Mandalorian’ pludselig skal have sin egen serie.

Dertil kommer seriens største problem: At den kræver, at man har set 11 animerede ’Star Wars’-sæsoner samt flere dårlige live actionserier oveni for helt at kunne være med.

Kort sagt handler ’Ahsoka’ om, hvordan den tidligere jedi kæmper mod onde kræfter for at undgå det taktiske geni og den tidligere kejserlig admiral, Thrawn, med at genskabe imperiet efter dets fald. På vejen får hun hjælp af flere kendte ansigter fra animationsserierne.

Her kigger vi nærmere på sæsonens op- og nedture i håb om, at det kan kaste lyse over, hvorfor denne serie egentlig eksisterer.

Rosario Dawson i ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Det værste: Noget nær uforståeligt

For rigtigt at forstå ’Ahsoka’ er det godt at vide, at den er lavet af Dave Filoni. Hvis George Lucas er mesteren i Star Wars-universet, er Filoni hans padawan. Filoni fik i 2008 ansvaret for den animerede side af Star Wars-universet, hvor han introducerede sin egen tilføjelse til universet, nemlig Anakin Skywalkers padawan Ahsoka Tano.

For at gøre en lang historie kort løb Filonis første serie, ’Clone Wars’, i syv sæsoner efterfulgt af serien ’Rebels’ med fire. ’Ahsoka’ kaldes af Filoni selv en femte sæson af ’Rebels’. Man behøver dog ikke se det hele for at forstå ’Ahsoka’, men kan følge denne guide for at se de vigtigste afsnit i begge serier.

Men selv mange fans af Star Wars har aldrig set de animerede serier. Og når første afsnit af ’Ahsoka’ er et glædeligt gensyn med Sabine, Hera, Chopper, Ryder med flere, vil det derfor være helt volapyk for de fleste.

Det bedste: Kendte karakterer i live-action

Heldigvis klarer de fleste karakterer skiftet til live-action fantastisk. Jeg har været lidt lunken omkring Rosario Dawsons Ahsoka, men her giver hun en god præstation og formår at videreudvikle karakteren.

’Rebels’-seriens to uofficielle hovedpersoner Ezra Bridger og Sabine Wren er også begge fantastisk castet og falder helt naturligt ind i rollerne, som man kender dem.

Ezra Bridger og Sabine Wren i ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Der er dog også enkelte karakterer, som føles nedtonede, heriblandt Mary Elizabeth Winstead, som overtager rollen som Hera, rebellernes morale kompas og moderfigur. Hun spiller figuren lidt stift, men det kan godt forklares af den svære bureaukratiske situation, hun nu befinder sig i som militærleder i den nye republik.

Det bedste: Lars Mikkelsen!

Enkelte stemmeskuespillere fra animationsserien lignede deres karakterer godt nok til at følge med i springet fra animation til live action. Størst af alt: Lars Mikkelsen!

Hovedskurken i ’Rebels’ er den blå, geniale strateg og Grand Admiral, Thrawn. Hvem bedre til at stemmelægge denne figur end Lars Mikkelsens sagte, men intimiderende og selvsikre stemmebånd? Fans lobbyede stærkt for, at Mikkelsen skulle vende tilbage til rollen og er ikke blevet skuffede over hans fysiske optræden.

Thrawn blev besejret i slutningen af ’Rebels’, og man fik følelsen af, at Luke Skywalker og co. ikke havde lykkedes med oprøret, hvis ikke han var skaffet af vejen. Hans tilbagevenden til galaksen er dårligt nyt for dens indbyggere, men godt for fans af Star Wars-film og -serier med store indsatser!

Bedst og værst: Hvil i fred, Ray Stevenson

Det var sørgeligt for mange at høre, at skuespilleren Ray Stevenson døde kort inden udgivelsen af serien. Han havde i interviews selv udtalt, at han var spændt på at se, hvordan fans tog imod hans nye karakter, Baylan Skoll.

Baylan Skoll er en tidligere jedi, som sammen med sin lærling Shin Hati nu er lejesoldater. Om de er onde eller gode er endnu svært at sige, men de hjælper i hvert fald skurkene i denne serie. Og begge er blevet enormt flot modtaget af fans – mange mener endda, at Stevensons skuespil hæver hele serien.

Ray Stevenson og Shin Hati i ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Men det er også det værste, fordi det er tydeligt, at deres relativt korte skærmtid lægger op til noget mere. Skoll leder efter begyndelsen på kraften og har tilsyneladende store planer.

Hvordan det ender, får vi ikke at se, i hvert fald ikke med Ray Stevensons pragtpræstation. Og det stinker.

Det værste: Kun et oplæg til en kommende film

Det er ikke kun Skoll og Hatis historie, som ikke rundes af i ’Ahsoka’. Serien starter med, at Ahsoka prøver at finde Thrawn og Ezra, som er strandet i en anden galakse sammen, og slutter med, at Thrawn rejser tilbage til galaksen med Ezra skjult om bord uden at vide det. Til gengæld er Sabine og Ahsoka nu strandet i en fjern galakse …

Selvom det ikke helt er status quo, er det heller ikke langt derfra. Da traileren gav et glimt af Thrawn, kunne man håbe på en lidt større konflikt, men det er tydeligt, at de gemmer det til en kommende film.

Det blev nemlig annonceret i år, at Dave Filoni skal lave en Star Wars-film med Thrawn som skurk. Derfor skulle de lige have alle brikkerne på plads, hvilket får serien til at føles lidt som lektier, der skal laves før festmåltidet.

Det værste: Lige lovlig langsom

Man kunne have levet med, at det blot var en lang trailer til en kommende film, hvis den havde haft et stærkere plot. Men der går fem afsnit, før de overhovedet når til Thrawn og Ezras eksilplanet, og så løber de lidt retningsløst rundt i tre afsnit, når de endelig ankommer.

Der sker da noget, og inklusive et par spændende lyssværdskampe, men det føles aldrig, som om indsatserne er specielt store. Vi håber selvfølgelig på, at de får stoppet Thrawn, men selvfølgelig gør de ikke det. Og når hovedkaraktererne trues, er man ikke bange for konsekvenserne, for de skal jo overleve til filmen.

Lyssværdsfægtningen ser generelt også lidt akavet ud for Dawson med hele hendes hovedprotese. Heldigvis vendte en af vores verdens bedste lyssværdsfægtere til gengæld tilbage i en cameo, nemlig vores alle sammens Hayden Christensen:

Det bedste: Hayden Christensen som post-Vader Anakin

Hvis der er noget, Star Wars-fans elsker, hader og elsker at hade, er det, når døde karakterer vender tilbage. Og Hayden Christensen, manden bag »I hate sand«-replikken, vender nu tilbage fra de døde (igen).

Her i form af et force ghost (??). Så altså ikke blot et flashback til unge Anakin, men som gamle Anakin, der har været Vader, og nu er god igen. Hans afsnit er manges favorit på grund af den intensitet, han bringer til både karakteren og duellen, han har med Ahsoka.

Hayden Christensen i ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Som en mester af både den mørke og lyse side af kraften har han en indsigt, som få karakterer i universet besidder.

Og hans rolle har faktisk en betydning for Ahsoka som karakter, så det er ikke kun fan service, der har bragt ham tilbage.

Det bedste: En god fortsættelse til de animerede shows

Så hvis man skal svare på spørgsmålet om, hvorfor man skal se ’Ahsoka’, er svaret todelt. For hvis man aldrig har set det animerede Star Wars og ikke kommer til det, er der ingen grund til at se denne serie. Der kommer masser af andet Star Wars i fremtiden.

Men ’Ahsoka’ rammer alligevel en niche. En gruppe hardcore-fans, som har set alt Star Wars, fra den oprindelige trilogi til den forfærdelige ’Rise of the Skywalker’ og alt indimellem, men som stadig elsker franchisen og universet.

Og hvis man er den slags fan, der har ventet siden 2018, da ’Rebels’ sluttede, for at finde ud af, hvad der sker med Ezra og Thrawn, så … er ’Ahsoka’ faktisk en ret god fortsættelse. Også selvom det kun er fem procent af seerne, der får noget meningsfyldt ud af det.

’Ahsoka’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af