De 10 mest ventede film på årets Cannes Film Festival – fra dansk Trump-film til Selena Gomez og Barry Keoghan

Soundvenue rapporterer i de kommende uger fra verdens mest prestigefulde filmfestival, som kan præsentere det hotteste program i årevis. Her er de film, vi er allermest spændte på at se.
De 10 mest ventede film på årets Cannes Film Festival – fra dansk Trump-film til Selena Gomez og Barry Keoghan
Barry Keoghan i 'Bird'. (Foto: Robbie Ryan)

Det er en Cannes Film Festival med selvtillid, der slår dørene op for et sandt overflødighedshorn af imødesete verdenspremierer 14. maj.

De seneste årgange af den prestigefulde festival har været en glorværdig løftestang for en perlerække af film, der har sat dagsordenen frem mod Oscars og almen hæder:

’Anatomy of a Fall’, ’The Zone of Interest’, ’Killers of the Flower Moon’, ’Close’, ’Triangle of Sadness’, ’Top Gun: Maverick’, ’Titane’, ’Drive My Car’, ‘Verdens værste menneske’, ’Parasite’ og ’Once Upon a Time in Hollywood’.

Samtidig gik der et kollektivt sug igennem cineastkredse verden over, da festivalen kunne offentliggøre årets program. Kvaliteten kan man naturligvis først opmåle efter festivalens slutning, men på papiret er der tale om det mest potente lineup i årevis, måske fordi der er sjældent mange engelsksprogede titler, hvilket i sig selv selvfølgelig kan vække debat.

Men det er svært at klage over en hovedkonkurrence, der tæller nye film af instruktører som Yorgos Lanthimos, Andrea Arnold, Sean Baker, Jacques Adiard, Francis Ford Coppola, Paolo Sorrentino, Paul Schrader og David Cronenberg – tilsat opmærksomhedstiltrækkende storfilmssnask uden for konkurrence i form af ’Furiosa: A Mad Max Story’ og Kevin Costners ’Horizon: An American Saga’.

Hvilket betyder, at skuespilstjerner som Anya Taylor-Joy, Jacob Elordi, Emma Stone, Barry Keoghan, Selena Gomez, Adam Driver og Jeremy Strong indtager den røde løber.

Det er en jury anført af ingen ringere end Greta Gerwig, der skal udpege årets Guldpalmevinder og de øvrige priser i en årgang, som også med danske øjne er særdeles interessant.

Ud over de to danskprægede film, der er øverst på nedenstående liste, er der dansk co-produktion i filmen ’Everybody Loves Touda’, der vises uden for konkurrence, mens Mahdi Fleifels dansk-palæstinensiske ’To a Land Unknown’ vises i sideprogrammet Director’s Fortnight. Samtidig optræder Sidse Babett Knudsen i Daniel Auteuils ’Le Fil’, der får en særvisning under festivalen.

Men når vi skærer helt ind til benet blandt lækkerbiskenerne, er det her filmene, vi ser allermest frem til.

‘The Apprentice’. (Foto: Kasper Tuxen)

1. ‘The Apprentice’

Skulle det være gået nogens næse forbi, har dansk-iranske Ali Abbasi – manden bag ’Grænse’ og ’Holy Spider’ – lavet en film om Donald Trumps unge år som ejendomsmagnat i New York i 70’erne og 80’erne. Sebastian Stan spiller titelrollen, mens Jeremy Strong er hans højre hånd Roy Cohn, og Maria Bakalova fra ’Borat 2’ er Ivanka Trump.

’The Apprentice’ kan meget vel blive talk of the town på Croisetten.

Vic Carmen Sonne i ‘Pigen med nålen’. (Foto: Creative Alliances)

2. ‘The Girl with the Needle’

Årets rød-hvide overraskelse i hovedkonkurrencen er den svenske instruktør Magnus von Horns danske seriemorder-periodedrama ’Pigen med nålen’.

Her spiller Trine Dyrholm den virkelige Dagmar Overby, der over syv år dræbte en lang række spædbørn født uden for ægteskab. Hovedpersonen er Vic Carmen Sonnes unge fabriksarbejder Karoline, hvis graviditet bliver vejen til et skæbnesvangert møde med Dagmar.

Filmen er i sort-hvid, og også Besir Zeciri er på rollelisten. Magnus von Horn har tidligere instrueret ’Sweat’ fra 2020, der også fik premiere på Cannes, og ’Efterskælv’ fra 2015.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Kinds of Kindness’

Susende på ryggen af triumfen med ‘Poor Things’ er Yorgos Lanthimos og Emma Stone klar med endnu en film. Efter at have genopfundet periodedramaet i sit eget deadpan-absurde billede med både denne og ’The Favourite’ er den græske ener tilbage i nutiden med en fortælling, der udfolder tre forskellige historier i samtidens USA.

Ud over Stone er Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hunter Schafer og Joe Alwyn i rollebesætningen.

Titlen lyder jo ganske hyggelig, men kender man Lanthimos ret, er filmen alt andet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘Megalopolis’

Meget har været sagt og skrevet om Francis Ford Coppolas halsbrækkende passionsprojekt, der har kostet ham 800 millioner kroner fra hans egen formue. Makværk eller øjeblikkeligt misforstået mesterværk? Nu får vi endelig syn for sagn.

I ‘Megalopolis’ dyster to mænd om at genopbygge en depraveret New York-agtig storby efter en voldsom ulykke: Den visionære og idealistiske arkitekt Cesar (Adam Driver) og hans ærkefjende, borgmesteren Frank Cicero (Giancarlo Esposito). 

Nathalie Emmanuel fra ’Game of Thrones’ spiller borgmesterens datter, Shia LaBeouf er skurk, og der er efter sigende masser af referencer til Romerriget.

Den 84-årige instruktør insisterede på at lade ’Megalopolis’ deltage i hovedkonkurrencen på Guldpalmen, modsat for eksempel Martin Scorsese, der sidste år var i Cannes med ’Killers of the Flower Moon’ uden for konkurrence.

5. ‘The Substance’

Franske Coralie Fargeat debuterede med den ultravoldelige hævnfantasi ’Revenge’, der øjeblikkeligt satte hende på landkortet i både art- og horrorkredse.

Om hendes nye film, ’The Substance’, sagde Cannes-chef Thierry Fremaux under præsentationen af hovedkonkurrencen, at der flyder så meget blod, at man føler, det kommer ud af lærredet.

Vi ved endnu ikke meget om, hvad den efter sigende altså meget gory body horror-film handler om, men Margaret Qualley, Demi Moore og Dennis Quaid er på rollelisten.

‘Anora’. (Foto: Neon)

6. ‘Anora’

Sean Baker har vist høj klasse det seneste årti med ’Tangerine’, ’The Florida Project’ og ’Red Rocket’. Det skaber i sig selv kæmpe forventninger til hans nye film, ’Anora’, der handler om den titulære kvinde, som er en ung sexarbejder fra Brooklyn, der impulsivt gifter sig med sønnen til en russisk oligark. Hvilket hans forældre ikke just er tilfredse med.

Som instruktøren har for vane, arbejder han igen med spændende navne, der endnu ikke er a-listers. Denne gang føres filmen an af Mickey Madison, der slog igennem som den ældste datter i Pamela Adlon-serien ’Better Things’ og også har optrådt i ’Once Upon a Time in Hollywood’ og ’Scream’.

‘Bird’. (Foto: Robbie Ryan)

7. ‘Bird’

Det er meget svært ikke at glæde sig ustyrligt, når man ser det første billede fra Andrea Arnolds nye film ’Bird’ (se toppen af denne artikel) med en stærk tatoveret Barry Keoghan med sixpence og guldkæde.

Filmen er den anerkendte skotske ’Fish Tank’-instruktørs først i otte år – siden ’American Honey’ i 2016 – og vi ved endnu ikke meget om plottet, andet end at det foregår i samfundets marginaler, som Arnolds film generelt gør.

Også det tyske stjerneskud Franz Rogowski er på rollelisten, og det samme er ’Top Boy’-stjerne Jasmine Jobson i sin første store filmrolle.

‘Emilia Perez’. (Foto: Pathé)

8. ‘Emilia Perez’

En narkokomediemusical med Selena Gomez, instrueret af manden bag ’Profeten’ og ’Smagen af rust og ben’? Vi er på.

Jacques Audiards ’Emilia Perez’ fortæller historien om en frygtet mexicansk kartelboss, der skifter køn for at komme ud af politiets søgelys – og den advokat, der blev hyret til at hjælpe med missionen. Hovedrollen spilles af den argentinske transkønnede skuespiller Karla Sofia Gascón, mens også Zoe Saldana er på rollelisten.

‘Wild Diamond’. (Foto: Pyramide Distribution)

9. ‘Wild Diamond’

Man skal altid holde et vågent øje, når en debutfilm optages i hovedkonkurrencen i Cannes. Det sker nemlig uhyre sjældent. Faktisk er det kun overgået én instruktør de seneste tre årgange.

Men i år er æren tilfaldet franske Agatha Riedinger, der efter et par kortfilm og musikvideoer skal dyste om Guldpalmen med sin film ’Wild Diamond’. Det er et coming of age-drama om den 19-årige Liane, der er besat af skønhed og berømmelse og ser sit snit, da hun får mulighed for at gå til audition på reality-showet ’Miracle Island’.

Hovedrollen spilles af det nye talent Malou Khebizi, og Riedinger har selv skrevet filmen.

‘Oh, Canada’. (Foto: Foregone Film)

10. ‘Oh Canada’

Paul Schrader afsluttede sin såkaldte ’Man in a Room’-trilogi med ’Master Gardener’, der fulgte op på ’The Card Counter’ og mesterværket ’First Reformed’.

Nu har instruktøren – ikke mindst kendt for sine manuskripter til ’Taxi Driver’ og ’Raging Bull’ – allieret sig med Jacob Elordi, der spiller Leonard Fife, som var en af de mange amerikanere, der deserterede til Canada for ikke at blive sendt afsted til Vietnam-krigen. Det er den ældre Leonard – spillet af Richard Gere – der fortæller historien, som også inkluderer Uma Thurman og det norske stjernefrø Kristine Froseth.

Cannes Film Festival finder sted 14.-25. maj.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af