Tre weekend-anbefalinger: Hvis du ikke har tid til at gense ‘The Sopranos’, er ny dokumentar en god erstatning

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her – eller burde dominere den.
Tre weekend-anbefalinger: Hvis du ikke har tid til at gense ‘The Sopranos’, er ny dokumentar en god erstatning
James Gandolfini og 'The Sopranos'-skaber David Chase. (Foto: Getty Images)

1. Streaming: Sopranos-terapi

Jeg har kun et lille halvt års anciennitet i ’The Sopranos’-fanklubben, efter jeg blev færdig med serien for første gang tilbage i foråret (hvorfor det var livsændrende, kan du læse her).

Derfor ville det måske være at stramme den at kalde den nye dokumentar ’Wise Guy: David Chase and The Sopranos’ for en walk down memory lane i mit tilfælde. Og dog.

For det siger noget om dens formidling af seriens magi, at man faktisk allerede godt kan savne ‘The Soprans’ lidt, selvom det kun er et par måneder siden, man så den sidst.

’Wise Guy’ gør brug af et snedigt greb ved at sende seriens bagmand David Chase i terapi hos instruktør Alex Gibney. I en kulisse a la Dr. Melfis kontor er det således ham, der går i gang med at fortælle om sine moderbindinger (seriehistoriens mest pisseirriterende mor, Livia Soprano, var 1:1 inspireret af serieskaberens egen).  

Sideløbende ser vi gamle klip og auditionbånd af seriens stjernecast, og det er især komisk at se alle de fravalgte opførsler af den ikoniske »Whatever Happened to Gary Cooper«-monolog. Ikke mindst Steven van Zandts superlæspende version af Tony Soprano.

Hvis man ikke har 86 timer til at gense serien i sin helhed, er dokumentarens to afsnit det næstbedste valg. Oasis-reunion og ‘The Sopranos’-minder – ikke en dårlig tid for maskulin memorabilia!  

‘Wise Guy: David Chase & The Sopranos’ kan ses på Max.

James McAvoy i det amerikanske remake af ‘Speak No Evil’ (Foto: UIP)

2. Biografen: Fra dansk ubehag til amerikansk underholdning  

»Det, jeg har taget fra Christians film, er satiren, udforskningen af ​​de sociale regler, og hvordan vi reagerer«, har den britiske instruktør James Watkins udtalt om sit amerikanske remake af den danske gysersensation ‘Speak no Evil, der nu rammer de danske biografer. 

i genindspilningen er de sky danskere blevet til pæne amerikanere, og de mærkelige hollændere er blevet til crazy briter – med en storspillede James McAvoy i front. 

Det ville dog være næsten upatriotisk at nøjes med den amerikanske version. Og ekstra ærgeligt, da Watkins har gemt adskillige easter eggs undervejs i filmen, der nikker til den danske film og dens publikum. Derfor er det oplagt at se originalen også.

Tafdrups version indeholdt en af de mest ubehagelige scener i dansk film. Den amerikanske går en anden vej. Ifølge Soundvenues anmelder Morten Kildebæk er den nye ‘Speak No Evil’ »mere underholdende i klassisk forstand«. 

Remaket af ‘Speak No Evil’ kan ses i biografen. Originalen kan lejes på blandt andet Blockbuster, SF Anytime og Grand Hjemmebio.

‘English Teacher’. (Foto: Disney+)

3. Streaming: Det er ikke nemt at være woke

Det er ikke let at være engelsklærer. Det er endnu mindre let at være Evan Marquez, der udover at skulle tolerere og inspirere emsige teenagere er mere homoseksuel og progressiv end de fleste andre på den texanske highschool, hvor han arbejder.

I første afsnit får han således en klage på nakken fra en mor, fordi han har kysset sin kæreste (skolens tidligere idrætslærer) foran eleverne. I det næste protesterer skolens LGBTQ+-gruppe mod fodboldholdets udklædningstradtion, hvilket får Evan til at hente hjælp hos en professionel draq-queen. 

Serien forholder sig sjovt, men også skælmsk til den amerikanske kulturkamp på en meget ‘ugens woke-dilemma’-agtig måde. Ingen kan se sig sikre, men til gengæld kan alle være med. På den måde kombinerer ‘English Teacher’ feelgood-komedie a la ‘Abbott Elementary’ med noget af ‘Glee’s spredte gakkethed.  

‘English Teacher’ kan ses på Disney+. 

Set det hele? Tjek sidste uges weekend-anbefalinger.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af