KOMMENTAR. Som cinefil er man ofte i risiko for at fremstå ude af trit med tiden. Tre af de mest gængse kritikpunkter lyder:
1) Man er fanget i en naiv romantisering af fortiden, for ifølge de cinefile var filmkulturen altid bedre i gamle dage.
2) Man er fastgroet i kontrær opposition til de fremstød, der med jævne mellemrum forsøger at forny biografrummet (strikkebio og sing-along for eksempel).
3) Når man hylder noget, er det så ‘smalt’ eller anderledes, at man virker elitær.
Man er med andre ord i fare for at virke skideirriterende, så når man endelig udtrykker sin begejstring, er man nærmest nødt til at undskylde for sig selv.
Det er så hermed gjort. Og med det af vejen vil jeg helhjertet hylde et af de initiativer, der får mit filmelskende hjerte til at banke ekstra hurtigt.
Tusind sole hedder den nye filmvisningsrække i København, der hver måned viser én festivalperle, som ellers ikke ville komme til landet, samt et genopdaget filmhistorisk hovedværk.
Arrangementet lanceres i dag med den sydkoreanske mester Hong Sang-soos nye film ’By the Stream’, der vandt en pris på filmfestivalen i Locarno sidste år. Senere på måneden vises sværvægteren Marguerite Duras’ debutfilm ’La Musica’ fra 1967, der netop er blevet nyrestaureret.
I februar blænder festivalen op for den franske auteur Alain Guiraudies mesterlige ’Misericordia’, som det verdensberømte franske filmmagasin Cahiers du Cinéma kårede som 2024’s bedste film, og som var blandt de allerbedste film, jeg så på sidste års filmfestival i Cannes.
Det er film, vi næppe ellers ville have fået at se herhjemme i tomrummet efter den ærgerlige lukning af CPH PIX-festivalen, men som nu får deres fortjente plads i solen.
50 kroner, hverken mere eller mindre
Allerede her lyder Tusind sole måske som en sekterisk klub for kutteklædte indviede, der circumambulerer om Dreyers gravsten hver søndag, men det er langt fra sagen.
Festivalen er startet con amore af to af landets skarpeste filmformidlere Oscar Pedersen og Jeppe Kondrup Adelborg, der til sammen har været inde over CPH:DOX, hedengangne PIX, talrige serier i Cinemateket, Generation-festivalen på Filmskolen samt drevet filmtidsskriftet Balthazar og skrevet om film for Politiken.
Deres hoveddogme er, at filmkultur er et fælles anliggende, og at alles interesse kan pirres, hvis bare vi giver lov.
Det kommer blandt andet til udtryk i den uhørt lave billetpris – 50 kroner – der netop skal opfordre folk til at tage chancer og opsøge de film, man ikke vidste, man havde brug for. Nøjagtigt som det var muligt i mediets tidlige år, hvor film endnu var det monokulturelle samlingspunkt i Vesten, og hvor alle klasser kunne se film på det store lærred adskillige gange om ugen uden det store greb i lommen.
Det står i stor kontrast til mange af dagens kommercielle biografer, hvor nysgerrigheden ofte ligger på et meget lavt sted med billetpriser, der hurtigt overstiger 100 kroner, og et ærgerligt ensartet filmudvalg. Og hvor der i stigende grad tys til events, som fjerner fokus fra filmene som hovedattraktion, for at skabe interesse – eksempelvis en restaurantoplevelse under filmene i Nordisk Films nyåbnede restaurant/biograf Reservoir.
Tusind sole er heroverfor en festival, der er drevet af passion og nysgerrighed over for filmkunsten. Den opretholder alle de cinefile dyder, som desværre har utroligt svært ved at klare sig i Danmark. Blandt andet ved at insistere på at vise værkerne i 35mm-kopier, når det er muligt.
På sigt er planen at invitere nogle af tidens mest interessante instruktører til landet for at vise egne film og inspirationskilder samt at udvide til tre-fire månedlige visninger i København og visninger i Odense, Aarhus og Aalborg.
Biografrummet i krise
Det er nøjagtigt denne slags initiativer, vi har brug for i dag, hvor biografrummet er i krise, fordi vi har konstant adgang til film, serier og videoer på vores private skærme.
Mange ser ikke længere biografen som filmmediets naturlige rum, men forhåbentlig kan håndplukkede perler, man ikke kan se andre steder, fungere som modvægt.
For det er ikke kun de få amerikanske blockbustere, der er store nok til at fungere som uomgængelige populærkulturelle samlingspunkter, som skal drive interessen for biograferne, ej heller den oplevelsesøkonomiske eventificering, der langsomt transformerer biografrummet til et nyt rum á la forsamlingshuse.
Hvis biografen igen skal blive tempel for levende billeder, har vi brug for ildsjæle, der understreger dens fortsatte relevans ved at opsætte de særegne, kunstneriske film, man ikke kan opleve andre steder, og som kræver noget af én.
Kræver, at man lægger telefonen, strikkepindene, hyggesangen og bestik til side i nogle timer for igen at rette sin fulde koncentration mod lærredet og glemme verden omkring sig for en stund. Hvor mange andre rum er der lige tilbage, som kan tilbyde dét?
Tusind sole kommer med sin beskedne størrelse nok ikke til egenhændigt at bringe biografrummet tilbage til fordums storhed, men det er et glimrende skridt på vejen, og heldigvis står det ikke alene.
CPH:DOX har i årevis udviklet filmkulturen som ingen andre med et bredt spænd af kunstneriske film fra hele verden og fundet den perfekte formular, hvor events faktisk understøtter de film, det hele handler om.
Den nyetablerede biograf Gloria tager prisværdige chancer med film, vi normalt ikke ville se i distribution herhjemme. Gentofte Kino holder med sin 70mm-festival celluloiden i hævd. Filmskolens Generation-festival sætter fokus på alle de glimrende debutfilm, som rammer det internationale festivalkredsløb hvert år, og den nomadiske biograf Terrassen viser med jævne mellemrum imponerende retrospektiver kvit og frit.
Og selvom Cinemateket i København har taget en drejning væk fra filmhistorien mod det oplevelsesøkonomiske – med deres skandaleramte tagterrasse som hovedeksempel – er de stadig hjem for masser af glimrende værker hver måned.
Der er med andre ord stadig en hel del at glædes over som cinefil i Danmark – og ser man på den næsten udsolgte åbningsvisning for Tusind sole (skynd dig!), virker der lykkeligvis til at være stor appetit på netop dette.
Jeg håber, at vi ses i biografmørket.
Tusind sole lanceres i dag, torsdag den 9. januar. Læs mere her.