Hovedrolleaktuelle Karoline Hamms insiderhistorier: »Han var bare ministeren for god stemning på settet – kæmpe skud ud til ham«

Hvordan ser livet ud som musiker, skuespiller eller filmskaber bag de lukkede døre? Det svarer en aktuel kunstner på i vores interviewformat Insider. Her fortæller skuespilleren Karoline Hamm – biografaktuel som hovedrollen i ’Smukkere’ om at skulle lære at spille saxofon fra bunden, om at skabe god stemning på optagelserne og om at arbejde med sine bedste veninder.
Hovedrolleaktuelle Karoline Hamms insiderhistorier: »Han var bare ministeren for god stemning på settet – kæmpe skud ud til ham«
Karoline Hamm i 'Smukkere'. (Foto: SF/Niels A. Hansen)

INSIDER. 25-årige Karoline Hamm er langsomt, men sikkert ved at cementere sig som et af landets mest lovende skuespiltalenter.

Hun fik sit gennembrud i den danske Netflix-serie ’Equinox’, der blev fulgt stærkt op med en bærende rolle i Jonas Risvigs drengelogeserie ’Drenge’ og en birolle i DR-flagskibet ’Carmen Curlers’.

På filmfronten har hun markeret sig med sin birolle som Selma i ungdomsfilmen ’Smuk’, og det er opfølgeren til netop den, der nu for første gang har sat Hamms navn øverst på biografplakaten.

’Smukkere’, instrueret af Mogens Hagedorn, handler om gymnasiepigen Selma, der inden starten på 2. g driver de sidste sommeraftener af på Søpavillonen med fest, fyre og drinks med veninderne Jasmin og Alberte, spillet af fremadstormende Flora Ofelia Hofmann Lindahl og Anna Munch.

Anna Munch, Karoline Hamm og Flora Ofelia fra ‘Smukkere’. (Foto: Camilla Stephan)

Ude foran natklubben møder Selma den charmerende Johann (Tue Lunding), som med en lidt kejtet flirt og et kys betræder hidtil uberørt grund i Selmas unge sårbare hjerte. Grobunden for forelskelsen ændrer sig dog radikalt, da det viser sig, at Johann er Selmas nye musiklærer. En musiklærer, som ser et uforløst potentiale i Selmas undertrykte talent for at spille på saxofon. Og ja, måske kan sød musik alligevel opstå?

Vi mødtes med Karoline Hamm til en snak i Soundvenues faste interviewkoncept Insider, hvor en aktuel kunstner tager os med bag kulisserne og indvier os i nogle af de rutiner, udfordringer og sandheder, som kun branchekendere kan fortælle om.  

Det er okay at fejle

Hvad var den sværeste nød at knække i forbindelse med optagelserne til ’Smukkere’?

»Der var ret mange ting, hvor jeg personligt havde lyst til at sige stop til min karakter Selma og virkelig bare trække i håndbremsen. Jeg havde selv taget nogle mere overvejede voksne beslutninger, hvor hun kaster sig hovedkulds ud i tingene og først meget sent finder ud af, at hendes grænser er blevet overskredet«.

»Altså det at få et forhold til en lærer – jeg var aldrig endt i den situation. Men det var befriende at spille så ung en karakter, der også agerer meget ungt. Jeg er en del ældre end hende, og selvom jeg ville stoppe hende, er det jo også de oplevelser, man kan lære noget af«.

‘Smukkere’. (Foto: Niels A. Hansen/ SF Studios)

Hvad håber du, publikum får ud af din karakter?

»Jeg håber, man ser en sej ung kvinde, som beslutter at stå stærkt i sig selv og ikke være afhængig af nogen andre, og som finder ud af, at man godt kan blive ledt på rette vej, efter man har lavet en fejl – og at det er okay at fejle, specielt som ung. Man vil jo bare gerne høre til og være en del af den store gruppe. Man vil jo helst ikke stå for meget ude«.

»Men hun bliver også tvunget til at stå alene og træde frem, hvilket er det, hun altid har frygtet.«.

Første møde med musikken

Hvilken detalje er du gladest for ved dit arbejde i ’Smukkere’, som ingen almindelige seere vil lægge mærke til?

»Jeg spiller faktisk selv på saxofonen, som Selma spiller i filmen, og jeg gik til saxofon inden for at lære det, men jeg kan ikke læse noder. Jeg har aldrig spillet instrumenter, så det var mit første møde med musikken. Det var virkelig fedt – og i takt med karakteren også – fordi jeg selv var usikker på at spille og var vildt nervøs, da jeg skulle stå og spille på scenen foran alle«.

Hvilken konkret feedback påvirkede mest dit arbejde med ’Smukkere’ i tilblivelsesprocessen?

»Mogens (Hagedorn, filmens instruktør, red.) har været virkelig god til at tage mig med ind i alle processer og har lyttet til mine holdninger og meninger. Det er selvsagt ikke alt, som kommer med, men bare det, at man kan få lov til at sige dem højt, og de bliver lyttet til, har betydet enormt meget for mig og min selvtillid som skuespiller. Specielt i overgangen mellem børneskuepiller og voksenskuespiller, som jeg er gået igennem«.

Selma med sin saxofon i ‘Smukkere’. (Foto: Camilla Stephan)

Krop og sind

Hvad gør du for at komme i zonen til optagelserne?

»Det vigtigste for mig er, at jeg har det godt mentalt og i mig selv. Så helt klassisk mediterer jeg og laver yoga og sørger for at trække vejret i løbet af dagen. Det gør det hele nemmere, og jeg får mere tillid til mig selv. Nogle gange kan det føles som det vigtigste i verden, når man er på et filmset, og det er det jo ikke, men man kan godt blive påvirket af stressen fra folk omkring en«.

»Hvis man så skal gøre det i 29 dage, er man altså et vrag bagefter. Så jeg bliver nødt til at være i min energi og hygge mig med det. Jeg kunne for eksempel godt lide at bage en kage, som jeg så kunne tage med på optagelserne, men også bare generelt komme med god stemning, fordi det spreder sig til andre. Og der var virkelig god stemning på optagelserne«.

Har du en fysisk genstand, som er vigtigt for, at du kan gøre dit arbejde godt?

»Ikke ud over mit manuskript. Men jeg har ikke min mobil med på arbejde, hvilket er virkelig dejligt, for så binder jeg mig ikke til så meget andet end min krop«.

Hvilket talent taler man om i branchen lige nu?

»Mathias Broe (instruktøren bag ’Sauna’, red.). Jeg synes, han er den sejeste og så modig. Det er fedt, at der kommer nogle nye unge stemmer frem, som tør komme med nogle historier, vi ikke har set før i dansk film«.

‘Smukkere’. (Foto: Niels A. Hansen/ SF Studios)

Drømmer om Dogme

Hvilken irriterende tendens inden for dit felt taler du mest med dine kolleger om for tiden?

»Det er, når der bliver kørt en stemning op på settet, som om der ikke er andet i verden, når man laver film. Jeg prøver ikke at binde mig til mit job, som om det er det eneste, der er vigtigt. Og når folk bliver stressede, synes jeg ikke, det er sjovt at være i«.

»Når man er i et kreativt fag, så skal det være sjovt, og man skal have adgang til sin kreativitet, og det har man ikke, hvis man er max presset og stresset. Det er ikke, fordi vi skal være på ferie, når vi optager, men hvis der er en presset stemning, så er jeg også sikker på, at projekterne bliver dårligere«.

»Derfor synes jeg også, det er fucking nice med det nye dogme-kyskhedsløfte, fordi det åbner op for mere tid, kreativitet og sammenhold omkring projekterne. Med mindre hold bliver man ikke bare individer, der står i hver sin afdeling, men en kreativ proces, hvor man løfter i flok. Jeg ville elske at være med i en Dogme 25-film«.

Karoline Hamm og Fanny Bornedal i ‘Equinox’. (Foto: Tine Harden/Netflix)

Hvem er det største geni i din branche, som for få mennesker udenfor kender?

»Apropos god stemning vil jeg sige Anders Barlebo, som var indspilningsleder på ’Smukkere’. Han er ligesom hovedet på edderkoppen, som har styr på alle armene, der stikker ud. Han sørger for, at alle er der, hvor de skal være, og han var bare ministeren for god stemning. Og selvom det var lange dage, var det bare altid trygt og rart at være omkring ham. Så kæmpe skud ud til ham«.

Hvem er dit største kunstneriske forbillede?

»Jeg ser meget op til Emma Sehested Høeg i hele måden, hun er kvinde på i den her branche, hendes gåpåmod og her-kommer-jeg attitude. Kvinder, der tør stå frem med, hvad de er, og ikke er bange for at larme, det synes jeg er sejt«.

»Men generelt også de voksne skuespillere, jeg har mødt som barn, der sørgede for, at det var rart at være på arbejde, fordi det kunne virkelig være ubehageligt, når det var meget travlt og stressende. Dengang da jeg startede med ’Far til Fire – Onkel Sofus vender tilbage’ som 12-årig, var Jesper Asholt sådan én, der sørgede for, at vi havde det sjovt. Det var vigtigt for ham, at det var trygt og rart for os at være der. Det glemmer jeg aldrig«.

Fra glamour til Netto

Hvad er den mest udbredte fordom om din branche, du møder?

»Enten at skuespillere er virkelig rige, eller at vi har vildt travlt. Der er mange perioder, hvor vi ikke laver noget, det er meget fra projekt til projekt, og det er på ingen måde sådan en unlimited guldboks, der er blevet åbnet. Og så måske hele glamouren omkring branchen – jo, det er fint og flot til gallaaftenerne, men dagen efter er man jo bare i sit normale tøj igen og går i Netto ligesom alle andre«.

‘Smukkere’. (Foto: Niels A. Hansen/ SF Studios)

Hvad er dit vigtigste venskab i branchen?

»Jeg har fået mange af mine tætteste veninder i branchen, og nogle af mine barndomsveninder er endt med at være i branchen også. En af dem er Neel Lydholm, som jeg mødte første gang, da hun var runner på ’Sommerdahl’, og nu var hun scripter på ’Smukkere’. Så vi har begge arbejdet os op«.

»Det var ret syret – jeg havde faktisk to af mine bedste veninder med på optagelserne til ’Smukkere’. For min veninde Stella Botoft var produktionskoordinator, og det var ret syret at dele min første oplevelse som hovedrolle med dem. Jeg husker, vi kørte i bil sammen om morgenen og ligesom kiggede rundt på hinanden og tænkte: ’Hvad fuck sker der? Hvordan endte vi her?’. Det er ret fantastisk. Sådan håber jeg, det bliver for evigt«.

’Smukkere’ har biografpremiere 4. juni.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af