1. Hvad er Virtual Reality-briller?
Virtual Reality-briller (VR-briller) er et par briller med indbyggede skærme, der kan vise digitalt indhold for eksempel fra et computerspil eller en film.
Det giver en fordybende oplevelse i et lukket miljø, da alt hvad du kan se, er digitalt indhold genereret af en computer.
De briller der findes på markedet i dag ligner mest af alt et par futuristiske skibriller, hvor fronten er dækket. Inde i brillen sidder to skærme, der hver sender et billede til henholdsvis dit højre og venstre øje. Det svarer til at se i stereo.
Herunder kan du se, hvordan oplevelsen med et par VR-briller er – og hvad man blandt andet kan udnytte dem til:
2. Hvordan er det opstået?
Begrebet Virtual Reality opstod i 1980’erne, hvor det blev populært i science fiction-kulturen.
Både Nintendo og Sega gjorde forsøget på at introducere teknologien til et bredt publikum i 1990’erne med produkter som Virtual Boy og Sega VR, men uden den store succes. Flere andre firmaer prøvede også at bygge brillerne, men på grund af den tunge og meget dyre teknologi kom de aldrig i kommerciel handel.
3. Hvorfor er de interessante?
Det var amerikaneren Palmer Luckey, der med firmaet Oculus, brillen Rift og en meget succesfuld Kickstarter-kampagne i 2012 fik bragt VR på dagsordenen igen.
Palmer var meget utilfreds med VRs daværende tilstand og besluttede sig for at lave et både billigere og bedre alternativ hjemme i sine forældres garage.
Oculus er i mellemtiden blevet købt af Facebook som har investeret massivt i VR, da de mener at det er et holdbart format til fremtidens kommunikation.
4. Hvad kan de bruges til?
Som det er nu, er VR-briller primært udviklet til spil og film. Samsung har i samarbejde med Oculus Rift lavet Samsung Gear VR – et let og mobilt VR-headset du kan bruge med en mobiltelefon.
Fordelen ved at gøre produktet mobilt er, at det ikke kræver komplekse computersystemer, tungt software og en masse ledninger. Det er en plug and play-løsning.
Sony er også blandt dem der snart er klar med et headset til deres PlayStation, hvilket betyder at du inden længe kan forsvinde helt ind i dit spillekonsol.
5. Hvad er udfordringerne?
Indtil nu har udfordringen med VR-briller været at de gengiver virkeligheden så godt, at hjernen ikke kan skelne i mellem VR og virkelighed. Det betyder at brugere, er blevet så svimle af at have brillerne på, at de er faldet omkuld eller har kastet op, da hjernen har svært ved at forstå at der sker så meget, mens din krop står stille.
Det er dog blevet bedre med de nye versioner af brillerne og de tilhørende spil.
6. Hvad er fremtiden?
I fremtiden vil VR kunne bruges både som underholdning og som kommunikationsmiddel og der kommer flere og flere mobile VR-headset. Både til underholdning, men også til fremvisning af for eksempel boliger hos ejendomsmægleren eller som tillæg til ens museumsbesøg, hvor man ved hjælp af VR kan blive sendt tilbage i tiden eller som flysimulator.
Man kommer også til at bruge VR til at snakke sammen over for eksempel Facebook, Skype eller lignende tjenester, hvor man ville kunne se hinanden i et 3D-univers, mens man taler sammen.
Læs også: forener tyggegummitechno, cowboydans og rumskibe